Banca Națională a României a făcut un anunț important despre pensiile românilor, după ce a fost publicată rata inflației la care s-a ajuns în iulie. Astfel, s-a aflat și ce pensii vor primi românii care nu au vechime în câmpul muncii, după recalculare.
Adeverințele cu pensiile recalculate sunt distribuite în perioada 15 – 31 august. Banca Națională a României a anunțat ce categorie de pensionari primește 400 de lei în plus la pensie, imediat după recalculare.
De la 1 septembrie, aproximativ 3.000.000 de pensionari vor lua o pensie mai mare cu 40%. Venitul mediu al persoanelor vârstnice din România, la acest moment, este de 2.200 de lei. Pentru această categorie de cetățeni, pensia va fi majorată cu aproape 1.000 de lei.
Ceilalți pensionari nu vor primi nimic în plus la pensie, la recalcularea de la 1 septembrie. Aceștia vor fi luați în considerare la indexarea de la 1 ianuarie, când toți pensionarii vor avea parte de o majorare a pensiilor.
Pensionarii care nu au avut carte de muncă și care nu au figurat ca angajați vor avea și ei parte de o majorare a pensiei, ce-i drept, cu un procent mic.
Toți pensionarii beneficiari de indemnizație socială vor continua să primească suma minimă garantată de 1.281 de lei, indiferent de cuantumul rezultat în urma recalculării. În cazul în care pensia recalculată este mai mică de 1.281 de lei, diferența se suportă de la bugetul de stat.
Pentru pensionarii care au o pensie de 1.281 de lei (indemnizație socială), creșterea pensiei este de 96 de lei, așadar de la 1 ianuarie, vor primi 1.281 + 96 = 1.377 lei.
BNR a comunicat azi care este rata inflației, un indicator important în calculul banilor primiți în plus la pensie, începând cu 1 ianuarie.
Rata anuală a inflaţiei a urcat, în luna iulie 2024, la 5,42%, de la 4,94% în iunie, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS). Din păcate, serviciile au ajuns la o scumpire de aproape 9%, iar produsele nealimentare la 7%.
Calculul pentru recalcularea pensiilor presupune o formulă simplă. Procentul de majorare al venitului se calculează din suma dintre rata inflației și 50% din creșterea brută a salariului mediu.
Inflația este de 5,4%, iar creșterea brută ar putea fi în jur de 4%. Astfel, indexarea ar putea fi în jur de 7,5%.
Cum cresc pensiile de la 1 ianuarie?
Potrivit datelor de la Casa de Pensii numărul pensionarilor care au peste 5.000 de lei pensie este de numai 200.000.
Formula de recalculare a pensiilor:
VPR (valoare punct de referință) X numărul de puncte.
VPR =81 lei
Punctele: puncte contributivitate + puncte stabilitate + puncte perioade asimilate.
Punctele de necontributivitate: anii petrecuți în armată, șomaj sau facultate, creștere copil (0,25 puncte de fiecare an).
Punctele de contributivitate: punctajul realizat.
Puncte stabilitate
– 0,50 puncte/an, pentru anii din intervalul 26 – 30 de rămânere în muncă, inclusiv;
0,75 puncte/an, pentru anii din intervalul 31 – 35, inclusiv;
CITEȘTE ȘI: