Camera Deputaților votează astăzi eliminarea articolului din Codul Penal care protejează judecătorii
În octombrie 2013 un număr de 130 de senatori și deputați au inițiat un proiect de lege care prevede eliminarea din Noul Cod Penal a articolului 276. Art. 276 CP, având denumirea marginală „presiuni asupra justiției”, incriminează „fapta persoanei care, pe durata unei proceduri judiciare în curs, face declarații publice nereale referitoare la săvârșirea, de către judecător sau de organele de urmărire penală, a unei infracțiuni sau a unei abateri disciplinare grave legate de instrumentarea respectivei cauze, în scopul de a le influența sau intimida”. Pedeapsa pentru această infracțiune este închisoarea de la 3 luni la un an sau amenda. Crin Antonescu este primul pe lista inițiatorilor acestui proiect.
În expunerea de motive parlamentarii au menționat că acest articol ar intra în coliziune cu principiul libertății de exprimare. „Dată fiind formularea acestui articol, declarațiile oricărei persoane, cu atât mai mult cele apărute în mass media, ar putea fi interpretate în orice moment ca fiind o presiune la adresa unui judecător sau unui alt organ de urmărire penale. Acest fapt, nu face decât să creezeposibilitatea pronunțării unor soluții arbitrare care să aducă atingere libertării de exprimare”, se arată în expunerea de motive
În februarie 2014 proiectul de lege care abroga articolul a fost adoptat de Parlament. Președintele a refuzat promulgarea legii și a formulat o cerere de reexaminare. În motivarea cererii de reexaminare președintele a explicat că de fapt menirea articolului nu este de a limita libertatea de exprimare, ci de a proteja judecătorii și procurorii.
„Pe de altă parte, libertatea de exprimare trebuie să se exercite în limitele bunei-credințe, sens în care considerăm că menținerea în Codul Penal a intracțiunii de presiuni asupra justiției are un efect descurajant pentru posibile încercări de a influența sau a intimida magistrații prin declarații publice nereale. În concepția CEDO o afirmație veridică poate fi dublată de remarci suplimentare, de judecăți de valoare, de supoziții ori de insinuări susceptibile să creeze o imagine eronată în ochii publicului. Totodată, Curtea a recunoscut că pot exista cazuri, când este necesar, ca puterea judiciară să fie protejată împotriva aracurilor distrugătoare, lipsite de fond serios, cu atât mai mult, cu cât obligața de rezervă le interzice magistraților să reacțiuneze. Astfel, dispoziția legalpă, prevăzută la art 276 din Codul Penal se opune declarațiilor publice neadevărate, făcute cu rea-credință și nu are efecte asupra declarațiilor publice prin care se spune adevărul, se reclamă un abuz, în interes public, legitim”.