Prima pagină » Știri » Când ar putea fi redeschis cazinoul din Constanța

Când ar putea fi redeschis cazinoul din Constanța

Când ar putea fi redeschis cazinoul din Constanța
Cazinoul din Constanța ar putea fi redeschis pentru diverse proiecte culturale la începutul lunii august, proiectul fiind inițiat de asociația Calup, care a început o campanie de strângere a aproximativ 10.000 de euro, sumă necesară igienizării monumentului.

Asociația Calup a lansat campania pentru Cazinou pe o platformă on-line, cu scopul de a implica publicul larg în proiectul de redeschidere a monumentului între 1 și 10 august, transmite corespondentul Mediafax.

„Costul lucrărilor de igienizare și de stopare a degradării actuale a clădirii se ridică la 10.000 euro (44.000 RON), sumă minimă care ar trebui atinsă până pe 13 iulie, data la care ia sfârșit campania de crowdfunding. Aceste lucrări de reabilitare sunt absolut necesare pentru ca accesul publicului în clădire pe perioada proiectului să se facă în condiții de siguranță. Suma de 10.000 euro reprezintă o investiție minimă pentru oprirea degradării spațiului, asigurarea zonelor aflate în stare critică, repararea golurilor în pardoseli și acoperiș și rebranșarea la apă și la curent electric a clădirii, se arată în comunicat. „

Până în prezent, la patru zile de la lansarea campaniei de crowdfunding, 38 de oameni au donat 6.110 de lei, reprezentând 11 la sută din suma necesară.

„Clădirea-simbol a litoralului românesc își poate redeschide porțile pentru publicul larg între 1 și 10 august. CaziNou este un proiect de reactivare urbană și socială inițiat de Calup, care își propune să deschidă clădirea Cazinoului și să-l redea publicului timp de zece zile. Pe timp de zi, Cazinoul va fi deschis pentru vizitare și va propune ateliere și activități vizitatorilor de toate vârstele. Serile vor fi dedicate concertelor de jazz, proiecțiilor de film, teatrului, baletului, muzicii clasice și electronice, iar exteriorul clădirii va fi animat de proiecții 3D. Vizitatorii vor avea oportunitatea de a bate la picior tot spațiul interior al cazinoului, unde îi așteaptă informații despre istoria și, mai ales, poveștile țesute în jurul acestei clădiri-simbol, care le vor fi livrate într-o manieră alternativă prin instalații artistice și materiale informative interactive”, mai precizează sursa citată.

Calup e un proiect de regenerare urbană inițiat de un grup de tineri activi în industriile creative din București. Grupul reactivează spații în impas din patrimoniul construit prin organizarea de evenimente culturale adaptate istoriei și personalității fiecărui imobil în parte.
Fiecare intervenție Calup funcționează și ca o platformă pentru artiști și designeri, susținând scena culturală autohtonă. Deja au fost incheiate patru asemenea demersuri în clădiri de valoare arhitecturală din București, Cazinoul din Constanța fiind prima intervenție în afara capitalei și cea de cea mai mare amploare de până acum.

Platforma este administrată de Asociația Creștem Idei și care permite derularea de campanii de strângere de fonduri pentru a finanța proiecte, oferind recompense susținătorilor. Până în prezent, datorită acestei platforme au fost finanțate 11 proiecte sociale și culturale.
Crowdfundingul e o metodă de finanțare a proiectelor importante pentru comunitate cu ajutorul a cât mai multor oameni. Procesul de donare durează două minute, iar în cazul în care proiectul nu-și atinge scopul financiar, deși nu se poate întâmpla, banii sunt returnați.
Cazinoul din Constanța se află de mai mulți ani în paragină după ce autoritățile locale și centrale nu au găsit soluții pentru reabilitarea acestuia. Astfel, în anul 2011, primarul Constanței, Radu Mazăre, a anunțat că intenționează să vândă Cazinoul după ce firma care îl concesionase pe o perioadă de 49 de ani și care anunțase investiții de aproximativ 15 milioane de euro pentru reabilitarea și modernizarea monumentului a renunțat la acest proiect din cauza crizei economice. După câteva luni, Elena Udrea, ministrul Dezvoltării Regionale și Turismului din acea perioadă, a anunțat că dorește să preia Cazinoul pentru a-l reabilita, iar acest lucru s-a întâmplat. Monumentul avea să revină după numai un an la municipalitate deoarece lucrările pentru reabilitarea sa nu începuseră.

În luna septembrie 2012, Mazăre a spus că dorește organizarea unei licitații internaționale pentru a vinde Cazinoul, iar după două luni a anunțat că intenționează realizarea unui parteneriat public-privat cu o firmă interesată de reabilitatea acestui monument și de folosirea acestuia pentru jocurile de noroc. În luna februarie 2013, Mazăre a anunțat că acest monument urmează să fie reabilitat cu fonduri europene.
În martie 2013, președintele Consiliului Județean Constanța, Nicușor Constantinescu, a anunțat că a fost aprobată finanțarea pentru reabilitarea cazinoului, lucrările urmând să fie realizate cu fonduri europene, valoarea investiției ridicându-se la aproximativ 10 milioane de euro.

În februarie 2014, Radu Mazăre a spus că încearcă atragerea unor investitori străini pentru preluarea Cazinoulu, după ce a mers în Elveția pentru a discuta modalități de colaborare cu reprezentanții celui mai mare cazinou din Europa, aflat la Lugano.
În martie 2014, Radu Mazăre a anunțat că nu va mai fi reabilitat Cazinoul cu fonduri europene în exercițiul financiar 2007-2013, urmând să fie realizat un studiu care să stabilească ce trebuie să funcționeze în această clădire. Dacă ar fi fost reabilitat pe fonduri europene, lucrările la Cazinou ar fi trebuit încheiate până la jumătatea anului viitor, lucru care nu ar fi fost posibil, iar în acest caz municipalitatea ar fi trebuit să restituie fondurile europene, susțin reprezentanții Primăriei.

(Cosmin Văideanu, [email protected])

Citește și