Camera Deputaților: Generalii pot rămâne în sistem până la 60 de ani, cu aprobarea șefului unității

Camera Deputaților: Generalii pot rămâne în sistem până la 60 de ani, cu aprobarea șefului unității
Publicat: 26/03/2013, 14:15
Actualizat: 04/07/2013, 03:17

Deputații au reexaminat, marți, la cererea președintelui Băsescu, Legea privind statutul cadrelor militare, adoptând, cu 302 voturi „pentru”, 2 „împotrivă” și 13 abțineri, raportul Comisiei de apărare care stabilește că generalii pot rămâne în sistem până la 60 de ani, cu aprobarea șefului unității.

Proiectul de lege face parte din categoria legilor organice, Camera decizională fiind Senatul.

Deputații au menținut prevederea criticată de președintele Traian Băsescu potrivit căreia un general care poate să iasă la 56 de ani la pensie poate fi menținut de către conducătorul instituției până al 60 de ani, completând proiectul de lege, însă, prin adăugarea unor prevederi clare prin care se stabilește momentul în care generalii ies la pensie.

Astfel, în urma reexaminării proiectului de lege, Camera a stabilit, în urma adoptării raportului Comisiei de apărare, ca un general cu o stea să iasă la pensie la 56 de ani, un general cu două stele – la 57, un general cu trei stele – la 58 de ani și un general cu patru stele – la 59 de ani.

Vicepreședintele Comisiei de apărare, deputatul liberal George Scutaru, a precizat că stabilirea clară a vârstei de pensionare s-a făcut în baza unei propuneri gândite de specialiști MApN, însușită de celelalte instituții din domeniul Siguranței Naționale și Ordinii Publice.

„În fiecare an au ieșit la pensie circa 25 de generali MApN. În 2011 au fost 9 generali pensionați, în 2012 niciun general nu a ieșit din sistem. În ciuda celor declarate de Traian Băsescu, acest fapt nu are niciun substrat politic, ci unul prozaic. Mulți generali rămân în sistem cât pot de mult în speranța că Guvernul actual va elimina interdicția impusă de Guvernul Boc conform căreia ieșirea la pensie înainte de termen nu se mai face prin acordarea unor compensații financiare. Sunt mulți care așteaptă cât pot de mult pe funcție să vadă dacă mai pot beneficia de vechile avantaje financiare pe care le-au avut alți colegi mai în vârstă care au ieșit la pensie”, a susținut Scutaru.

El a arătat că varianta adoptată de Comisia de apărare care prevede pentru generali în funcție de grad o vârstă clară de pensionare, între 55 și 59 de ani, dă predictibilitate suplimentară carierei militare.

„E importantă prevederea conform căreia pentru toate cadrele militare – aici intră și maiorul și generalul – menținerea în activitate până la 60 de ani după împlinirea vârstei standard de pensionare se va face cu aprobarea anuală a conducătorului instituției. Într-o asemenea situație vorbim nu doar de ministrul Apărării sau cel de Interne, ci și despre șefii SRI, SIE, SPP, STS, unii civili, alții militari”, a menționat Scutaru.

El a spus că Traian Băsescu a încercat să inducă o stare de tensiune absolut nejustificată în sistem și a arătat că prevederea care a „stârnit mânia” șefului statului a fost menținută.

„Pe actuala lege, în formula în care noi o vedem în Comisia de apărare, un general care poate să iasă la 56 de ani la pensie poate fi menținut de către conducătorul instituției până la 60 de ani dacă într-adevăr este un bun profesionist. O asemenea prevedere, care într-adevăr a stârnit mânia președintelui, rămâne în vigoare. Ce este nou este că se stabilește foarte clar momentul în care un general cu o stea, cu două, cu trei sau cu patru iese la pensie, într-un palier de vârstă între 56 și 59 de ani”, a mai spus Scutaru.

Șeful statului a cerut Parlamentului reexaminarea modificărilor la Legea 80/1995 privind statutul cadrelor militare, care prevede că generalii și amiralii pot fi menținuți în activitate după împlinirea vârstei standard de pensionare, până la 60 de ani, cu aprobarea anuală a conducătorului instituției.

El a prezentat, joi seară, motivele pentru care a trimis legea înapoi spre reexaminare, după care a precizat: „Eu sper că această lege să nu mai plece din Parlament niciodată”.

„Pot să o interpretez ca fiind o lege care reflectă ori un act de trădare națională, și sunt profund responsabil în ceea ce spun, ori un act care vădește o evidentă prostie”, a spus Băsescu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Descoperirea care ne face să regândim modul în care a apărut viața pe Pământ”. Ce...
Decizia luată de Lidl, după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi...
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Rechinii din largul coastei Braziliei au fost testați pozitiv la cocaină. Experții trag un semnal...
Ipoteză bulversantă lansată în cazul morții lui Andrei Pârvan A fost otrăvit Versace?! 😲
S-a transformat total în câteva luni: acuzată că a luat OZEMPIC pentru a slăbi! Vedeta...
Vremea 23 iulie - 19 august 2024. De joi, temperaturile scad în toată ţara. Val...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace! Cine era cu el în apartament
Uciderea unui urs care a atacat un turist în Italia, oprită de activiști! Animalul poate...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Oamenii de ştiinţă sunt uimiţi de „oxigenul întunecat” din adâncurile oceanului Pacific
Un telescop de pe orbita Pământului, LOVIT de un obiect cu viteză foarte mare
A explodat BOMBA despre Traian Băsescu! S-a aflat ce a făcut fostul președinte al României
Bianca Drăgușanu a avut dreptate. Bădălău a călcat strâmb de mai multe ori
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Cât au plătit Tavi Clonda și Gabriela Cristea pentru o cursă de la aeroport la...
Experiența paranormală prin care a trecut Lidia Buble! Artistei nu i-a venit să creadă ce...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Anestezicele ar funcționa prin inducerea haosului în creier