Prima pagină » Știri » Când va fi extrădat în România fugarul Cristian Rizea. Răspunsul oficial al Președinției Moldova

Când va fi extrădat în România fugarul Cristian Rizea. Răspunsul oficial al Președinției Moldova

Când va fi extrădat în România fugarul Cristian Rizea. Răspunsul oficial al Președinției Moldova

Fostul deputat PSD Cristian Rizea a fugit din România, după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a condamnat la 4 ani şi 8 luni de închisoare cu executare. GÂNDUL.RO a dezvăluit în EXCLUSIVITATE detaliile privitoare la modalitatea în care fugarul Rizea a reușit să se stabilească la Chișinău, cine îl sprijină și cu ce își ocupă timpul. După super-ancheta GÂNDUL.RO, președintele Moldovei, Igor Dodon, a anunțat în emisiunea sa „Igor Dodon răspunde” că îl va extrăda pe Rizea, dar nu a precizat cum și când.

Jurnaliștii de la realitatea.md au făcut o solicitare către Președinția Moldovei referitoare la modul în care fostul deputat PSD Cristian Rizea a obținut cetățenia moldovenească, dar și la cum o va anula Igor Dodon. Însă, de reamintit este faptul că „Mihai Cristian”, aka Cristian Rizea, se recomandă în Chișinău ca fiind director general al stației TV Realitatea din Moldova, cartea lui de vizită fiind mărturie în acest sens. (DOCUMENTUL AICI)

Când va fi extrădat în România fugarul Cristian Rizea

Potrivit răspunsului oficial semnat de secretarul general al Aparatului Președintelui Republicii Moldova, Nicolae Posturusu, „instituția prezidențială nu a emis niciun decret de acordare a cetățeniei moldovenești cetățeanului român Cristian Rizea”, astfel că Igor Dodon nu îi poate retrage cetățenia de la sine și trebuie să respecte legislația în vigoare referitoare la acest lucru.

Mai întâi, „autoritatea competentă – Agenția Servicii Publice (ASP), la sesizarea organului de ocrotire a normelor de drept sau din oficiu, stabilește (…) temeiul de retragere a cetățeniei Republicii Moldova și inițiază procedura de retragere a cetățeniei”. După stabilirea acestuia, ASP face o notă informativă în care sunt prezentate „propunerile argumentate privind retragerea cetățeniei Republicii Moldova”.

Ulterior, nota informativă și avizele de la MAI și SIS sunt trimise Comisiei pentru problemele cetățeniei și acordării de azil politic de pe lângă Președintele Republicii Moldova, unde sunt examinate și apoi este luată o decizie în această privință.

„Hotărârea comisiei va constitui temei pentru emiterea de către șeful statului a decretului cu privire la retragerea cetățeniei Republicii Moldova”, potrivit documentului semnat de secretarul general.

Cetățenia lui Rizea, acordată „de urgență”

Totuși, sursele GÂNDUL.RO arată că obţinerea acestor acte nu ar fi fost posibilă fără implicarea directă a funcţionarilor publici moldoveni afiliaţi PDM și PSRM, în special a celor care erau responsabili de pregătirea și semnarea decretelor de acordare a cetățeniei, adică direct din cabinetul Președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon. Solicitarea de urgentare a acordării cetățeniei a venit din partea lui Artur Gumeniuc, care, la momentul respectiv, deținea funcţia de consilier al Președintelui Republicii Moldova pe domeniul apărării și securității naționale (Secretar al Consiliului Suprem de Securitate).

Astfel se explică faptul că familia Rizea a aterizat liniștită la Chișinău, în Republica Moldova, pe 1 februarie 2019. Pe lângă relația deja consolidată cu Serviciul de Securitate moldovean, prin prisma legăturii cu Gumeniuc, devenit adjunct, pentru a-și crea niște legături locale, Rizea a mai primit sprijinul unui fost coleg din PSD.

Printre susținătorii locali se regăsesc oameni de afaceri influenți precum Silvia Radu, candidată la funcția de președinte al Republicii Moldova în 2016 și Valentin Vizant, om de afaceri apropiat de politicieni din Chișinău din anturajul fostului președinte comunist Vladimir Voronin, precum și Vladimir Plahotniuc. De altfel, pe numele lui Vizant este înmatriculat bolidul de lux cu care circulă Rizea nestingherit în Chișinău.

Pe pașaportul lui Rizea apare ca autoritate emitentă ASP (Agenția Servicii Publice), aspect care aparent înseamnă că a fost emis la „comandă”, fără ca el să fie prezent. În mod normal pe pașapoartele moldovenilor apare ca autoritate emitentă CRIS… (DOCUMENT AICI)

O simplă analiză a modalității în care a putut fi observat Cristian Rizea în Chișinău trădează o doză substanțială de sprijin din partea lui Vladimir Plahotniuc, dar și a lui Igor Dodon, precum și o incontestabilă apropiere de serviciile de informații:

• ex-deputatul fugar a obținut cetățenie moldovenească atât pentru el, cât și pentru familia sa în condițiile în care demersurile în obținerea acestora nu erau posibile fară sprijinul lui Plahotniuc, iar mai apoi al lui Dodon, fiind un aspect de notorietate faptul că este condamnat penal în România;
• el și membrii familiei au primit alte seturi de documente, sub alte nume, respectiv Mihai Cristian Luigi, Mihai Josett-Anne-Marie și Mihai Albert Cristian, aspect care nu ar fi fost posibil fără implicarea lui Artur Gumeniuc care, la rândul lui, are o colaborare strânsă cu Serviciile de Informații ale Federaţiei Ruse;

Președintele Moldovei, prima reacție după super-ancheta GÂNDUL.RO. Igor Dodon: „Cetățenia lui Rizea va fi anulată și noi o să îl extrădăm”

Președintele Republicii Moldovei, Igor Dodon, a anunțat că îi va retrage cetățenia fostului deputat PSD, Cristian Rizea, care se ascunde la Chișinău după ce a fost condamnat penal în România. După apariția în GÂNDUL.RO a anchetei exclusive legată de fugarul Rizea (CITIȚI MAI MULTE AICI: episodul 1/episodul 2/episodul 3/episodul 4), Igor Dodon a răspuns întrebărilor reporterilor noștri și a promis că, după alegerile prezidențiale de la Chișinău, îl va extrăda pe ex-deputatul PSD. Șeful statului moldovean a vorbit despre ancheta GÂNDUL.RO în emisiunea sa, „Igor Dodon răspunde”.

Eu am văzut în presă acest subiect și am rugat colegii să-mi facă și o notă informativă. Cetățeanul României, Rizea Cristian Luigi, a depus actele pentru a dobândi cetățenia Republicii Moldova pe data de 14 noiembrie 2017. Aici aduce niște argumente, că are rude în Congaz. Agenția de servicii publice, în rezultatul examinării, a avizat recunoașterea domnului Rizea și i-a dat pașaportul în 28 decembrie 2017”, a declarat Igor Dodon.

Igor Dodon declara în urmă cu patru zile că probabil fostul deputat a fost sprijinit de fostul oligarh care era la putere în perioada în care Rizea a depus actele pentru obținerea cetățeniei. (CITIȚI MAI MULTE AICI).

Însă dezvăluirile GÂNDUL.RO arată fără echivoc faptul că Rizea a obținut pașaportul moldovenesc în luna mai a anului 2018. Iar asta s-a întâmplat cu câteva luni înainte de lansarea programului de dobândire a cetățeniei Republicii Moldova prin investiție, un program foarte criticat de opoziția de la Chișinău. „Președintele Republicii Moldova acordă cetățenie moldovenească prin decret prezidențial doar în condițiile naturalizării sau în interesele republicii. Astfel, instituția prezidențială nu a emis niciun decret de acordare a cetățeniei moldovenești cetățeanului român Cristian Rizea”, se arată într-un comunicat de presă al administrației prezidențiale de la Chișinău.

Scandal la Chișinău după dezvăluirile GÂNDUL.RO! Anchetă despre cum a obținut Rizea cetățenia moldovenească și cine-l protejează pe ex-deputatul condamnat în România

Dumitru Alaiba, deputat al Partidului Acțiune și Solidaritate a solicitat Procuraturii Generale să investigheze toate circumstanțele sub care Cristian Rizea a obținut cetățenia Republicii Moldova, deși în România este pe lista „most wanted”, fiind condamnat la 4 ani și 8 luni de închisoare cu executare pentru trafic de influență, spălare de bani și influențarea declarațiilor martorilor.

„Există o neclaritate imensă despre modul în care acesta a obținut pașaport moldovenesc. Iar instituțiile au luat apă în gură, în loc să ofere răspunsuri clare”, tună deputatul PAS.

Dumitru Alaiba susține că Rizea „se simte în siguranță în Moldova” doar fiindcă „este protejat”. Parlamentarul PAS a solicitat informații și de la Agenția de Servicii Publice și Ministerul Economiei despre modul în care Rizea a primit cetățenia moldovenească.

 

 

Citește și