Curtea de Apel București a respins contestația secretarului general al PNL, Eduard Hellvig, privind raportul ANI conform căruia s-ar fi aflat în incompatiblitate cât timp a fost ministru al Dezvoltării, acesta anunțând că merge mai departe cu procesul, despre care spune că este instrumentat politic.
Curtea de Apel Bucuresști (CAB) a respins luni, ca neîntemeiată, contestația lui Eduard Hellvig privind raportul de evaluare al ANI. Decizia CAB poate fi atacată cu recurs la instanța supremă.
Secretarul general al PNL precizează, marți, într-un comunicat, că a luat act de decizia Curții de Apel București privind contestația pe care a formulat-o în urma acuzațiilor ANI, referitoare la „așa-zisa stare de incompatibilitate” în care s-ar fi aflat în timpul mandatului de ministru al Dezvoltării Regionale și Turismului.
„Este o decizie departe de realitate și de documentele și probele pe care le-am prezentat atât ANI cât și instanței de judecată. În acest context, voi merge mai departe cu procesul până când nevinovăția îmi va fi demonstrată”, declară Hellvig.
El menționează că explicațiile pe marginea acestui subiect le-a dat la timpul potrivit, în luna noiembrie 2012, atât Agenției Naționale de Integritate cât și publicului și, ulterior, Curții de Apel București.
„Ele rămân valabile și astăzi. La fel cum rămâne valabilă și opinia mea că acest proces este unul instrumentat politic”, mai declară Eduard Hellvig.
În noiembrie 2012, Eduard Hellvig, la acea dată ministru al Dezvoltării Regionale și Tursimului, declara că acuzațiile care i se aduc de către ANI sunt „o mizerie”, că motivul atacurilor la adresa sa este legat de funcția pe care o deține în PNL și de faptul că se dorește ca USL să piardă parlamentarele din 2012 și prezidențialele din 2014.
„Înțeleg care este atacul, e de la faptul că sunt secretar general al PNL și că am fost alături de președintele Crin Antonescu din 2009. Motivul e să nu ajungem în 2014, să nu câștigăm alegerile din 2012 și să nu câștigăm prezidențialele din 2014”, a spus Hellvig.
Eduard Raul Hellvig a fost găsit incompatibil de către inspectorii de integritate, întrucât pe lângă funcția ministerială a fost și director la o firmă, angajat ca cercetător în științe politice în altă societate și a mai încasat salariu de la o bancă de celule stem.
Agenția Națională de Integritate a constatat, în urma procedurilor de evaluare, încălcarea legislației privind regimul juridic al incompatibilităților de către Eduard Raul Hellvig, ministrul Dezvoltării Regionale și Turismului, informa ANI.
În urma evaluărilor demarate la data de 10 octombrie 2012, s-a constatat faptul că Eduard Raul Hellvig s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 7 mai – 31 octombrie 2012, întrucât a exercitat, simultan, atât funcția de Ministru al Dezvoltării Regionale și Turismului, cât și funcția de director în cadrul SC Sintezis Birotica SRL, încălcând, astfel, dispozițiile art. 84), alin.1), lit. c) și art. 86, alin. 1) din Legea 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenței în exercitarea demnităților publice, a funcțiilor publice și mediul de afaceri, prevenirea și sancționarea corupției.
Începând cu data de 7 mai 2012, Eduard Raul Hellvig a exercitat funcția de ministru al Dezvoltării Regionale și Turismului, în primul Cabinet Ponta.