Călin Popescu Tăriceanu și Emil Constantinescu, printre cei onorați de IICCMER în cadrul dezbaterii „24 de ani mai târziu: Nu este prea târziu pentru a se face dreptate”
Călin Popescu Tăriceanu și Emil Constantinescu s-au aflat printre personalitățile onorate de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc în cadrul dezbaterii intitulate „24 de ani mai târziu: Nu este prea târziu pentru a se face dreptate”.
Evenimentul s-a concentrat pe o retrospectivă a demersurilor Institutului din acest an de a-i trimite în fața justiției pe responsabilii comuniști, precum și o prezentare a proiectelor viitoare.
La dezbatere au participat Andrei Muraru, președinte executiv al IICCMER, Dinu Zamfirescu, președintele Consiliului Științific al IICCMER, Călin Popescu-Tăriceanu, Senator, Prim-Ministru al României între 2004 și 2008, Sven-Joachim Irmer, Directorul Fundației Konrad Adenauer România și Republica Moldova, Octav Bjoza, președintele Asociației Foștilor Deținuți Politici din România, Claudiu Pândaru, director editorial al cotidianului Gândul, Liviu Mihaiu, director al postului de radio Guerrilla și Stelian Tănase, membru al Consiliului Științific al IICCMER.
„Am încheiat un an greu, dar cu rezultate notabile pentru noi. Chiar și după atâția ani de tăcere, „Dosarul Torționarilor” a devenit un subiect, pentru că este o acută nevoie de justiție. Până ieri nu aveam, chipurile, voință și ne-au trebuit doar câteva săptămâni de vară ca să ne convingem. Până ieri nu aveam, chipurile, lege și ne-au trebuit doar câteva săptămâni de vară ca să o aplicăm. În definitiv, important este ca mecanismul să funcționeze în continuare, să-i putem identifica pe responsabilii comuniști și ca ei să ajungă în instanță. Un motiv de mândrie este că, în toată această perioadă, nu am fost singuri. Ne-au fost alături oameni, organizații și instituții, pe care i-am onorat în această seară.” a precizat Andrei Muraru, președintele executiv al IICCMER.
Între cei onorați în cadrul evenimentului s-au numărat domnul Emil Constantinescu pentru mesajul anticomunist cu care și-a însoțit întreaga activitate, domnul Călin Popescu Tăriceanu pentru decizia istorică de înființare a Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului în România, domnul Dragoș Petrescu, Președintele CNSAS, Fundația Konrad Adenauer, partenerul permanent al proiectelor IICCMER, Asociația Foștilor Deținuți Politici din România și Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție pentru sprijinul acordat IICCMER în activitatea de investigare și sancționare a crimelor comunismului. Au mai primit distincții domnul Sorin Cîrjan, viceprimar al Municipiului Râmnicu Sărat, la care s-au adăugat ziarul Gândul, agenția Associated Press și postul Radio Guerrilla pentru sprijinul acordat IICCMER în prezentarea către publicul larg a consecințelor regimului comunist din România și a fațetelor represiunii.
Citește și:
Profilul complet al torționarului Ion Ficior
Interviu cu torționarul Ion Ficior, fostul comandant de la Periprava
Mărturii ale supraviețuitorilor din lagărul de la Periprava
Mărturii ale foștilor gardieni ai lagărului condus de Ficior
Reportaj de la Periprava unde s-a deschis un șantier arheolgic pentru identificarea gropilor comune