Când ar putea aproba UE vaccinul AstraZeneca împotriva COVID-19
Uniunea Europeană ar putea aproba vineri vaccinul AstraZeneca. Dacă acceptul va veni săptămâna aceasta, efectivul de doze ar crește semnificativ.
Vaccinul AstraZeneca, aproape de aprobare
Potrivit unei declarații făcute de un purtător de cuvânt al ministerului german al sănătății, Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) ar putea aproba vineri vaccinul împotriva COVID-19 dezvoltat de AstraZeneca și Universitatea Oxford, relatează Reuters.
Oficialii UE vor primi clarificări luni după-amiază din partea directorilor AstraZeneca cu privire la problemele legate de livrare.
Compania care a produs vaccinul anunța la finele săptămânii trecute Uniunea Europeană că nu îşi poate respecta planul de livrări. Un oficial a precizat pentru Reuters că este vorba despre o reducere de 60% din totalul de 31 milioane de doze de vaccin.
AstraZeneca a fost primul producător de vaccinuri care a semnat un contract cu Uniunea Europeană, în august. A primit 336 de milioane de euro, pentru cel puţin 300 de milioane de doze de vaccin.
AstraZeneca a informat CE că nu va putea livra numărul de doze de vaccin asumate pentru primul trimestru al anului
Vinerea trecută, AstraZeneca a informat Comisia Europeană că nu va putea livra cantităţile iniţiale convenite de doze din vaccinul său anti-COVID-19 după ce va obţine autorizarea din partea Agenţiei Europene a Medicamentului, aşteptată la sfârşitul acestei luni, a relatat vineri cotidianul german Bild, citând surse din cadrul companiei, relatează Reuters.
Contactat de Reuters, un purtător de cuvânt al AstraZeneca nu a vrut să comenteze.
Site-ul austriac de ştiri OE24 a relatat la rândul său despre iminentele întârzieri ale livrărilor, notând că AstraZeneca le-a comunicat joi coordonatorilor UE ai vaccinării că, în primul trimestru, livrările vor fi considerabil sub ţinta stabilită.
Fără a-şi preciza sursele, site-ul scrie că Martin Auer, coordonatorul austriac, le-a transmis landurilor că alocările pentru Austria în primul trimestru au fost reduse de la 2 milioane de doze la 500.000-600.000 de doze.