Când ar putea afla Ponta dacă va fi exclus din avocatură
Victor Ponta va afla pe 13 septembrie dacă va fi exclus din avocatură, potrivit ultimelor informații.
„Este sarcina Baroului să găsească temeiul juridic și să aplice legea, însă în mod colegial au vrut să avem o discuție și legat de textele de lege și de aplicarea principiilor. Am susținut că acel act administrativ de scutire de examen, care a făcut parte din aceeași decizie de numire ca avocat nu mai există, astăzi. A fost revocat prin ordinul Ministrul Educației și atunci în oglindă trebuie să constate că nici nu mai are calitatea de avocat. Nu retroactiv, ci de astăzi. Mi-au zis că cred că vor lua o decizie astăzi. Excluderea e consecința revocării acelui act de primire în profesie fără scutire de examen”, a declarat Monica Macovei, după finalizarea ședinței.
Macovei a caracterizat atitudinea membrilor Consiliului drept una „foarte politicoasă” și „colegială”.
„Am făcut schimb de păreri juridice. Câțiva au o altă părere, că nu există temei juridic și că la data aceea, legea prevedea scutirea de examen pentru doctori, cum prevede și astăzi, și cam așa să rămână”, a adăugat Macovei.
La scurt timp după, decanul Baroului București, Ion Dragne, a declarat că nu exclude luare unei decizii astăzi.
„Nu vă pot confirma că va fi luată o decizie astăzi sau în zilele următoare, la următoarea ședință. Cert e că, în ce ne privește, am făcut cam tot ce presupune verificare. Trebuie să analizăm și prin vot să decidem. Nu exclud să putem decide astăzi. Putem afla, până la sfârșitul ședinței de astăzi. Însă, pe ordinea ședinței de astăzi sunt alte 60 de puncte. Până acum am tratat doar vreo patru. Dacă nu va fi astăzi, întrucât ședințele sunt săptămânale, vom relua discuțiile săptămâna viitoare”, a spus Dragne.
În acest context, Dragne a ținut să precizeze „nu se mai vorbește de o excludere, ci de o revocare a unei decizii anterioare a Baroului, decizie care a avut la bază un act valabil la acel moment” și că „nu există o confirmare sau o constatare cu privire la un fals”.
„Fals presupune săvârșirea unei infracțiuni și o condamnare. Noi ne punem întrebări juridice, fără să ne intereseze persoana, strict ca juriști ce se întâmplă cu ordinul în acest interval de timp și care e efectul retragerii, dacă e pentru trecut sau pentru viitor. Vrem să dăm o hotărâre care să fie valabilă, care să nu fie desființată nici de unul, nici de altul. Nu avem în lege un text care să spună că dacă a fost retras titlul de doctor în drept, e de drept retras și titlul de avocatt”, a mai spus decanul Baroului București.
Europarlamentarul Monica Macovei declara, înainte de începerea ședinței, că fostul premier ar trebui să dea examen, „ca alți avocați”, în condițiile în care „a intrat cu scutire de examen în Baroul București pentru că avea titlu de doctor”.
„Titlul de doctor i-a fost retras de ministrul învățământului, ca atare nu mai poate să rămână avocat. O soluție juridică, de exemplu, poate fi ca Baroul, în simetria actelor administrative, să îi retragă scutirea de examen și atunci automat nu mai poate fi avocat decât dacă dă examen. Să dea și el examen ca alți avocați (…) Ponta, ca întotdeauna, minte și încearcă să se victimizeze, a atacat și ordinul ministrului Educației. Deci până la toamnă o să se tot victimizeze pe asta și pe altele”, a declarat Monica Macovei, la intrarea la ședința Baroului București.
Baroul București anunța, în urmă cu o săptămână, că pe data de 6 septembrie va dezbate cererea Monicăi Macovei de excludere a lui Victor Ponta din avocatură.
„Doamna Macovei a solicitat să fie invitată la următoarea ședință de Consiliu pentru a-și susține cererea. Consiliul Baroului București a fost de acord, ca atare vom relua dezbaterile pe marginea acestei cereri pe 6 septembrie. Colectivul de consilieri, care a fost desemnat să întocmească un raport cu privire la problemele de drept ridicat de această cerere, a depus un raport pe care Consiliul Baroului l-a aprobat și totodată a fost invitat și s-a prezentat domnul avocat Victor Ponta, care și-a susținut poziția în apărare și a răspuns întrebărilor membrilor Consiliului. (…) O decizie va fi luată atunci când Consiliul se va socoti lămurit și pe aspectele care țin de explicațiile și lămuririle doamnei Macovei și pe aspecte care țin de lămuririle membrilor Consiliului”, declara Ion Dragne, decanul Baroului București, pe 31 august, dată la care fostul premier s-a prezentat la ședință.
„În cadrul Consiliului sunt oameni care cunosc foarte bine prevederile legale, nu era nevoie să îi conving eu sau să spun foarte mult. Aveau textele în față și cred că, din punct de vedere legal, lucrurile sunt sută la sută clare. În rest, încă o dată, îmi exprim regretul că instituții care nu au legătură cu politica și Baroul nu are nicio legatură cu politica, e o instituție democratică cu alt scop, e folosită de doamna Macovei ca să mai dați dumneavoastră niște știri. Alte argumente în fața Baroului decât legea nu se aduc niciodată. În fața conducătorilor Baroului, se aduc argumente legale și argumentele legale sunt clare și evidente”, declara, atunci, Victor Ponta.
Europarlamentarul Monica Macovei a solicitat, după ce Ministerul Educației i-a retras fostului premier Victor Ponta titlul de doctor, excluderea ”imediată” a social-democratului din Baroul București.
”Ponta nu mai poate fi avocat, pentru că a intrat în avocatură doar pentru că avea diploma de doctor în drept, fără să dea examen. Titlul de doctor i-a fost retras, așa încât nu mai poate rămâne nicio clipă în Baroul București”, a explicat atunci Monica Macovei.
În solicitarea adresată decanului Baroului București, Macovei a subliniat că fostul premier nu mai îndeplinește condițiile legale pentru a exercita profesia de avocat, el fiind primit la cerere, cu scutire de examen, pe baza diplomei de doctor în drept.