‘Există multă învrăjbire între români și maghiari și nu văd rostul. E timpul și e cazul, după 25 de ani de la Revoluție, să întindem o mână unii altora, pentru că nu se poate să o ducem așa mai departe (…) Înainte de 1989 eram prieteni, eram împreună la grădiniță, la școală, acum totul e separat și nu știu cine are de câștigat. Eu am foarte mulți prieteni maghiari pe care îi respect și am să-i sun să îi invit la Ziua Națională. Am să-mi invit și vecinii, că ei sunt cei mai apropiați și dacă ne adunăm zece acum și zece data viitoare, eu zic că e un lucru bun (…) Atât cât pot vreau să contribui la această reconciliere’, a declarat managerul cotidianului, Maria Graur, îndemnându-și concetățenii de naționalitate română să-i urmeze exemplul.
Ea a menționat că va contacta și politicienii maghiari pentru a-i invita la manifestările dedicate Zilei Naționale a României, considerând că, prin neparticipare și mesajele pe care le-au dat de-a lungul timpului, și ei sunt responsabili pentru negativismul cu care comunitatea maghiară se raportează la sărbătoarea națională.
‘Părerea mea e că politicienii, și nu mă refer doar la cei maghiari și la cei de aici, au dat tonul învrăjbirii (…) Mi-ar plăcea să fim cu toții împreună, și români și maghiari, să sărbătorim Ziua Națională și cred că e un moment politic bun care deschide un nou drum’, a mai spus Maria Graur, referindu-se la alegerea lui Klaus Iohannis în funcția de președinte al României.
Manifestările oficiale dedicate Zilei Naționale a României, organizate sub egida Prefecturii Covasna, se vor derula anul acesta pe parcursul unei săptămâni, începând 24 noiembrie a.c când va avea loc o masă rotundă pe tema Marii Uniri de la 1918. Pe 27 noiembrie a.c este programat simpozionul ‘Rezoluția Adunării Naționale de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918 și problema minorităților naționale’, urmat vineri de lansări de carte, iar sâmbătă de un spectacol de operă. Tradiționalul bal dedicat Zilei Naționale a României va avea loc duminică seară și va fi precedat de un spectacol susținut de solistul Nicolae Furdui Iancu și Grupul instrumental ‘Crai Nou’, scrie Agerpres.
Pe data de 1 Decembrie, sărbătoarea va începe cu un marș al Unirii pe străzile din Sfântu Gheorghe, urmat de un ceremonial militar și religios la statuia voievodului Mihai Viteazul. Pe scena amplasată în centrul municipiului vor avea loc mai multe concerte și spectacole folclorice, printre invitați numărându-se și trupa Voltaj. Sărbătoarea se va încheia cu un joc de artificii, care va lumina cerul în culorile roșu, galben și albastru.