Câmpeanu: Multe persoane preferă să stea în șomaj o perioadă maximă decât să accepte un loc de muncă
Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, a declarat, vineri, la Bursa locurilor de muncă organizată în județul Hunedoara, că „foarte multe persoane preferă să rămână în șomaj o perioadă maximă de timp decât să accepte, nu să caute, un loc de muncă”, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Bursa locurilor de muncă a fost organizată, vineri, în județul Hunedoara, la Deva, Orăștie, Simeria, Călan și Hunedoara, 75 de angajatori oferind 336 de locuri de muncă.
Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, a participat la bursele de locuri de muncă de la Orăștie, Simeria, Călan și Hunedoara.
„Foarte multe persoane, trebuie să o recunosc, chiar dacă am să le supăr, preferă să rămână în șomaj o perioadă maximă de timp decât să accepte, nu să caute, să accepte un loc de muncă ce li se oferă. Coada cea mai mare era la vize ca să rămână în șomaj și nu ca să stea la coadă să găsescă un loc de muncă și, ca atare, după fiecare bursă a locurilor de muncă rămân multe locuri de muncă neocupate”, a declarat Câmpeanu.
Ministrul Muncii a discutat cu mai mulți angajatori, care s-au plâns că își găsesc greu personal pe care se pot baza.
„Azi (vineri – n.r.) am venit pentru a angaja confecționer textile. Am găsit câteva persoane, puține cu experiență, majoritatea fără. Deși le-am spus că vârsta nu contează, nu au fost foarte hotărâte. Sunt multe posturi în oraș pe acest segment, însă oamenii vin, stau puțin și apoi pleacă. Ei spun că din cauza salariului, dar până la urmă nu stau suficient pentru a demonstra că pot produce ceva pentru banii pe care îi iau”, a spus reprezentantul unei firme de confecții din Hunedoara, Alexandra Georgeta.
Un alt angajator, reprezentant al unei restaurant din municipiul Hunedoara, a susținut că a selectat două persoane și că speră că acestea vor fi serioase.
„Pot să spun că astăzi sper în doi oameni pe care i-am întâlnit, să pot continua să ne întâlnim și să încerce să vadă despre ce e vorba pentru că trebuie să-i aducem să vadă ce au de lucru și să spună dacă își doresc așa ceva. În prima fază, ei spun că da, după care de multe ori ești în situția să nu mai vină. Nu știu ce îi nemulțumește: salariile sunt destul de atractive în domeniul ăsta, timpul liber – deși lucreză opt ore sau 12, au o zi liberă după, dar nu sunt mulțumiți. Eu cred că mai ales tineretul nu vrea să se înhame la lucru. Sunt puțini care știu ce vor, vor să facă bani. Unii mai trăiesc încă pe banii părinților și le e suficient cu 250 de lei cât mai primesc de la stat. E greu să găsim personal care să rămână. Stau o săptămână, două. Nu am cerut Bac-ul la angajare”, a spus reprezentantul restaurantului, Marius Branea.
Ministrul Muncii a anunțat că speră ca până la sfârșitul anului să fie atrase investiții de 10 miliarde de euro, care să ducă la crearea a 50.000 de locuri de muncă, ținând cont de faptul că anul trecut au fost create 100.000 de locuri de muncă noi.
În urma Bursei Locurilor de Muncă din Hunedoara, au fost angajate 118 persoane și selectate pentru încadrare 193.
Nicoleta Medrea, corespondenti@mediafax.ro