Camera Deputaților a respins legea prin care se îngropau marile dosare de corupție

Publicat: 17 12. 2013, 17:20
Actualizat: 30 04. 2015, 14:56

Camera Deputaților a respins, marți, proiectul de lege prin care dosarele penale erau suspendate atunci când o parte ridica o excepție de neconstituționalitate. Proiectul de lege a primit, luni seara, un raport de respingere de la Comisia Juridică. Legea urmează să fie trimisă către Senat, care este cameră decizională.

Dacă legea ar intra în vigoare, dosarele penale ar putea fi suspendate și ani de zile. Acestă prevedere a fost eliminată din lege în 2010 tocmai pentru că s-a constatat că excepția de neconstituționalitate a fost folosită de avocați pentru a tergiversa până la prescripție dosarele inculpaților.

Președintele Curții Constituționale a respins adoptarea unui astfel de proiect, iar Guvernul a avizat negativ inițiativa legislativă.

Noua propunere legislativă a fost înregistrată la Camera Deputaților pe 12 noiembrie și a fost semnată de următorii deputați: de la PSD – Adam Ioan, Neacșu Marian, Stragea Sorin Constantin; de la PNL * Varga Vasile, de la PPDD – Adam Luminița-Pachel, Dragomir Maria, Mocioi Niculina; de la UDMR + Erdei Dolóczki István, Markó Attila-Gabor, Márton Árpád-Francisc, Máté András-Levente, Seres Dénes, și de la minorități, Grosaru Mircea.

În proiectul de lege, a fost introdusă următoarea modificare: „Pe perioada judecării excepției de neconstituționalitate, judecarea cauzei se suspendă”.

Prezent la dezbaterile din Comisia Juridică a Camerei Deputaților, președintele Curții Constituționale, Augustin Zegrean, a declarat că nu este de acord cu o astfel de modificare.

Chiar și Guvernul a trimis un punct de vedere prin care susține că o astfel de modificare este inoportună. Din analiza executivului rezultă că CCR ar urma să fie asaltată de excepții de neconstituționalitate, deoarece proiectul de lege elimină și filtrul judecătorului pentru transmiterea excepțiilor de neconstituționalitate. „Drept urmare, semnalăm faptul că o asemenea soluție legislativă ar face ca însuși controlul de neconstituționalitate să devină unul aproape utopic, în condițiile în care Curtea Constituțională ar fi asaltată de excepții lipsite de filtrul unui control de admisibilitate”, se arată în punctul de vedere al Guvernului.

La rândul său, Consiliul Legislativ a avizat negativ inițiativa celor 13 parlamentari.

Această modificare are următoarul efect într-un proces penal: dacă un inculpat ridică o excepție de neconstituționalitate, atunci judecarea dosarului său se suspendă. Această suspendare durează până ce Curtea Constituțională decide dacă admite sau nu excepția de neconstituționalitate. Această prevedere a mai existat în lege și a fost utilizată de avocați pentru a tergiversa procesele penale deoarece judecarea unei excepții de neconstituționalitate poate dura și un an de zile.

Martor Arpad: „Sunt multe persoane nevinovate condamnate”

Marton Arpad este unul dintre parlamentarii care au semnat proiectul de lege, pentru că, spune el, judecătorii emit sentințe pe baza unor legi neconstituționale. Deputatul nu a putut însă să dea un singur exemplu care să îi susțină argumentul. „Există cazuri în care au fost date sentințe pe legi care ulterior au fost declarate neconstituționale. În drept, sunt două principii filosofice: mai bine să moară 99 de nevinovați decât să scape un vinovat și mai bine să scape 99 de vinovați decât să moară un nevinovat. Eu sunt adeptul ultimului concept. Dacă există o suspiciune de neconstituționalitate, CCR trebuie să se pronunțe. Sunt mulți oameni nevinovați condamnați, iar noi plătim pentru eroriile judiciare. Pentru a limita aceste erori avem Curtea Constituțională”, a declarat Marton Arpad pentru gândul.

În 2010, a fost adoptată legea prin care se elimina din legea de funcționare a Curții Constituționale prevederea conform căreia procesele penale pot fi suspendate prin excepții de neconstituționalitate. În nota de fundamentare a legii din 2010, se menționau următoarele: „Fără a diminua importanța controlului de constituționalitate a legilor și ordonanțelor în vigoare efectuat de Curtea Constituțională – unica autoritate de jurisdicție constituțională în România – nu este mai puțin adevărat faptul că invocarea excepțiilor de neconstituționalitate de către părți este folosită de multe ori ca modalitate de a întârzia judecarea cauzelor. În cele mai multe situații, dovedindu-se doar o modalitate convenabilă la îndemâna părții interesate în tergiversarea cauzei”. Pe această propunere, și CSM și-a dat avizul favorabil.