Când a descoperit spitalul „Victor Babeș” că Anișoara Bărbulescu a delapidat unitatea. La cât se ridică prejudiciul
Spitalul „Victor Babeș” din Capitală a descoperit în august 2012 că Anișoara Bărbulescu a falsificat documente contabile pentru a putea lua bani din contul unității și a stabilit în urma unui audit extern la biroul contabilitate că prejudiciul este de 672.000, aceasta fiind demisă din funcție.
Purtătorul de cuvânt al Spitalului Clinic de Boli Infecțioase și Tropicale „Victor Babeș”, dr. Simin Aysel Florescu, a spus că Anișoara Bărbulescu a fost angajata unității sanitare în perioada 1999 – 2012, în funcția de contabil.
În luna august 2012, în urma unor controale interne, reprezentanții Spitalului „Victor Babeș” au constatat că Anișoara Bărbulescu, „în exercitarea atribuțiilor de serviciu, a sustras în mod repetat și în interes propriu sume de bani din contul de disponibilități ale spitalului, prin falsificarea documentelor contabile”, a precizat dr. Simin Aysel Florescu.
Ea a precizat că în momentul în care conducerea instituției a descoperit acest fapt, a fost sesizat Parchetul, iar în urma unui audit extern la biroul de contabilitate s-a stabilit că prejudiciul produs de aceasta este de 672.000 de lei.
„După descoperirea acestui fapt, contabilei Bărbulescu Anișoara i s-a desfăcut contractul de muncă”, a precizat purtătorul de cuvânt al Spitalului Victor Babeș”, într-un comunicat de presă.
Procurorii Secției de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție au cerut instanței arestarea preventivă a Anișoarei Bărbulescu, pentru delapidare (103 fapte), fals material în înscrisuri oficiale (156 de fapte) și uz de fals (156 de fapte).
Magistrații Judecătoriei Sector 3 București au admis, marți cererea procurorilor și au dispus emiterea unui mandat de arestare preventivă pentru o perioadă de 29 de zile pe numele acesteia.
Decizia poate fi contestată la Tribunalul București.
Procurorii arată, în referatul cu propunerea de arestare preventivă, că în perioada ianuarie-septembrie 2012, în calitate de contabil șef în cadrul Biroului financiar contabil al unui spital din București, Anișoara Bărbulescu și-ar fi însușit din veniturile instituției, în mod repetat, suma de 672.416 lei, prin două modalități.
Astfel, Anișoara Bărbulescu nu ar fi depus integral sumele de bani care i-au fost predate de casier, împreună cu foile de vărsământ aferente, spre a fi depuse la trezorerie în contul spitalului și ar fi ridicat sume de bani din contul instituției, în baza unor file CEC, depunând ulterior fie sume mai mici, fie nedepunând suma ridicată.
„Carnetul de cecuri al spitalului era păstrat de inculpată, aceasta fiind singura persoană care completa filele CEC”, au precizat procurorii Parchetului instanței supreme în documentul citat.
Imediat după ce spitalul a început verificările în acest caz, Anișoara Bărbulescu a înstrăinat toate bunurile imobile pe care le deținea, respectiv două terenuri și două apartamente, „îngreunând astfel posibilitățile de recuperare a prejudiciului”, au mai arătat procurorii.