Când a aflat profesorul Higgs că este câștigătorul Premiului Nobel pentru Fizică

Publicat: 14 10. 2013, 16:32
Actualizat: 14 07. 2016, 10:14

Laureatul premiului Nobel pentru Fizică, profesorul Peter Higgs, a spus că el nu a știut că a câștigat distincția până când o femeie nu l-a felicitat pe stradă, scrie BBC.

Profesorul, care nu are telefon mobil, a povestit cum a fost oprit de o fostă vecină care s-a dat jos din mașină și l-a oprit atunci când el se întorcea de la masa de prânz în Edinburgh.

„M-a felicitat pentru veștile bune și eu am întrebat „oh, ce vești?”, a spus profesorul. El a adăugat că femeia a fost anunțată de fiica ei de la Londra despre faptul că a câștigat Premiul Nobel.

După aceasta, profesorul a mers repede acasă să vadă știrile. În vârstă de 84 de ani, Peter Higgs a câștigat sătpămâna trecută Premiul Nobel pentru teoria particulelor prin care a descoperit bosonul Higgs, cunoscut ca „particula lui Dumnezeu”. Premiul a fost împărțit cu profesorul belgian Francois Englert.

Cei doi profesori au luat premiul pentru „descoperirea teoretică a mecanismului care contribuie la o mai bună înțelegere a originii masei particulelor subatomice, care a fost confirmată recent prin descoperirea acestei particule fundamentale prezise, realizată de experimentele ATLAS și CMS cu ajutorul acceleratorului de particule (Large Hadron Collider) de la CERN”.