Ministerul Muncii, Familiei și Protecției Sociale (MMFPS) precizează că decizia de demarare a campaniei a fost luată după ce în presă au apărut informații privind creșterea numărului copiilor părăsiți în maternități și spitale, precum și condițiile precare de îngrijire a acestora în unitățile sanitare.
„Această campanie se va derula, la nivel național, cu echipe mixte de control formate din medici și inspectori sociali, în maternitățile și secțiile de pediatrie în care au fost identificați copii aflați în situații de risc și a căror situație medicală le permite externarea din unitățile sanitare și dispunerea unei măsuri de protecție specială”, se arată în comunicat.
MNFPS precizează că Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Iași s-a autosesizat în cazul Spitalului de Copii Sf. Maria din Iași și a demarat verificarea informațiilor apărute în presă.
„În urma verificărilor la care a participat și un inspector social din partea AJPIS Iași, informația referitoare la numărul de 57 de copii părăsiți în această unitate sanitară nu s-a confirmat, doar cinci din cei 21 de copii asupra cărora exista o prezumție de risc putând fi externați. Pentru aceștia, în data de 24.10.2012, DGASPC Iași a emis dispoziții de urgență pentru plasamentul la asistent maternal profesionist”, se mai arată în comunicat.
Peste 760 de copii au fost abandonați, în primele șase luni ale anului, în maternități și în unități sanitare, 656 au fost externați, însă doar pentru 264 dintre ei a fost posibilă întoarcerea în familie, preciza, în 10 octombrie, Direcția pentru protecția copilului din MMFPS, într-un răspuns solicitat de MEDIAFAX.
Numărul copiilor părăsiți în maternități și în alte unități sanitare, în perioada ianuarie – iunie 2012, a fost de 768. Dintre aceștia, 469 au fost părăsiți în maternități, 218 în secții de pediatrie și 81 în alte secții de spital, a precizat, în răspunsul transmis agenției MEDIAFAX, Direcția pentru protecția copilului din MMFPS.
Dintre cei 768 de copii abandonați în unități sanitare, 656 au fost externați. Dintre aceștia, 264 s-au reîntors în familie, cinci au fost plasați la familia extinsă, 14 la o familie sau o persoană, 288 la asistenți maternali, 31 în centre de plasament, 12 în centre de primire în regim de urgență, iar 42 sunt în alte situații.