Cadou-surpriză pentru Tăriceanu, din partea președintelui Dumei de stat ruse

Publicat: 07 01. 2016, 11:29
Actualizat: 07 01. 2016, 19:43

Tăriceanu a primit cadoul de la Serghei Narîșkin, în cadrul întrevederii cu președintele Dumei de la Moscova din 27 noiembrie la București, din timpul Adunării Generale a Adunării Parlamentare a Cooperării Economice a Mării Negre (APCEMN), adunare a cărei președinție era deținută de Rusia, ceea ce a dus și la prezența oficialului rus în România, în pofida faptului că acesta se află pe lista demnitarilor din Federația Rusă care au interdicție de acces în statele UE.

Ceasul de perete, brodat cu fir de aur, mătase și bumbac a rămas în patrimoniul Senatului, valoarea sa fiind estimată la 168,86 de lei (37,87 de euro).

Potrivit sursei citate, președintele Senatului a mai primit în 2015 doar două cadouri care au rămas în posesia sa. Președintele Albaniei, Edi Rama, i-a dat cadou lui Tăriceanu cartea „În culisele puterii”, semnată de Edi Rama, care a rămas în posesia sa.

În același timp, președintele Adunării Naționale a Serbiei, Maja Gojkovic, i-a făcut cadou președintelui Senatului o cravată de mătase, care a rămas în posesia sa, și o figurină din argilă reprezentând o femeie – simbolul fertilității, care rămas în patrimoniul Senatului.

Președintele Senatului a mai primit în 2015 o broderie cu fir de mătase înrămată, tip tablou de la ambasadorul chinez, Xu Feihong, o statuetă cu un cal argintat de la președintele bulgar, Rosen Plevneliev, o figurină de bronz emailat cu un leu de la președintele Parlamentului suedez, Urban Ahlin, și un platou de porțelan de la președintele Portugaliei, Cavaco Silva. Aceste cadouri au rămas în patrimoniul Senatului.

Un CD cu albumul „Encore” al violonistului David Garrett a primit în timpul întrevederii cu grupul de prietenie cu România din Bundestag Titus Corlățean, președintele Comisiei speciale comune a Camerei Deputaților și Senatului pentru aderarea României la Spațiul Schengen.

Corlățean a mai primit un pix metalic personalizat cu „Senatul Republicii Polonia”, albumul „Bulgaria în conceptele cartografice europene”, o lumânare parfumată în suport cristal, marca Val Saint Lambert, un platou decor, din metal emailat, încrustat cu motive tradiționale italiene, cartea „Sah-nemeh – Cartea Regilor” și o cutie pentru bijuterii, din lemn, cu decorațiuni în stil marocan. Toate cadourile pe care le-a primit Titus Corlățean în 2015 au rămas în posesia sa.

De asemenea, Cristian Dumitrescu, vicepreședintele social-democrat al Senatului, a primit în 2015 un set serviciu cafea și un stilou Cerruti 1881.

Anul trecut, senatorii au primit 23 de cadouri în timpul activităților de protocol, iar valoarea totală estimată a acestora este de 4.143 de lei (935 de euro).