Prima pagină » Știri » Cancerul la ficat, cauzat de ingredientele folosite în bucătării! Despre ce substanță chimică este vorba

Cancerul la ficat, cauzat de ingredientele folosite în bucătării! Despre ce substanță chimică este vorba

Cancerul la ficat, cauzat de ingredientele folosite în bucătării! Despre ce substanță chimică este vorba

Riscurile aflate în ingredientele la care nici nu te gândeai! Denumite „substanțe chimie pentru totdeauna” pentru că nu se descompun în mod natural, grupul de substanțe chimice sunt larg răspândite și se acumulează în oameni și în mediu foarte repede. Acestea se găsesc în tigăi, machiaje sau în detergentul de vase!

De asemenea, ele se găsesc în produse folosite zilnic și in industrie, mai exact, tigăile antiaderente, recipientele pentru mâncare, machiajele, covoarele sau textilele.

Cercetătorii au descoperit că persoanele cele mai expuse la substanța chimică au de 4,5 ori mai multe șanse de a dezvolta cancerul la ficat.

Ei cred că PFAS (substanțele polifluoralchilice), perturbă funcțiile ficatului și poate duce la boala acestui organ în câțiva ani.

De asemenea, oamenii de știință de la Universitatea din California de Sud, spun că cercetarea lor este cu un pas înainte.

Cercetările anterioare au indicat că expunerea crește riscul de cancer la ficat, dar studiul din SUA este primul care confirmă legătura aceasta, fiind folosite mostre umane.

Echipa cercetătorilor a folosit mostre umane colectate dintr-un alt studiu

Echipa de cercetare a folosit mostrele umane colectate de la o Universitate din Hawaii, unde s-a urmărit același interes, dar a fost în zadar până la descoperirea americanilor.

Cercetătorii cred că PFAS duce la cancerul la ficat prin perturbarea metabolismului, astfel încât se ajunge la acumularea grăsimii, o afecțiune cunoscută sub numele de boală hepatică grasă non-alcoolică, care ar putea crește „dramatic” cazurilor de NAFLD.

„A existat o creștere dramatică și inexplicabilă a NAFLD (boala hepatică grasă non-alcoolică)  pe tot globul în ultimii ani, ceea ce este îngrijorător deoarece persoanele cu NAFLD au un risc mult mai mare de a dezvolta cancer la ficat”, au precizat explică cercetătorii.

„Se preconizează că NAFLD va afecta 30% dintre adulții din SUA până în 2030”., au mai susținut aceștia, potrivit DailyRecord.co.

Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată de poezie și scriere, a câștigat concursuri ... vezi toate articolele

Citește și