Prima pagină » Știri » Calculatoare și documente, ridicate de la SIVECO și firmele fantomă

Calculatoare și documente, ridicate de la SIVECO și firmele fantomă

Calculatoare și documente, ridicate de la SIVECO și firmele fantomă
În urma perchezițiilor făcute la sediile unor firme și ale companiei SIVECO, au fost ridicate calculatoare și documente.

Potrivit surselor citate, în urma perchezițiilor făcute la sediile unor firme și ale companiei SIVECO, au fost ridicate calculatoare și documente .

În continuare, precizează sursele citate, anchetatorii vor verifica documentația, dar și conținutul mediilor de stocare ale calculatoarelor, iar ulterior, după audieri, vor decide dacă pun în mișcare acțiunea penală față de vreunul dintre suspecții audiați.

Totodată, precizează sursele citate, la parchet sunt audiați și cinci martori. Aceleași surse spun că a fost chemată la audieri și Irina Socol, președinte și acționar la SIVECO România.

Polițiștii și procurorii au făcut, luni, percheziții la mai multe firme, printre care și societatea SIVECO, într-un dosar în care se fac cercetări pentru evaziune fiscală în domeniul comercializării de programe informatice.

Potrivit Poliției Române, perchezițiile au vizat șapte adrese din București și din județele Ilfov și Giurgiu, fiind vizate domiciliile suspecților și sediile unor societăți comerciale.

Surse judiciare au declarat pentru MEDIAFAX că printre firmele percheziționate este și compania SIVECO.

Zece persoane au fost duse la audieri, iar în funcție de probatoriul administrat și de aspectele rezultate în urma perchezițiilor, vor fi dispuse măsurile legale în acest dosar, în care se fac cercetări pentru evaziune fiscală.

„În fapt, în scopul sustragerii de la plata taxelor și impozitelor către bugetul de stat, reprezentanții unei compani producătoare de programe informatice ar fi creat un circuit infracțional format din peste 50 de societăți comerciale prin care ar fi fost evidențiate tranzacții fictive derulate în perioada 2009-2013, în valoare de aproximativ 10 milioane de euro”, s-a arătat într-un comunicat de presă al Poliției Române.

Din cercetări a reieșit că în contabilitatea producătorului de soft ar fi fost înregistrate achiziții fictive de servicii reprezentând crearea unor programe informatice care în realitate nu au fost prestate, bugetul de stat fiind astfel prejudiciat cu peste trei milioane de euro.

Potrivit unor surse judiciare, SIVECO ar fi achiziționat fictiv servicii de programare informatică de la mai multe firme de tip „fantomă”. În lanțul evazionist ar fi fost implicate mai multe firme de tip „fantomă”, iar unele dintre acestea, care ar fi furnizat servicii informatice companiei SIVECO, ar aparține unor cetățeni de etnie romă din Sintești.

„În cursul acestei dimineți, am fost solicitați să furnizăm informații în cadrul unor cercetări efectuate de către autorități. Activitatea financiară și comercială a companiei se bazează, de mai bine de 22 de ani, pe respectarea tuturor prevederilor legale, naționale și internaționale. Sprijinim cu maximă disponibilitate eforturile autorităților. Manifestăm, totodată, transparență în punerea la dispoziția opinei publice a informațiilor referitoare la desfășurarea cercetărilor făcute de autorități, pe măsura ce le vom obține”, s-a precizat într-un răspuns al SIVECO România, remis la solicitarea MEDIAFAX.

Citește și