Prima pagină » Știri » „Când a văzut câteva imagini din Transilvania, Katy mi-a spus că e gata de adopție”. Intră și tu în campania „Romanians adopt remainians”

„Când a văzut câteva imagini din Transilvania, Katy mi-a spus că e gata de adopție”. Intră și tu în campania „Romanians adopt remainians”

Stabilit de opt ani, în Marea Britanie, slătineanul Dan Alexandru, de 27 de ani, a îmbrățișat ideea campaniei Gândul „Romanians adopt remainians" și a decis adoptarea simbolică a iubitei sale, Katy Hailey, de 21 de ani. „Uitându-se doar pe câteva imagini din Transilvania, București și de la Marea Neagră mi-a spus că e gata de adopție", spune Dan. „În luna iulie, voi călători pentru prima dată în România cu iubitul meu. Voi purta un tricou pe care va scrie mare «I''m a British Remainian», în speranța că cineva mă va găsi și mă va lua acasă", a adăugat Katy.

Dan a plecat în Anglia, imediat după terminarea liceului, inițial pentru studii și a decis să rămână în Regatul Unit. În prezent, își face dosarul pentru a deveni cetățean britanic. El a acceptat să-i întindă o mână de ajutor iubitei sale, Katy, pe care vrea să o adopte simbolic pentru a rămâne în UE.

„Referitor la campania demarată, prietena mea este britanică și a aflat de campania Romanians Adopt Remainians, recent. Urmează să viziteze pentru prima oară România la începutul lunii iulie. Pe undeva cred că nici ei nu-i vine să creadă tot ce se întâmplă cu UK, acum că a venit și ideea separării Scoției și Irlandei, cred că sunt lucruri destul de greu de digerat. Uitându-se doar pe câteva imagini din Transilvania, București și de la Marea Neagră mi-a spus că e gata de adopție”, a spus Dan Alexandru.

El și-a exprimat speranța că astfel de inițiative ca „Romanians adopt remanians” vor vindeca ura și frica generate de rezultatul referendumului de săptămâna trecută.

„Eu mă bucur mult că atât campania asta cât și «Why don`t you come over» sau mai recenta «Transylvania Beyond» sunt niște medicamente excelente pentru puseurile de ură și frică generate electoral. Ca o metaforă din punct de vedere politic prin aceste proiecte s-au întins niște mâini celor ce s-au împiedicat și au căzut, după ce au încercat să te lovească, sau, în fine, baricadat/izolat de tine. Momentul de confuzie maximă a fost atins zilele astea – nimeni nu-și mai dă momentan seama care a fost scopul referendumului dar știu că o mare parte a votului BREXIT a fost pentru izolare, EXIT-ul  nu al lor, ci, marketat subversiv de partidele extremiste, al nostru, al emigranților”, a mai afirmat Dan Alexandru.

Intră și tu în campania „Romanians Adopt Remainians” și arată că susții unitatea Europei

Dan Alexandru a povestit că, în urmă cu opt ani, a avut parte de o primire bună în Anglia, deși locuiește într-o zonă considerată ca bazin electoral al UKIP. El mai spune că o componentă importantă în votul pro-Brexit a fost manipularea prin intermediul tabloidelor.

„Referitor la cum am fost primiți, poveștile sunt în marea lor majoritate destul de pozitive. Cel puțin în privința mea, deși locuiesc într-o zonă de sud-est unde tradițional este un fief al UKIP – așa zisul Partid al Independenței. Eu încerc să văd „the full picture” în ceea ce privește mentalitatea unor britanici (englezi cum le place lor să fie numiți) ce văd în est-europeni o sursă continuă de probleme pentru țara lor. Trebuie precizat de la început că deși UK este recunoscut pentru etica și imparțialitatea jurnaliștilor, stindardul celor de la BBC, majoritatea presei scrise este controlată politic. De la Daily Mail, Daily Express, The Sun, majoritatea acestor ziare anunță zi de zi potopul economic și social creat zeci de milioane de est-europeni ce bat la porțile regatului, veniți ca migranți economici și speculatori ai serviciilor sociale britanice. Oamenii sunt bombardați zi de zi cu tipul ăsta de propagandă, o politică de partid cu scopul de instaurare a fricii, principala sursă de voturi a partidelor extremiste. Evident că și în România cei predispuși dezinformării sunt cei în vârstă, clasele sociale dezavantajate economic, cei fără studii. În cazul BREXIT spre exemplu, din grupa de vârstă 18-25, 75% dintre ei au votat să rămână în interiorul Uniunii Europene iar asta ne indică un foarte clar «generation gap» foarte prezent atât în România, cât și în UK dar mai ales divizarea societății în mod controlat, targetat și cu scop clar”, spune el.

„Prietenii mei britanici sunt pur și simplu devastați de ce se întâmplă”

Românul mai spune că vestea rezultatului de la referendum a venit ca un șoc pentru tinerii britanici.

„Prietenii mei britanici confirmă generation gap-ul, iar cei sub 35 de ani sunt pur și simplu devastați de ce se întâmplă. Pe de altă parte cunosc și oameni ce au votat pentru BREXIT, unii în cunoștință de cauză, probabil și alimentați de faptul că UK nu a jucat niciodată un rol prea central pe scena politică europeană, lucru ce a cauzat o frustrare continuă. Mai mult, recesiunea din 2008-2010 le-a confirmat și alimentat ideea că păstrarea monedei naționale și separarea moderată față de UE au fost decizii bune, fapt ce a sporit încrederea populației în eurosceptici. Chiar și așa, vestea referendumului pentru marea majoritate a tinerilor a venit ca un mare șoc. E și curios cum câțiva dintre ei menționau cu jumătate de gură că BREXIT-ul nu se va întâmpla și va fi păstrat ca draft până când societatea va realiza consecințele. Nu-mi dau încă seama dacă teoria asta se bazează pe „denial”, refuzul acceptării unei realități sau dacă este chiar un plan bine pus la punct de o parte din conservatori”, a mai arătat Dan Alexandru.

Campania de adopție, fie ea și simbolică, a fost îmbrățișată și de Katy Haley, care abia așteaptă să ajungă în România pentru prima dată.

„În luna iulie, voi călători pentru prima dată în România cu iubitul meu. Voi purta un tricou pe care va scrie mare «I”m a British Remainian», în speranța că cineva mă va găsi și mă va lua acasă. Pot să-mi risipească astfel teama pe care o am pentru viitorul meu în Marea Britanie. Știu că mă voi simți binevenită din partea oamenilor deschiși la minte și incredibil de prietenoiși care sunt în România. Mă întristează faptul că alți oameni nu vor mai avea parte de acest sentiment, acum, când vin în Marea Britanie. Din afara țării, probabil că pare că politica noastră a devenit un haos dezastruos. Lăsați-mă să vă asigur, însă, că nu este doar o aparență. Este realitatea”, a spus ea

Tânăra britanică a mai declarat că Marea Britanie ar fi fost mai puternică în interiorul Uniunii Europene, decât în afară.

„Am trăit toată viața mea în Marea Britanie și adesea m-am simțit mândră că locuiesc în ceea ce vedeam a fi o țară primitoare, fără prejudecăți și unită. Suntem – până în prezent – Regatul Unit, totuși. Dar, când m-am trezit vineri dimineața și am aflat rezultatul referendumului, nu m-am mai simțit mândră. În loc, m-am simțit rușinată față de decizia pe care au luat-o votanții din Marea Britanie pro-Brexit. Din păcate, campania antiimigranți a taberei „Leave”, care s-a bazat pe ură și teamă, a câștigat. Întotdeauna am simțit că Marea Britanie este mai puternică în UE, lucrând din interior să asigure o viață mai bună pentru toți cei ce trăiesc în această țară. Acum, nu pot să mă gândesc decât la câte oportunități pierde tânăra generație din Marea Britanie, în anii care urmează, post-Brexit. Vom fi pierdut șansa să circulăm liberi, să muncim în străinătate în alte 27 de țări, de a întemeia prietenii, relații și amintiri”, a spus ea.
 

Autor

Citește și