Călătorii din Gara de Nord pot comanda taxiuri prin dispozitive touchscreen
Călătorii din Gara de Nord pot comanda de sâmbătă taxiuri prin patru dispozitive touchscreen, măsura fiind luată pentru a nu mai exista probleme de genul celor produse de taxiurile „pirat”, a anunțat, sâmbătă, directorul general al companiei CFR SA, George Micu.
Cele patru dispozitive touchscreen sunt amplasate la intrarea/ieșirea din Gara de Nord, în zona coloanelor, unde funcționează și zona de îmbarcare/debarcare a călătorilor, aceasta fiind supravegheată video și delimitată prin două bariere automate, care vor permite doar accesul taxiurilor autorizate.
Directorul general al Companiei Naționale de Căi Ferate CFR SA, George Micu, a declarat, la inaugurarea Stației Oficiale de Taxi, că această măsură a fost luată pentru a crește siguranța celor care ajung în zona Gării de Nord că pot să comande un taxi sigur, autorizat, fără să mai aibă probleme de genul celor generate de taximetriștii pirat.
El a precizat că pentru acest proiect a fost organizată o licitație publică, iar compania desemnată câștigătoare a amplasat cele patru monitoare de pe care pot fi comandate taxiurile.
„Acest serviciu nu costă nimic în plus și dă posibilitatea călătorilor să aibă cele mai bune prețuri, putând să își aleagă de pe ecran compania pe care o doresc. Deocamdată sunt doar două companii, în curând vor fi trei. Toate celelalte companii care vor dori să acceseze acest serviciu sunt libere să o facă, pentru că se va asigura un acces liber pentru toată lumea”, a mai spus George Micu.
Întrebat de ce a fost desemnată câștigătoare o companie de taxi, directorul CFR SA a spus că nu a existat o restricție în acest sens, condiția impusă fiind doar să fie o companie care să asigure acces sigur în zonă, controlat, astfel încât să nu mai existe probleme cu taximetriștii pirat.
„În toată gara sunt puse bannere pentru a dirija călătorii spre această zonă. Mai avem o problemă cu ieșirile laterale, unde s-au pus deja indicatoare, dar acolo nu sunt stații autorizate de taxi”, a mai spus Micu.
El a precizat că pasagerii vor fi anunțați periodic prin mesaje audio, dar și prin afișaj de unde pot comanda taxiuri autorizate și se va colabora cu Poliția Rutieră, astfel încât să li se interzică taximetriștilor pirat staționarea pe trotuarele și în zona trecerilor de pietoni de lângă ieșirile laterale din Gara de Nord.
George Micu a mai spus că acest proiect nu a costat nimic compania CFR , deoarece stația din fața gării a fost închiriată firmei câștigătoare a licitației, Meridian Taxi SRL.
Directorul executiv al companiei Meridian Taxi, Lucian Marin, a declarat că nu au existat alți participanți la licitație, din cauza investițiilor foarte mari pe care le presupune acest proiect, respectiv aproximativ 50.000 de euro anual.
El a mai spus că pentru închirierea spațiului din fața Gării de Nord, compania pe care o reprezintă plătește prețul de pornire al licitației, adică 1.500 de lei pe lună, plus costurile de publicitate de pe indicatoarele informatice.
Lucian Marin a adăugat că nu își face speranțe privind recuperarea investiției prin participarea altor operatori de taxi în acest proiect, pentru că este posibil ca aceștia să nu dorească să opereze acest serviciu în zona Gării de Nord.
„Împreună cu celelalte două companii acoperim aproximativ 40 la sută din piață și suntem convinși că vom acoperi tot necesarul de călători pe care îl va furniza Gara de Nord”, a mai spus Lucian Marin.
El a adăugat că prin acest proiect nu se așteaptă la recuperarea investiției, dar crede că firma va câștiga în acest fel din punct de vedere al imaginii.
Lucian Marin a mai spus că nu a fost făcută o statistică privind numărul de călători care ar putea apela zilnic la serviciile de taxi din zona Gării de Nord, dar din cei 10.000 de călători înregistrați zilnic, până acum 300-400 apelau la serviciile taximetriștilor pirat.
„Credem că de acum am putea înregistra 2.000-3.000 de comenzi pe zi. Oamenii trebuie să înțeleagă că este o stație autorizată, fără tarif suplimentar și fără să existe pericolul ca ei să fie refuzați”, a precizat Marin.
Numele firmelor de taxi autorizate pentru preluarea clienților și tariful practicat de acestea sunt afișate pe dispozitivele cu touchscreen.
Compania CFR SA anunța, în august, că Meridian Taxi a câștigat licitația pentru închirierea spațiului de la intrarea în Gara de Nord cu destinația parcare taxi – îmbarcare/debarcare călători, dreptul de folosință a terenului în suprafață de 300 de metri pătrați din zona de la coloane fiind atribuit la prețul de cinci lei pe metru pătrat pe lună, fără TVA.
Gara de Nord este administrată de Compania Națională de Căi Ferate CFR, care se ocupă de întreaga infrastructura feroviară a țării.
Compania Meridian Taxi deține un parc auto cu peste 1.500 de mașini și este deținută de Călin și Gheorghiță Bultoc, potrivit datelor de la Registrul Comerțului.