Moșii de iarnă, care anul acesta se prăznuiesc pe 6 martie, marchează începutul celor șapte Sâmbete ale Morților, care se încheie înainte de Săptămâna Mare a Paștelui.
Anul acesta Moșii de iarnă sunt prăznuiți în martie deoarece Paștele este sărbătorit pe 2 mai. La câteva zile după, pe 9 martie, sunt prăznuiți și Moșii de primăvară.
Biserica Ortodoxă îi pomenește pe cei trecuți în neființă de Sâmbăta Morților, când sunt ținute Slujba Parastasului și cea a Sfintei Liturghii.
Cei care merg la slujbă aduc deobicei colivă, colac sau turtă, o sticlă de vin și un pomelnic pe care sunt trecute numele celor care au mers în Împărăția Cerurilor. De asemenea, enoriașii aprind lumânări în memoria celor decedați.
Sărbătoarea Moșilor de Iarnă este cunoscută în unele zone din România și sub denumirea de „Moșii de piftii”. Datinile străvechi prevăd ca toată mâncarea rămasă neconsumată în Sâmbăta Morților să nu fie păstrată întrucât a doua zi este Duminica Lăsatului Secului de carne. Dacă tradiția nu este respectată, se zice că iarna se răzbună pe oameni trimite valuri de nămeți.
De asemenea, în Sâmbăta Morților nu se lucrează, iar la cimitir se aprind cel puțin două lumânări. Totodată, se zice că femeile care nu respectă orânduiala sunt pedepsite să tremure ca piftia şi „li se întoarce pomana” pe care au dat-o.
Cei care duc pomelnice la biserică trebuie să fie atenți să facă unul separat cu numele celor care au decedat de mai puțin de un an.
O altă tradiție care se mai respectă în România este cea a bănuțului pus lângă colivă. Acest obicei se găsește în Muntenia, unde se zice că bănuțul trebuie dat celui mai sărac om din sat pentru a aduce spor atât celui care îl primește, cât și celui care îl dăruiește.
Tradiția creștin ortodoxă spune că nu se fac nunți după Lăsatul Secului de carne. Noul sezon de nunți se deschide după Duminica Tomii (a doua duminică după Paște).
Moșii de primăvară – sâmbăta din preajma Mucenicilor;
Moșii de vară – sâmbăta dinaintea Rusaliilor;
Moșii de toamnă – prima sâmbătă din luna noiembrie;
Moșii de iarnă – sâmbăta dinaintea Duminicii Lăsatului Sec de carne.