Prima pagină » Știri » Cadoul de Paște pentru bisericile din Timiș. Câți bani au primit de la buget pentru 2017

Cadoul de Paște pentru bisericile din Timiș. Câți bani au primit de la buget pentru 2017

Cadoul de Paște pentru bisericile din Timiș. Câți bani au primit de la buget pentru 2017
Primăria Timișoara și Consiliul Județean Timiș au alocat, în acest an, 5,2 milioane lei pentru biserici, cultul ortodox român urmând să primească cei mai mulți bani, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Consiliul Local Timișoara a aprobat, vineri, în ședința ordinară, bugetul local al orașului pe anul 2017, care este de peste 300 de milioane de euro. Aleșii locali au decis să aloce suma de 394.000 de lei pentru întocmirea documentațiilor tehnice necesare reabilitării instalației termice și realizarea unui punct termic la Biserica Millenium din Piața Traian.
Lăcașul de cult este monument istoric și reprezintă cea mai mare biserică romano-catolică din Timișoara.

De asemenea, aleșii locali au fost de acord să ofere finanțări nerambursabile pentru toate cultele din Timișoara, în valoare de 2,8 milioane lei.

Reprezentanții cultelor trebuie să depună solicitări de finanțare în acest sens. Cel mai probabil, la fel ca în anii precedenți, cultul ortodox român va primi aproximativ 70% din sumă, cultele romano-catolic și greco-catolic câte 10% fiecare, iar restul banilor vor fi împărți celorlalte culte religioase.

Și Consiliul Județean Timiș a decis să finanțeze cultele religioase, în acest an fiind aprobată suma de două milioane de lei. Aceeași sumă a fost alocată pentru biserici și în anul 2016, aproape 80% din bani au fost oferiți cultului ortodox român, câte 5% din sumă au primit cultele penticostal și romano-catolic, 3,5% cultul baptist, iar restul banilor au fost împărțiți cultelor ortodox sârb, ortodox ucrainean, greco-catolic, reformat, evanghelic și adventist.

Potrivit „Regulamentului pentru acordarea sprijinului financiar unităților de cult din județul Timiș aparținând cultelor religioase recunoscute din România”, care a fost votat, la sfârșitul lunii martie, în ședința ordinară a Consiliului Județean Timiș, unul dintre criteriile de selecție al cererilor de finanțare va fi numărul de enoriași aparținând fiecărui cult.

„Conform regulamentului pe care-l aprobăm, sunt trei criterii de selecție: reprezentarea din punctul de vedere al numărului de enoriași, solicitările pentru finanțare și analiza anului 2016 din punctul de vedere al finanțării pe care am acordat-o din partea CJ Timiș”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, președintele Consiliului Județean Timiș, Călin Dobra.

Preotul Marius Sfercoci, inspector eparhial în cadrul Arhiepiscopiei Timișoara, a afirmat, corespondentului MEDIAFAX, că parohiile ortodoxe solicită bani pentru lucrări de consolidare, renovare sau construcție de biserici.

„Devizele parohiilor sunt înaintate direct Consiliului Județean Timiș și Consiliului Local Timișoara. Banii vor fi împărțiți, în baza solicitărilor, parohiilor care lucrează la consolidarea bisericii, renovarea, construcția de noi biserici”, a precizat preotul Marius Sfercoci.

Autor

Citește și