Calendar ortodox 2020. Se lucrează sau nu de Izvorul Tămăduirii? Iată ce tradiții să respecți azi
Creștin-ortodocsii sarbatoresc astăzi Izvorul Tămăduirii, sărbătoare închinată Maicii Domnului.
Numele, Izvorul Tămăduirii, vine de la mai multe minuni care s-ar fi intamplat langa un izvor din apropierea Constantinopolului.
Se spune că împăratul bizantin Leon I a întâlnit un bătrân orb când era tânăr și se plimba prin cetate, iar bătrânul i-a cerut niște apă. După ce a căutat un izvor și nu l-a găsit, Maica Domnului i-a spus: „Nu este nevoie să te osteneşti, căci apa este aproape. Pătrunde, Leone, mai adânc în pădure şi, luând cu mâini apă tulbure, potoleşte cu ea setea orbului şi unge cu ea ochii lui cei întunecaţi”.
Așa a găsit Leon izvorul din care a dat apă orbului și l-a spălat pe față. Apa l-a vindecat imediat pe orb.
CE SE FACE DE IZVORUL TĂMĂDUITII
Credincioșii merg, în mod normal, la biserică pentru sfințirea apei, cunoscută drept Aghiasma Mica, apă prin care se alungă duhul rău. Preotul care sfințește această apă spune: „Mântuiește, Doamne, poporul Tau, și binecuvintează moștenirea Ta, biruința binecredincioșilor creștini asupra celui potrivnic daruiește, și cu crucea Ta păzește pe poporul Tău”.
Cu aghiasma se uda vitele pentru a fi ferite de boli, dar și grădinile și livezile pentru a avea recoltă bogată.
CE NU SE FACE DE IZVORUL TĂMĂDUIRII
Nu se face treabă în casă pentru ca oamenii să își asigure un loc în Rai (se spune că cine muncește în această și se va îmbolnăvi și va muri), nu se țese nimic pentru că materialul nu va putea fi purtat nici de morți (nu erau primite nici pe lumea cealaltă).
De asemenea, în această zi poți afla cât mai ai de trăit. Se asaza o cana de apa sub un nuc sau sub un soc si, dupa cateva ore, daca gasesti pamant pe fundul canii, inseamna ca nu mai ai mult de trait.