Când va fi desecretizat dosarul jurnaliștilor români răpiți în Irak. Anunțul SIE
„Documentele SIE din acțiunea de recuperare a ziariștilor români în Irak au fost clasificate secret de stat, nivelul strict secret, în strictă conformitate cu prevederile legale, în speță Legea nr. 1/1998, art. 9, alin. (2), Legea nr. 182/2002, art.17, lit. f) și g) și H.G. nr. 1209/2002 (actualmente H.G. nr. 223/2013). Criteriile avute în vedere la clasificare subzistă și în prezent, astfel că nu sunt îndeplinite condițiile prevăzute de H.G. nr. 585/2002 art. 20, alin. (1) pentru declasificarea informațiilor”, se spune în precizările Serviciului de Informații Externe (SIE), trimise agenției MEDIAFAX.
Legea 1/1998 privind organizarea și funcționarea SIE, articolul 9, alineatul (2) prevede: „Activitatea Serviciului de Informații Externe are caracter de secret de stat”.
Legea 182/2002, privind protecția informațiilor clasificate prevede la art.17, lit. f) și g): „În categoria informațiilor secrete de stat sunt cuprinse informațiile care reprezintă sau care se referă la: f) activitatea de informații desfășurată de autoritățile publice stabilite prin lege pentru apărarea țării și siguranța națională;g) mijloacele, metodele, tehnica și echipamentul de lucru, precum și sursele de informații specifice, folosite de autoritățile publice care desfășoară activitate de informații”.
H.G.223/2013 se referă la aprobarea Listei cuprinzând categoriile de informații secrete de stat din domeniul de activitate al Serviciului de Informații Externe.
HG 585/2002 privind Standardele naționale de protecție a informațiilor clasificate în România prevede la articolul 20, alineatul (1): „Informațiile se declasifică dacă: a) termenul de clasificare a expirat; b) dezvăluirea informațiilor nu mai poate prejudicia siguranța națională, apărarea țării, ordinea publică, ori interesele persoanelor de drept public sau privat deținătoare;c) a fost atribuit de o persoană neîmputernicită prin lege”.
Fostul președinte Traian Băsescu a declarat joi, B1TV, că ar „vrea” ca dosarul răpirii ziariștilor români în Irak să fie desecretizat, pentru a se vedea „o acțiune strălucită a unui stat care și-a apărat cetățenii”. Întrebat dacă crede că dosarul va fi desecretizat de președintele Klaus Iohannis, Traian Băsescu a declarat: „Iohannis nu poate să o facă, poate să o facă SRI și SIE”. De asemenea, fostul președinte a precizat că, în opinia sa, pentru a fi judecat, dosarul răpirii jurnaliștilor în Irak trebuie declasificat.
Înalta Curte de Casație și Justiție a dispus, joi, retrimiterea cererii procurorilor de la PICCJ de confirmare a urmăririi penale în dosarul jurnaliștilor români răpiți în Irak la Judecătoria Sectorului 5, după ce a constatat că fostul președinte Traian Băsescu nu mai are în prezent vreo calitate oficială.
Anterior, Băsescu și co-președintele PNL Vasile Blaga au fost citați la ÎCCJ în dosarul în care fostul senator Corneliu Vadim Tudor a depus plângere pe numele lor în cazul jurnaliștilor români răpiți în Irak.