Prima pagină » Știri » CADOUL postelectoral al Guvernului Ponta pentru Biserică

CADOUL postelectoral al Guvernului Ponta pentru Biserică

CADOUL postelectoral al Guvernului Ponta pentru Biserică
Episcopia Ortodoxă Română a Maramureșului și Sătmarului a primit gratuit de la Guvern, în proprietate, imobile ale statului pe care în prezent le are în administrare, prin Secretariatul de Stat pentru Culte.

De asemenea, un alt imobil a fost acordat gratuit de Guvern Parohiei Sf. Nicolae din Câmpina, Prahova.

Cedarea imobilelor a fost decisă în ultima ședință de guvern, fără să fie comunicată public.

Astfel, prin hotărâre de guvern, Episcopia Ortodoxă Română a Maramureșului și Sătmarului a primit, gratuit, drept de proprietate pentru o construcție de 1.494 metri pătrați un teren de 3.104 metri pătrați, Mănăstirea Polovragi din Gorj a devenit proprietară pe o construcție de 72 metri pătrați, iar parohia din Câmpina a primit în proprietate două construcții în suprafață cumulată de 222 metri pătrați și un teren de 2.469 metri pătrați.

În urmă cu o lună, agenția MEDIAFAX a anunțat că pe agenda ultimei ședințe de guvern dinaintea celui de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale a fost inclus un proiect de hotărâre prin care Episcopia Ortodoxă Română a Maramureșului și Sătmarului va primi gratuit de la Guvern, în proprietate, o serie de imobile ale statului pe care în prezent le are în administrare, prin Secretariatul de Stat pentru Culte.

Proiectul de act normativ a fost înregistrat la Guvern luni, 10 noiembrie, după ce la slujba din 8 noiembrie, conform imaginilor furnizate de presa locală, PS Iustin Sigheteanu, episcop vicar al Maramureșului și Sătmarului, i-a îndemnat pe credincioșii din județele Satu Mare și Maramureș, în fața unor politicieni din coaliția de guvernare, să se prezinte la urne și să voteze în al doilea tur al alegerilor prezidențiale pe cel pe care l-a definit ca fiind „al nostru, un creștin ortodox, care își face semnul Sfintei Cruci”.

La finalul ședinței de atunci, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Corneliu Calotă, a precizat, la solicitarea MEDIAFAX, că cele două proiecte au fost amânate pentru o dată ulterioară, deoarece sunt necesare „anumite evaluări”.

„S-au amânat, mai trebuie făcute niște evaluări. S-a amânat pentru o dată ulterioară”, a spus Calotă.

Finanțări lunare pentru Biserică

În bugetul pe anul 2014, Guvernul a alocat 30 de milioane de lei pentru biserici. Ulterior, Executivul a deblocat din fondul de rezervă mult mai mulți bani. O parte dintre hotărâri au venit și ca urmare a vizitelor pe care mai marii Guvernului le-au făcut în diverse lăcașe de cult.

Nu mai puțin de 20 de milioane de lei s-au alocat în luna octombrie, în plină campanie electorală. În 22 octombrie, Guvernul a suplimentat bugetul Secretariatului General al Guvernului, din Fondul de rezervă, cu 14 milioane lei. Banii au fost distribuiți pentru finanțarea a 13 mânăstiri, catedrale și centre eparhiale din județele Iași, Neamț, Olt, Sibiu, Galați, Tulcea, Brașov și Cluj – Napoca. Cu doar o săptămână înainte, în 15 octombrie, Guvernul a repartizat alte șase milioane de lei, din fondul de rezervă bugetară, pentru finanțarea a două catedrale din Madrid și Barcelona, a Mânăstirii Lainici din județul Gorj și a Catedralei Greco-Catolice din Cluj-Napoca.

Click pentru a mări! / Sursă foto: hotnews.ro

În weekend-ul de după alocarea acestor bani, 18 – 19 octombrie, premierul Victor Ponta a făcut, în calitate de candidat la alegerile prezidențiale, un turneu electoral printre românii din Diaspora, în Italia și Spania. La Madrid a participat și la o slujbă la biserică ortodoxă românească. La ieșirea din lăcașul de cult, Victor Ponta a fost huiduit. În prima zi a campaniei electorale, Victor Ponta a efectuat o vizită și la Mânăstirea Lainici, în Gorj, care ulterior a primit o finanțare în valoare de două milioane de lei.

Catedrala Greco-Catolică din Cluj-Napoca, care se află în construcție din 1992, a  primit o finanțare de un milion de lei în 15 octombrie de la Guvern. O săptămână mai târziu, vicepremierul Liviu Dragnea a asistat la o slujbă religioasă în capela din subsolul catedralei, oficiată de episcopul Florentin Crihălmeanu, și a vizitat șantierul, însoțit de oficialități locale. Lucrările la Catedrala Greco-Catolică au început în 1992 și au costat până în prezent 1,7 milioane de euro. Pentru ultima fază, care va fi finalizată în 2015, este nevoie de încă 355.000 de euro. Catedrala va avea o înălțime de 72 de metri și o capacitate de 1.500 de persoane.

„Sprijinul pe care îl acordă Guvernul Bisericii Greco-Catolice este un mic gest reparatoriu și apreciem contribuția acestei biserici la menținerea identității naționale”, a afirmat atunci Liviu Dragnea.

La sfârșitul lunii august, Guvernul a mai deblocat din Fondul de rezervă al guvernului câte două milioane de lei pentru Mânăstirea Nicula, Centrul Eparhial Iași și Mănăstirea Tismana. De Sfânta Maria, Victor Ponta Mânăstirea Nicula s-a numărat printre cele vizitate de Victor Ponta, care a mai mers, în aceeași zi, și la mănăstirile Cacica și Putna, din județul Suceava. Banii pentru Centrul Eparhial Iași au fost dați la trei luni după ce mitropolitul Moldovei, Teofan, i-a cerut fonduri vicepremierului Liviu Dragnea în timpul unei vizite pe care acesta a făcut-o la începutul lunii iunie în Botoșani.

Citește și