Prima pagină » Economic » Când va crește salariul minim? Răspunsul lui Cioloș

Când va crește salariul minim? Răspunsul lui Cioloș

Când va crește salariul minim? Răspunsul lui Cioloș
Premierul Dacian Cioloș nu exclude majorarea salariului minim, dar este nevoie de o analiză riguroasă, o analiză pe sectoare, care să țină cont și de disparitățile regionale, a declarat, vineri, după discuțiile cu confederațiile sindicale, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului a spus că discuțiile privind stabilirea salariului minim vor continua după un calendar care va fi stabilit pentru următoarea perioadă, urmând să fie organizate întâlniri pe grupuri de lucru deja constituite.

„Este o inițiativă care merită să continue și aceasta a fost prima concluzie și cea mai importantă a întâlnirii. Mesajul premierului a fost clar, că așteaptă sprijin substanțial din partea mediului de afaceri, care în urma aplicării Codului fiscal va beneficia de un plus de peste 10 miliarde de lei care rămân în sectorul privat și inițiativa de creștere a investițiilor publice merită și are toate motivele să fie susținută de o creștere a inițiativelior private și din perspectiva surplusului financiar pe care îl primește”, a declarat Suciu.

El a mai spus că în cadrul întâlnirii au fost discutate mai multe lucruri, iar confederațiile sindicale au înțeles că nu se putea lua o decizie acum în privința salariului minim.

„Sigur că dânșii consideră că până la sfârșitul anului o decizie de majorare a salariului se justifică. Guvernul nu respinge acest punct de vedere, dar vrea să facă propria analiză, să aibă propriile date și să meargă pe propriile estimări. Deja a fost pus în situația în care a acceptat decizii ale Parlamentului în ceea ce privește construcția bugetară fără să aibă propria inițiativă, (…) e adevărat că unele au fost chiar benefice, dar trebuie să avem rigoarea și construcția pe date proprii, pentru ca atunci când decizia va fi luată, până la finalul anului sau în cursul anului sau când vom considera că este necesar, să se justifice”, a mai spus Suciu.

El a mai explicat că majorarea salariului minim nu este suspendată din cauza efortului bugetar, pentru că în sistemul bugetar numărul angajaților cu salariul minim este nesemnificativ.

„Deci din perspectiva bugetului de stat, lucrurile nu se schimbă. Chestiunea care vizează ține de sectorul privat. Există ramuri unde un salariu minim în creștere poate fi un handicap, există zone în țară unde creșterea salariului minim ar putea fi greu încorporată în sectorul privat. Cred că în București salariul minim nu mai este o problemă foarte mare, dar există disparități regionale și disparități structurale în economia României, de care trebuie să ținem cont. Nu vrem să ajungem în situația în care în locul salariului să se opteze pentru ajutorul social. Nu credem că asta este o soluție, iar forțarea unei creșteri slariale fără să ținem cont de aceste disparități regionale duce la acest risc. Deci o analiză riguroasă, o analiză pe sectoare, ținând cont de datele pe care le consideră argument și sindicatele, va fi făcută în perioada următoare”, a mai arătat purtătorul de cuvânt al Guvernului.

El a mai spus că Guvernul preferă să aibă o analiză bună decât una rapidă și acesta este un principiu de la care nu vrea să se abată.

„Până la finalul anului, Guvernul va trebui să ia o decizie pentru că așa e legea (…). Asta nu înseamnă că nu se poate schimba decizia pe parcursul anului. Trebuie făcută o analiză pe sectorul privat, în condițiile în care acolo sunt o mulțime de companii aflate în insolvență, aflate pe pierdere. Din câte știu, eu nu am văzut o astfel de analiză. Știu că decizia este așteptată de foarte multă lume, dar în același timp o decizie justă pe această situație este necesară. Primul pas este săptămâna viitoare. Pornind de la noile date, o decizie se va lua până la finalul anului sau se va prelungi discuția și în ianuarie”, a adăugat Dan Suciu.

Președintele Confederației Naționale Sindical (CNS) „Cartel Alfa”, Bogdan Hossu, a declarat, pentru MEDIAFAX, că în discuțiile cu premierul sindicatele au prezentat date pentru a arăta că nu există justificare pentru ca această creștere, de 12-13 la sută, să nu fie acordată.

Liderul sindical a mai spus că o nouă întâlnire pentru a discuta despre salariul minim va avea loc vinerea viitoare, de la ora 13.00, la Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice. La discuțiile de săptămâna viitoare vor participa și confederații patronale, dar și reprezentanți ai Ministerului de Finanțe.

Hossu a mai spus că speră ca aceste discuții să fie finalizate în timp util pentru ca Guvernul să poată lua o decizie până la sfârșitul anului, dar a subliniat că, indiferent dacă se decide majorarea sau înghețarea, Executivul va trebui să dea o Hotărâre de Guvern prin care să își asume decizia luată.

Salariul minim nu va fi majorat la 1 ianuarie, de la 1.050 lei la 1.200 lei, întrucât este nevoie de un studiu de impact al acestei creșteri asupra competitivității României și al mediului privat, unde este posibilă o migrare spre economia gri sau neagră, a anunțat, în urmă cu o săptămână, ministrul Finanțelor, Anca Dragu.

În urma acestui anunț, liderii confederațiilor sindicale „Cartel Alfa”, BNS, CNSLR Frăția, Meridian și CSDR i-au transmis o scrisoare deschisă lui Dacian Cioloș, în care arătau că au fost surprinși de anunțul ministrului Finanțelor privind intenția de înghețare a salariului minim garantat în plată de la 1 ianuarie 2016 și i-au solicitat premierului să convoace de urgență Consiliul Național Tripartit pentru Dialog Social, pe tema bugetului de stat pe anul viitor.

Citește și