Campania Gândul.info „Why Don”t You Come Over?” provoacă dezbateri în presa internațională. Associated Press: „În spatele campaniei ironice se află un mesaj serios pentru Marea Britanie”

Publicat: 31 01. 2013, 22:30
Actualizat: 21 05. 2014, 01:01

Campania gândul și GMP Advertising „Why Don”t You Come Over?”, pe care am propus-o drept răspuns la inițiativa pe care guvernul britanic o ia în calcul – să pornească o campanie de descurajare a românilor și bulgarilor de a veni să muncească și să locuiască în Marea Britanie, a ajuns să fie preluată de zeci de instituții de presă din Marea Britanie, dar și de agenția de presă americană Associated Press.

„Isteria se găsește în toate tabloidele britanice: românii și bulgarii (Hoți! Escroci! Profitori!) vor inunda Marea Britanie cu miile, o dată ce restricțiile vor fi ridicate anul viitor. Obosiți de stereotipuri, unii lovesc înapoi. Un ziar din România publică reclame care lansează întrebarea de ce s-ar duce un om normal la cap pe o insulă cu vreme urâtă și mâncare și mai rea, când ar putea să stea într-o țară unde ‘jumătate dintre femei arată precum Kate, iar cealaltă jumătate ca sora ei” – o glumă despre strălucitoarele surori Middleton, care sunt populare în presa din România”, scrie Associated Press într-o știre de astăzi.

„În spatele campaniei ironice se află un mesaj serios pentru Marea Britanie. Românii și bulgarii se văd ca niște oameni muncitori, angajați pricepuți, care vorbesc o engleză excelentă și care contribuie deja la economia Marii Britanii. Ei spun că știrile cum că vor secătui sistemul de ajutoare de stat, o dată ce restricțiile UE sunt ridicate, sunt exagerate și ofensatoare”, mai scrie AP.

Claudiu Pândaru, directorul editorial al gândul, a declarat pentru AP: „Suntem batjocoriți, denigrați și făcuți să ne simțim ca niște cetățeni de gradul trei. Acesta este un răspuns plin de umor și manierat. Vrem să le arătăm britanicilor că avem două atuuri importante: inteligența și umorul”.

Știrea AP a mai fost preluată de NPR (National Public Radio, SUA), Huffington Post (SUA), Yahoo News (SUA) sau de M2 Radio (Franța).

Tot astăzi, campania gândul a fost preluată și de International Business Times, sub titlul „Kate Middleton, o româncă sub acoperire? Campania britanică anti-imigrație este ironizată de site-ul Gândul”.

Campania gândul a fost preluată într-o știre publicată de Huffington Post Marea Britanie. Publicația a preluat afișul gândul cu mesajul „Jumătate dintre femeile noastre arată precum Kate, cealaltă jumătate – ca Pippa” și a afișat o fotografie cu cele două surori Middleton.

Ce spune Cristian Tudor Popescu, despre „dialogul” dintre cititorii români și cei britanici

Invitat la gândul LIVE, Cristian Tudor Popescu a apreciat mesajele pline de umor transmise de cititori. „Imaginați-vă ce reacție ar fi avut Ministerul nostru de Externe: una patriotică, bățoasă, de genul ‘Da” ce, dom”ne, noi n-avem ce mânca în România?”. În locul acestei reacții, care ar fi avut un efect nul pe plan internațional, avem o reacție care folosește o armă a comunicării și manipulării extrem de eficientă, umorul. Astfel, campania se dovedește copleșitoare, virală, se întinde până la Huffington Post, Channel 4 ori Associated Press”, a comentat Cristian Tudor Popescu. Vezi aici înregistrarea  VIDEO a emisiunii.

Ieri, campania gândul a ajuns pe pagina de știri a unuia dintre cele mai importante posturi de televiziune din Marea Britanie – Channel 4. „Ziarul Gândul a dat replica, lansând propria campanie prin care să îi aducă pe britanici în România. (…) Berea este mai ieftină, femeile noastre sunt mai fierbinți și nici nu l-am fotografiat dezbrăcat pe Harry – România lovește cu haz împotriva presupusei campanii britanice”, a scris Channel 4.

Gândul le-a adresat o provocare cititorilor săi: dacă aveți idei, postere, sloganuri, vă invităm să le postați pe pagina de Facebook a ziarului Gândul. În fiecare zi, noi vă prezentăm în schimb câte o propunere de-a noastră. Cititorii gândul au venit deja cu o mulțime de postere proprii, create prin aplicația specială a campaniei.

Cititorii s-au încins la dezbateri pe rivalitatea România-Marea Britanie

Pe pagina de comentarii a Huffington Post, unde a apărut știrea despre campania gândul, cititorii s-au încins la dezbateri. Mulți români au intrat, fie de acasă, fie din Marea Britanie, pentru a lua apărarea țării și a combate clișeele și prejudecățile care circulă în Regatul Unit.

Pe de altă parte, mulți britanici s-au amuzat și au dat dreptate mesajelor lansate de gândul, dar i-au și criticat pe români pentru ceea ce fac unii dintre ei pe străzile din Anglia.

Mulți laudă campania gândul.

„E atât de adevărat. De ce au cei de pe continent cele mai bune femei? Între timp, noi am rămas cu o grămadă de Shrek cu trei rânduri de bărbie”, scrie Zurichilux. „Notă maximă pentru români, au reacționat la niște remarce negative ale conservatorilor și la alte comentarii din partea unei minorități. Sunt reclame foarte bune”, scrie Ahup.

„Bine făcute, dar nu îmi imaginez că britanicii vor lua cu asalt România”, scrie Coffeemadman.

„Nu-s probleme cu românii, cei mai mulți sunt oameni buni, dar aici vor veni cel mai probabil infractorii”, crede Treborlocin.

„Dacă e așa frumoasă (România), de ce vreți toți să veniți într-o țară care nu vă mai poate susține, proștilor”, scrie un alt cititor. „Educați-vă copilul în România, pentru a ajunge un hoț de succes”, scrie alt cititor.

„Habar nu ai ce vorbești… copiii noștri sar peste 1-2 clase când se mută de la o școală românească la una englezească”, îi dă replica o româncă, Daniela Nițoiu.

„Românii se vor duce cel mai probabil în Italia, nu în UK. E mai aproape și vorbesc limba mai bine. Singura fată din România pe care o cunosc arată mult mai bine decât Kate sau Pippa”, scrie Philip J. Sparrow.

„Românii pot să rămână unde sunt, nu îi vrem aici pe ajutoare sociale sau trimițând acasă mii de lire sterline pe săptămână, ca să poată cumpăra ferme și case pe spinarea noastră”, scrie celtic 111.

Un român, Narcis Dragonotcoming, pune problema invers și îi acuză pe britanici că sunt la fel de hoți: „Deci, e ok să vii în România și să faci afaceri, apoi să redirecționezi profitul în UK, evitând taxele și plătind salarii de 200 de euro? Dacă o afacere britanică face asta în România, atunci toți oamenii de afaceri britanici sunt hoți? Deci toate companiile britanice sunt mașini care sug viața din țările sărace? Dacă noi venim să furăm în UK nu e bine, dar dacă voi mergeți în alte țări și redirecționați profitul (evaziune fiscală) este capitalism curat?”.

Mulți britanici îi acuză pe români că vin în Anglia să fure și citează articolele deja celebre publicate de presa britanică, cu clanurile de romi care cerșesc, fură și apoi trimit banii înapoi în România.

„Sunteți serioși? Poate ar trebui să vizitați România și să învățați să faceți diferența între români și romi! Cei mai mulți dintre voi nu aveți idee cum este țara asta! Avem oameni buni. Nu toți cetățenii noștri sunt onești și respectă legea. Dar poți să spui asta despre orice altă țară. Noi avem o imagine foarte proastă de PR. Vă garantez că dacă vizitați țara asta o dată, doar o dată… veți reveni! Veți veni pentru locurile frumoase, pentru viața de noapte și pentru oameni… tineri și bătrâni!”, scrie o româncă.

O bună analiză a ipocriziei britanice o face și Haddrian, care ține și el partea românilor:

„Am fost de câteva ori în UK și am discutat mereu cu oameni decenți, am băut bere, am mâncat. Citind comentariile xenofobe de aici, mi-e greu să cred că sunteți din aceeași nație. Să vă fie rușine, pot să pun pariu că jumătate dintre voi sunteți imigranți sau copii de imigranți. Cu toate acestea, mă uimește mereu că nu aveți o problemă cu indienii (vin cu milioanele), cu pakistanezii (la fel, dar mai rău), cu chinezii, cu rușii care aproape că au repopulat Londra. Faceți un exercițiu când vă plimbați către muncă și numărați câți imigranți vă ies la un britanic nativ. Acum ați găsit România să vă suporte toat prostia din trecut – treceți peste asta, problema e altundeva”.

Totodată, în articolul în care The Guardian a anunțat că autoritățile britanice vor demara o campanie împotriva românilor și bulgarilor, un cititor ia apărarea românilor și bulgarilor, spunând că toți cei care au dorit să muncească în Marea Britanie au venit deja, astfel că nu va fi un aflux de imigranți odată cu relaxarea legilor imigrației, în 2014.

Comentatorul mai spune că tuturor est-europenilor le era greu să găsească de muncă în Marea Britanie înainte de aderarea la UE. „Acum, oricine din Uniunea Europeană își poate găsi de muncă aici. Deci nu are nicio legătură cu bulgarii și românii în general. Faptul că ne panicăm atât cu privire la afluxul de români și bulgari e penibil și crud”, a mai spus comentatorul.