Prima pagină » Știri » Campania anti-români în Marea Britanie se intensifică. De la invazia celor 29 de milioane de „bulgmâni” la extratereștrii care arată ca Victor Ciorbea

Campania anti-români în Marea Britanie se intensifică. De la invazia celor 29 de milioane de „bulgmâni” la extratereștrii care arată ca Victor Ciorbea

Cu mai puțin de o lună înainte ca restricțiile de pe piața muncii din Marea Britanie să expire pentru români și bulgari, aceștia fiind liberi să muncească acolo de la 1 ianuarie, campania împotriva imigranților se ascute din nou la Londra.

Cu mai puțin de o lună înainte ca restricțiile de pe piața muncii din Marea Britanie să expire pentru români și bulgari, aceștia fiind liberi să muncească acolo de la 1 ianuarie, campania împotriva imigranților se ascute din nou la Londra. Pe străzile britanice au apărut fluturași ai partidului eurosceptic UKIP, care anunță invazia iminentă a 29 de milioane de români și bulgari, dar și parodii mult mai groase la politica xenofobă, în care este folosită chiar și fotografia fostului premier Victor Ciorbea, pentru a-i speria în glumă pe britanici. Pe internet, s-a mers și mai departe: românii sunt comparați cu niște spermatozoizi.

În contextul alegerilor europarlamentare din vara lui 2014, atacurile de imagine și din mass media împotriva românilor și bulgarilor au ridicat popularitatea partidului eurosceptic UKIP (UK Independence Party), condus de extremistul Nigel Farage, la cote maxime, iar premierul David Cameron, până acum rezervat pe acest subiect, a adoptat o poziție mai contondentă față de imigranți, într-un editorial din Financial Times. Conservatorul Cameron a anunțat noi măsuri care să limiteze beneficiile sociale pentru imigranți și susține că, alături de Germania, Austria și Olanda, va milita în UE pentru modificări ale perceptului de drept la liberă circulație.

Nigel Farage, liderul UKIP și europarlamentar, a refuzat să acorde un interviu gândul, invocând programul foarte încărcat și faptul că se reface după o operație.

Victor Ciorbea îi sperie pe britanici, care sunt invitați să își facă baricade din ziare Daily Mail

Între timp, pe străzi, fluturașii extremiștilor de la UKIP anunță că, de la 1 ianuarie 2014, începe invazia celor 29 de milioane de români și de bulgari care vin după locurile de muncă ale britanicilor. „Anul viitor, UE va da dreptul la 29 de milioane de bulgari și de români să vină în UK. Guvernul a recunoscut că nu poate face nimic, cât timp suntem în UE (iar laburiștii spun că oricum nu vor să facă nimic)”, scrie pe fluturașii UKIP.

Afiș original al UKIP.

Se poate spune că acesta este un mesaj decent, chiar dacă mincinos, pentru că nu este susținut de nicio cifră oficială, când privești la ce circulă în Marea Britanie, pe internet, despre imigranți. „Imigranții ilegali. Ca sperma, intră milioane de nenorociți, dar doar un singur „fucker” muncește„, scrie pe afișul care înfățișează un spermatozoid care fecundează un ovul.

Ca și în cazul proiectului de campanie guvernamentală anti-imigrație, în care românii și bulgarii erau sfătuiți să stea acasă pentru că în Marea Britanie nu este frumos, parodia a întrecut mesajul original. Fluturașii UKIP au fost parodiați pe internet de către utilizatorul de Twitter QuantumPirate. În așa-zisul poster UKIP, se spune că românii arată groaznic, ilustrația cu fostul premier român Victor Ciorbea fiind grăitoare. De fapt, în realitate ei arată ca monstrul din „Alien”, scrie autorul posterului.

Datele științifice puse la dispoziție în bătaie de joc sunt grăitoare: „Dacă li se permite să vină în țara noastră în acest ritm, până în 2016 tot UK va fi umplut de Bulgmâni, iar după doar un an vor ocupa toată planeta. După asta, e doar o problemă de timp până vor deveni singura formă de viață din univers, după cum arată foarte clar acest grafic făcut de un om de știință„.

Parodie după afișul UKIP, făcută de utilizatorul @QuantumPirate.

„Ce putem face ca să îi oprim?”, continuă parodia la adresa politicii xenofobe a UKIP. „Nu îi invitați în casă, chiar dacă vă oferă prețuri reduse la servicii și munci manuale. E doar un pretext să vă spargă casa și să vă mănânce animalele de companie. Puneți zaț de cafea în jurul peluzei și aprindeți o lumânare parfumată seara, de preferat lemn dulce sau vanilie. Faceți-vă stocuri de Daily Mail, ca să construiți baricade, în caz că o hoardă furioasă de Bulgmâni încearcă să treacă granița. Construiți o rază orbitală a morții, pe care să o puteți folosi ca să luați UE ostatică, cerând ca imigranții să nu mai aibă voie în UK. Votați UKIP (evident)„, sunt indicațiile ironice pentru votanții UKIP.

Presa de scandal continuă alarma cifrelor: 385.000 de români și bulgari vin în 5 ani

Presa tabloidă care a preluat mereu temele de campanie ale UKIP, precum Daily Mail sau Daily Express, continuă demersurile de alarmare împotriva românilor și a bulgarilor, însă până și jurnaliștii respectivi au obosit să se joace cu cifrele. Într-un articol de joi, Daily Express arată că un studiu lansat la Bruxelles, de către un ONG american numit Democracy Institute, estimează că 385.000 de români și de bulgari vor veni în UK în următorii 5 ani.

În ciuda tonului alarmist al articolului, cifrele arată tocmai pe dos: o medie de 33.000 de români și 44.000 de bulgari vor veni în fiecare an în UK, ceea ce nici nu se compară cu sutele de mii de imigranți anunțati de UKIP în urmă cu câteva luni. Chiar și așa, ele sunt de trei ori mai mari decât cele estimate oficial de ambasadorii celor două țări la Londra – sub 15.000 de români în 2014, conform ambasadorului Ion Jinga, sub 10.000 de bulgari, conform ambasadorului bulgar Konstantin Dimitrov.

Caravanele guvernamentale „Plecați acasă sau puteți fi arestați” au speriat fix 11 imigranți

În același timp, inițiativele oficiale anti-imigrație dau rezultate penibile la Londra. Guvernul a aprobat un program-pilot care a costat sub 10.000 de lire sterline, prin care a plimbat caravane prin șase cartiere ale Londrei, cu mesajul „Plecați acasă sau puteți fi arestați” și un număr de telefon unde imigranții ilegali puteau cere repatrierea gratuită.

Rezultatul: din 1.561 de apeluri telefonice, 1.034 au fost farse. Doar 11 imigranți au apelat la serviciul guvernamental, producând astfel o economie de 165.000 de lire sterline bugetului britanic – sumă bazată pe estimarea costului de 15.000 de lire a unei evacuări forțate. Oficialitățile britanice au renunțat la proiect, conform BBC.

UKIP a crescut pe spinarea imigranților

Tema de campanie a UKIP privind imigranții s-a împletit extrem de inteligent pe politica anti-UE a partidului, asigurându-le o expunere mediatică imensă în 2013, față de anii precedenți, arată o analiză din Financial Times.

Evoluția anuală a aparițiilor UKIP în media. Linia roșie arată cât de des a fost menționat UKIP în același context cu imigrația, iar linia albastră arată cât de des a apărut partidul în articole despre UE.

„Specialiștii în științe politice care studiază UKIP, cum ar fi Robert Ford și Matthew Goodwin, arată că viziunea partidului față de imigrație este mai importantă pentru ascensiunea sa decât euroscepticismul. De aceea partidul domnului Farage este nu doar o amenințare pentru conservatori, dar și pentru laburiști. Contrar imaginii UKIP, acesta este „partidul clasei muncitoare din Marea Britanie”, spune Ford”, arată analiza lui John McDermott, jurnalist FT și fost consilier în Downing Street.

„Aceasta reflectă o strategie deliberată a UKIP, care se plasează în centrul dezbaterii din Marea Britanie privind imigrația și efectele ei, ceea ce, ținând cont de imediata dezbatere pe migrația din Bulgaria și România, și de faptul că îngrijorarea publică față de imigrație rămâne ridicată, va continua”, mai arată analiza.

Numărul aparițiilor UKIP și ale liderului Nigel Farage în media.

David Cameron intră în jocul anti-imigranți: „Libera circulație este un principiu central al UE, dar nu poate fi complet absolut”

Într-un editorial publicat pe 26 noiembrie în Financial Times, premierul britanic David Cameron a afișat o poziție mai agresivă ca de obicei față de imigranți, anunțând totodată noi măsuri anti-imigrație și spunând că și el „este îngrijorat”, la fel ca mulți alți oameni.

Cameron amintește cauza corectă a spaimei britanicilor față de imigranții europeni, și anume valul din 2004 provenit din țările baltice și Polonia, care a adus peste un milion de imigranți în UK, luând oficialii total pe nepregătite și dă vina pe laburiștii care atunci erau la putere și nu au impus restricții pe piața muncii.

„Dar desigur oamenii sunt cel mai preocupați de acțiunile pe care le facem acum. Schimbăm regulile astfel încât nimeni să nu poată veni în această țară și să se aștepte să primească asistență socială imediat: nu le vom plăti beneficii sociale primele 3 luni. Dacă după 3 luni un cetățean UE are nevoie de beneficii sociale – nu le vom plăti la infinit. Vor fi valabile doar timp de maximum 6 luni, dacă nu pot dovedi că au perspectiva unui loc de muncă. Dacă oamenii nu sunt aici să muncească – dacă cerșesc sau dorm în aer liber – vor fi îndepărtați. Vor primi interdicție să reintre în țară pe 12 luni, cu excepția momentului când vor putea dovedi că au un motiv întemeiat să fie aici, cum ar fi o slujbă. De asemenea acționăm împotriva celor care plătesc sub salariul minim. Vor plăti prețul, cu o amendă de până la 20.000 de lire sterline pentru fiecare angajat plătit ilegal – mai mult de patru ori cât este amenda astăzi”, scrie Cameron în FT.

Premierul britanic a anunțat de asemenea și schimbarea politicii Marii Britanii în UE, cu privire la libera circulație a cetățenilor.

Este timpul pentru o nouă înțelegere care recunoaște că libera circulație este principiul central al UE, dar că nu poate fi unul complet absolut. Nu suntem singura țară care vedem libera circulație ca pe un drept limitat: miniștrii de interne din Austria, Germania și Olanda au spus și ei acest lucru Comisiei Europene. Există mai multe modalități să obținem acest lucru. Una ar fi să cerem unei noi țări (care aderă la UE) să atingă un anumit PIB pe cap de locuitor înainte să i se permită dreptul la liberă circulație. Statele membre ar putea să aibă voie să impună o limită dacă afluxul (de imigranți) din UE a atins un anumit număr într-un singur an„, a mai scris David Cameron în FT.

Campania gândul Why Don’t You Come Over”

La sfârșitul lui ianuarie 2013, The Guardian și-a invitat cititorii să pună în practică ideea guvernului Marii Britanii de a lansa o campanie anti-imigrație. Britanicii au reacționat, iar gândul a lansat și el o provocare cititorilor săi, propunând un răspuns.

„We may not like Britain, but you will love Romania. Why don’t you come over?” („S-ar putea să nu ne placă Marea Britanie, dar voi o să iubiți România. De ce nu veniți la noi?”) a fost sloganul campaniei gândul, GMP Advertising și webstyler, dedicată englezilor și prejudecăților despre România. Campania a fost preluată de presa din întreaga lume și în special de cea din Marea Britanie, fiind de asemenea premiată la mai multe festivaluri prestigioase de publicitate.

Într-o primă fază au fost realizate afișe care prin care sunt oferite britanicilor motive să vină în România. Mesajele conținute de primele astfel de afișe au fost „Charles bought a house here in 2005. And Harry never has been photographed naked once” și „We speak better English than anywhere you’ve been in France”.

O a doua etapă a campaniei a fost aceea în care românii s-au putut înscrie pentru a găzdui, în sistem couch-surfing, britanicii care doresc să vină în România.

Cea de-a treia etapă a fost cea în care pe site-ul campaniei a fost lansată o secțiune de joburi pentru englezii atrași sau interesați de România.

Campania a fost dezbătută în presa din SUA, Franța, Germania. Dezbătută inițial de instituțiile de presă din Marea Britanie, campania „Why Don”t You Come Over?” a ajuns și în SUA, preluată de agenția de știri Associated Press, dar și în Franța, unde jurnaliștii Le Monde au scris despre inițiativa The Guardian și răspunsul dat de gândul.

Primul afiș al campaniei gândul, care face referire la Kate și Pippa Middleton, s-a dovedit a fi cel mai popular în rândul  britanicilor: „Half of our women look like Kate Middleton. The other half, like her sister”.

 

Citește și