Prima pagină » Romania Treci Pe Verde » Camioanele cu lemne din munții Făgăraș, blocate de 30 de activiști. Romsilva: Transportul era unul legal. Reacția ministrului Apelor. VIDEO

Camioanele cu lemne din munții Făgăraș, blocate de 30 de activiști. Romsilva: Transportul era unul legal. Reacția ministrului Apelor. VIDEO

Camioanele cu lemne din munții Făgăraș, blocate de 30 de activiști.  Romsilva: Transportul era unul legal. Reacția ministrului Apelor. VIDEO
30 de activiști Agent Green, oameni de știiință și alpiniști profesioniști au blocat, vineri dimineață, pe Transfăgărășan camioanele încărcate cu arbori din Munții Făgăraș, protestatarii cerând anchetă privind distrugerea pădurilor din zona Vidraru, potrivit unui anunț postat pe pagina de Facebook a Agent Green. La scurt timp, ministrul Apelor și Pădurilor, Adriana Petcu, a declarat că a "înțeles că s-ar pune în pericol lacul Vidraru dacă se taie ilegal păduri" și că va cere un punct de vedere de la Garda Forestieră "pentru a vedea exact cum stau lucrurile". În schimb, Romsilva a declarat că autovehiculul oprit de activiștii de mediu desfășura un transport legal.

Ministrul Apelor și Pădurilor, Adriana Petcu, a afirmat, vineri, într-o conferință de presă la Pitești, că știe despre protestul activiștilor de la Agent Green.

„Știu de protest. Am înțeles că s-ar pune în pericol lacul Vidraru dacă se taie ilegal păduri. Voi cere un punct de vedere de la Garda Forestieră pentru a vedea exact cum stau lucrurile”, a declarat Adriana Petcu.

La rândul lor, polițiștii argeșeni fac cercetări pentru a stabili dacă transportul cu lemne este legal.

„S-a primit un apel pe 112 pentru verificarea unui transport de material lemnos. Se fac verificări. Colegii mei de la Curtea de Argeș se află în zonă Arefu”, a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Argeș, Mădălin Zamfir.

Romsilva a declarat, însă, că autovehiculul oprit de activiștii de mediu desfășura un transport legal.

„Având în vedere protestul organizat de Agent Green vineri, 10 martie a.c. pe DN 7C, în zona comunei Arefu din județul Argeș, Regia Națională a Pădurilor – Romsilva precizează că autovehiculul oprit de activiștii de mediu desfășoară un transport legal, autorizat, toate datele fiind introduse în aplicația SUMAL (aviz seria AP nr. 2393420 din 10.03.2017; Cod on-line 113DD7E4YAD6F), precum și în «Inspectorul Pădurii». În mod eronat, activiștii de mediu au anunțat că transportul nu era unul legal, iar lemnul transportat ar fi fost tăiat dintr-o pădure virgină”, se arată într-un comunicat de presă al Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva.

Romsilva precizează că volumul de 17,82 metri cubi de lemne de foc, specia fag, transportat de autovehiculul provine din fondul forestier de stat administrat de Ocolului Silvic Vidraru, din cadrul Direcției Silvice Argeș, unitatea de producție (U.P.) VI Limpedea, actul de punere în valoare (APV) având numărul 912460 și că exploatarea s-a făcut legal, în baza autorizației 1089945 din 5 decembrie 2016.

„Suprafața respectivă nu a fost inclusă în Studiul PIN MATRA 2001/018, așa cum, în mod eronat, au acuzat activiștii de mediu. Parcela respectivă a fost inclusă în Situl Natura 2000 RO SCI 0122 și exploatarea lemnului este avizată favorabil de custodele sitului respectiv. Regia Națională a Pădurilor – Romsilva a introdus până în prezent aproape 10.000 de hectare de fond forestier în Catalogul Național al Pădurilor Virgine și Cvasivirgine și continuă acest demers”, potrivit sursei citate.

Protestatarii care au blocat, vineri dimineață, pe Transfăgărășan camioanele încărcate cu arbori din Munții Făgăraș, vor să tragă un semnal de alarmă cu privire la distrugerea ultimelor păduri virgine din zona Vidraru care pun în pericol inclusiv lacul de acumulare, un obiectiv strategic pentru sistemul energetic național.

Ei au ocupat arborii cu corturi speciale, afișând bannere cu mesajul „Salvați Ultimele Păduri Virgine” în limbile română și engleză.

Citește și