Prima pagină » Gândul Live! » Campionul național de drifting Sorin Ene la GÂNDUL LIVE: Totul pornește de la pregătirea conducătorilor auto! Șoferii trebuie să se adapteze la trafic și la starea drumurilor – VIDEO

Campionul național de drifting Sorin Ene la GÂNDUL LIVE: Totul pornește de la pregătirea conducătorilor auto! Șoferii trebuie să se adapteze la trafic și la starea drumurilor – VIDEO

Campionul național de drifting Sorin Ene la GÂNDUL LIVE: Totul pornește de la pregătirea conducătorilor auto! Șoferii trebuie să se adapteze la trafic și la starea drumurilor - VIDEO

Campionul național la drifting Sorin Ene vorbește la GÂNDUL LIVE despre greșelile pe care le fac șoferii profesioniști în trafic, și anume cei care conduc mașini de mare tonaj, dar și despre ceea ce trebuie să facă orice conducător auto astfel încât să fie în siguranță pe șoselele din România, dar nu numai. 

Sorin Ene punctează faptul că în România nu prea mai sunt șoferi profesioniști cu adevărat, dar și faptul că pregătirea acestora ar trebui să fie mult mai complexă decât este în prezent.

„În ultimi ani de zile grupajele de știri s-au transformat în grupaje de accidente, unele dintre ele surprinse de camerele de bord. În momentul în care ne suim la volan trebuie să lăsăm la o parte gândul că nu ni se poate întâmpla nouă. În momentul în care te urci la volan ești conducător auto, lași orice altă activitate și ești cât poți tu de atent în ceea ce privește activitatea de conducere pe drumurile publice”, precizează campionul național la drifting.

Șoferii mașinilor de mare tonaj, iresponsabili

„Circul și noapte și vreau să vă spun că mulți transportatori sau șoferi profesioniști, cu atât mai mult în oraș, își desfășoară activitățile noaptea, asfaltare, lucrări la infrastructură, cară bitum, asfalt ș.a.m.d. Nu am văzut un conducător auto profesionist care să conducă un autumobil  de mare tonaj, nu să conducă cu 50-60-70 la oră, mi-aș fi dorit să îl văd că conduce măcar cu 70 la oră, dar nu se întâmplă. Merg maximum cât pot aceste mașini încărcate. Gândiți-vă că un autoturism, de talie medie, normală, are nevoie la 50 de km/h de puțin peste 30 de metri de spațiu de frânare. Gândiți-vă la un asemenea mastodont, care mai este și încărcat, la 90 la oră în oraș, când poate el să oprească?”, explică acesta.

Șoferii profesioniști din România, pe cale de dispariție: Tocmai de aceea sunt foarte multe accidente

„Șoferii profesioniști, ăsta este jobul lor, ar trebuie să nu fie neapărat un exemplu, dar să conștientizeze pericolul la care îi expun pe ceilalți participanți la trafic, dar și pe ei. Viztezele cu care circulă și modul în care o fac este absolut de o inconștiență inimaginabilă. Cu părere de rău vă spun că adevărați șoferi profesioniști nu prea mai sunt în țară. Șofer adevărat, profesionist, în România rar mai găsești. Tocmai de aceea sunt foarte multe accidente. Și argumentele pe care le aduc afirmațiilor mele sunt faptul că în ultimul timp sunt din ce în ce mai multe accidente în care sunt implicate mașini de mare tonaj, din vina lor, bineînțeles”, punctează Sorin Ene la GÂNDUL LIVE.

De asemenea, acesta punctează faptul că manevrarea unui „mastodont” nu îl face pe un șofer să fie unul profesionist.

Pregătirea șoferilor profesioniști ar trebui să fie mult mai complexă

„Totul pornește de la pregătirea acestor conducători auto, atât a celor amatori, de categorii A, B, dar și a celor profesioniști. Această pregătire ar trebui să fi de o complexitate mult mai mare față de ceea ce găsim acum pe piață în pregătirea viitorilor conducători profesioniști”, precizează șoferul profesionist.

Câți dintre șoferii pasionați de viteză ajung să participe în competițiile specifice?

„Am cunoștințe în domeniu, am contact cu acest fenomen de motorsport care este extrem de complex, care se adresează atât șoferilor profesioniști, legitimați, celor care fac performanță, cât și conducătorilor auto amatori. În ultimii ani de zile, fenomenul de motorsport s-a dezvoltat extraordinar de mult. Cu atât mai mult, atinge și partea conducătorilor auto amatori. Avem foarte multe evenimente destinate conducătorilor auto amatori unde se pot prezenta, bineînțeles, în cadru sigur, legal, circuite, parcări extraordinar de mari sau locații sigure unde își pot descoperi calitățile și abilitățile, poate ale unui viitor pilot. Râmâne doar, pentru cei care nu cunoștințe de așa ceva, să intre pe grupurile de socializare pentru asemenea evenimente. Să se ducă, să vadă, pentru că în cazul unor asemenea evenimente îți dai seama de nivelul, de calitățile și de talentul tău la volan, care se regăsesc întotdeauna în asemenea situații și fac diferența între a evita un asemenea accident și accident”, explică campionul național la drifting.

Șoferii trebuie să se adapteze la trafic și la starea drumurilor

„Discutăm întotdeauna… infrastructura, lipsa autostrăzilor, starea proastă a drumurile ș.a.m.d. Drumuri proaste nu prea mai există. Trebuie să recunoaștem. Am traversat toată țara acum o săptămână… nu prea mai avem drumuri proaste. Într-adevăr, nu avem autostrăzile pe care ni le dorim, dar concluzia este una singură – la nivelul la care avem infrastructura, noi, conducătorii auto, trebuie să ne adaptăm. Adaptabilitatea fiecărui conducător auto este foarte importantă. (…) În primul rând, mult mai mare atenție – adaptarea vitezei în funcție de condițiile de trafic (…), adaptarea la starea drumurilor. Atenția sporită la volan este un lucru foarte important. Aceasta, din care rezultă de fapt și timpul de reacție al conducătorului auto, este foarte importantă. Avem situația de a nu face accident și a doua variantă – a face accident, a nu mai putea evita contactul”, mai declară Sorin Ene.

Citește și