În ziua de 17 februarie 2021 este prăznuit Sfântul Marele Mucenic Teodor Tiron, care a trăit pe vremea împăraţilor romani Maximian şi Maximin.
Teodor Tiron era originar din din mitropolia Amasiei, din satul Himialon. Acesta a fost încorporat în oastea tironilor și făcea parte din ceata ceata prepozitului Vringa. Astfel, acesta a fost chemat la cercetare şi a mărturisit că Hristos este Dumnezeu, batjocorind idolii elinilor ca pe nişte statui neînsufleţite şi lucruri făcute de mâinile omeneşti.
Cel care avea să devină sfânt mucenic s-a remarcat printr-o măreață faptă – a ars statuia unei zeități pe care lenii o considerau mama idolilor, potrivit calendar-ortodox.ro. Fapta sa nu a rămas fără urmări – acesta a fost prins și chinuit în mai multe moduri. Se pare că a fost aruns într-un cuptor în care focul era aprins și astfel și-a găsit sfârșitul.
Însă Sfântul Mare Mucenic Teodor Tiron este prăznuit datorită unei fapte pe care ar fi săvârșit-o la 50 de ani după moartea sa. În secolul IV d.H., împăratul Iulian Apostatul ar fi vrut să îi batjocorească pe cei care erau creștini și i-ar fi dat ordin guvernatorului oraşului Constantinopol să stropească toate proviziile din pieţele de alimente cu sângele jertfit idolilor, în prima săptămână a Postului Mare.
Însă Sfântul Teodor i-a apărut în vis Arhiepiscopului Eudoxie, căruia i-a poruncit să-i anunţe pe creştini să nu cumpere nimeni nimic din piaţă, ci mai degrabă să mănânce grâu fiert cu miere (coliva).
Biserica Ortodoxă îl sărbătorește anual pe Sf. Mare Mucenic Teodor Tiron, în prima sâmbătă a Postului Mare.
„Vinerea seara, la Sfânta Liturghie a Darurilor Înainte Sfinţite, după rugăciunea din amvon, se cântă Canonul Sf. Mare Mucenic Teodor, compus de Sf. Ioan al Damascului. După aceasta, se sfinţeşte coliva şi se împarte credincioşilor. Această sărbătoare a Sf. Mare Mucenic Teodor în prima sâmbătă a Postului Mare, a fost rânduită pe vremea Patriarhul Nectarie al Constantinopolului (381-397)”, notează calendar-ortodox.ro.