Cadrele medicale se revoltă din cauza condițiilor de lucru: „Este greșit ce se întâmplă acum!”
Federația „Solidaritatea Sanitară” din România și-a exprimat nemulțumirile legate de modul în care se realizează triajul pacienților, în corturi, fapt care duce la o suferință în plus atât pentru bolnavi, cât și pentru cadrele medicale.
Reprezentanții federației au declarat că guvernații au obligația să asigure un mediu de lucru în care salariații din sănătate să-și poată desfășura activitatea profesională în bune condiții.
Reprezentanții federației amintesc faptul că triajul pacienților se face de multe ori în corturi în care sunt temperaturi excesiv de mari.
„Costumele individuale de protecție împotriva SARS-CoV-2 generează, îngreunează deja, de unele singure, în mod semnificativ activitatea profesională. Obligația de a face triajul în corturi, unde temperatura depășește deseori 45 grade Celsius, sau de-a asigura tratamentul pacienților în saloane neventilate, în care se ajunge la temperaturi de peste 40 grade Celsius, este greșită, alterând extrem de mult condițiile de muncă ale salariaților”, arată reprezentanții ”Solidarității Sanitare”.
„Toate spitalele ar fi trebuit să beneficieze de sisteme de ventilație, capabile să asigure un mediu de lucru decent”
Aceștia sunt de părere că, după 5 luni de pandemie, triajul trebuia să se desfășoare în clădirile spitalelor, nu în corturi, iar în felul acesta ar fi fost protejați de inutile suferințe suplimentare atât pacienții, cât și salariații.
„După 3 decenii toate spitalele ar fi trebuit să beneficieze de sisteme de ventilație, capabile să asigure un mediu de lucru decent salariaților care poartă echipamentele individuale de protecție”, au conchis reprezentanții Federației ”Solidaritatea Sanitară”.
Recent, Federaţia Solidaritatea Sanitară a lansat un album în care prezintă efectele fizice pe care le au echipamentele de protecție asupra medicilor.
Albumul Străduinței și al Suferinței are ca scop evidențierea eforturilor pe care le fac medicii în combinezoane și sprijinirea solicitărilor referitoare la îmbunătățirea măsurilor de protecție, pe care Federația le-a adresat către Guvern.
„A sta îmbrăcat în acel costum te costă din două puncte de vedere. Primul este pur fizic: transpiri foarte mult, după ce l-ai pus pe tine nu-l mai poţi da jos, nu te poţi duce la toaletă. Altă componentă este legată de momentul în care ai de făcut manevre mai subtile, iar ochelarii se aburesc şi atunci efortul este mult mai mare. Noi, ca sistem de sănătate, suntem foarte înapoiaţi. Plătim pentru anii în care ne-am dezinteresat de politica de personal, nu mă refer numai la medici”, a declarat Florin Chirculescu, vicepreşedintele Federaţiei Solidaritatea Sanitară.