Directorul INSEMEX Petroșani, George Găman, a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX, că documentul trebuie să aibă o rigurozitate științifică.
„Vom finaliza raportul de expertiză privind incendiul din Clubul Colectiv la sfârșitul lunii ianuarie sau începutul lunii februarie, încă nici nu a durat foarte mult. Acesta trebuie să aibă o rigurozitate științifică. Printre alte lucrări, am făcut și o simulare a incendiului, dar rezultatele raportului nu pot fi făcute publice, deoarece avem un acord de confidențialitate cu Parchetul General (n.r. – Parchetul Înaltei curți de Casație și Justiție). Dânșii au ordonat această lucrare, iar la final le-o vom preda lor”, a spus Găman.
Expertiza, odată finalizată, urmează să fie înaintată Parchetului instanței supreme, care a ordonat realizarea lucrării.
Întrebat dacă a fost vorba despre o lucrare mai complexă decât alte rapoarte realizate de INSEMEX Petroșani, George Găman a spus că „nicio expertiză nu seamănă cu alta, după cum niciun eveniment nu seamănă cu altul, fiecare având particularitățile lui”.
George Găman a refuzat să facă alte declarații sau comentarii legate de acest subiect.
Duminică, fostul președinte Traian Băsescu se declara îngrijorat de întârzierea expertizei privind cauzele incendiului din Clubul Colectiv, afirmând că experții de la Petroșani știu probabil deja care sunt elementele ce nu corespund versiunii vehiculate până în prezent despre eveniment.
”Dacă mă îngrijorează ceva este întârzierea expertizei făcute la Petroșani (referitoare la incendiul de la Colectiv – n.r.). Ceva nu se leagă în ceea ce privește întârzierea în prezentarea rezulatelor expertizei făcute la Petroșani. Ceva nu este în regulă. Probabil rezultatele expertizei nu duc la toate concluziile acreditate până acum, nu neapărat la viteza de propagare a incendiului, ci la substanțele care au rezultat din acest incendiu. Este o părere”, declara fostul președinte Traian Băsescu la B1 TV.
El afirma că se tergiversează prezentarea raportului final privind incendiul din clubul Colectiv, precizând că, personal, a mai văzut ”expertize între două ape”.
”Au murit 63 de oameni. Avem o expertiză care a început acum o lună și totuși se tergiversează un raport final. (…) Eu am mai văzut expertize între două ape. (…) Cred că ceva nu se leagă. (…) să nu apară expertiză după ce s-au făcut toate probele, am fost asigurați public că s-a făcut o simulare nu chiar la dimensiuni, dar utilizând aceleași materiale… Îmi vine foarte greu să cred că această expertiză este permis să fie amânată”, sublinia fostul șef de stat.
Băsescu critica, de asemenea, declarația făcută de directorul Institutului de la Petroșani, potrivit căruia expertiza va fi prezentată în luna februarie.
”Am văzut chiar astăzi (duminică – n.r.) o declarație a directorului Institutului de la Petroșani, acolo sunt cei mai buni profesioniști pe care îi are România. Dar când sunt 63 de morți să spui «vom vedea prin februarie expertiza» …. Acolo sunt de scris trei pagini, și eu am fost expert al Ministerului Justiției pe probleme navale. Se scriu 10 pagini pentru descrierea procedurii, dar evenimentul va fi descris în 3. Descrierea evenimentului de la Colectiv va avea probabil 3-4 pagini”, argumenta Băsescu.
El susținea că este convins că „experții de la Petroșani știu deja ce nu bate, ce nu se potrivește cu versiunea de până acum”.
MEDIAFAX relata la mijlocului lunii decembrie că experții Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Securitate Minieră și Protecție Antiexplozivă (INSEMEX) urmau să facă pe 16 decembrie un experiment judiciar în dosarul privind incendiul din Colectiv, într-un laborator care urma să fie amenajat ca la momentul incendiului din club, cu același tip de burete pus pe stâlpi și cu mobilier asemănător, pentru a stabili exact unde a izbucnit incendiul și cum s-a propagat focul.
Sursele judiciare au declarat pentru MEDIAFAX că acest experiment judiciar reprezintă faza finală a expertizei INSEMEX Petroșani în dosarul de ucidere și vătămare corporală din culpă deschis de Parchetul instanței supreme după incendiul din 30 octombrie, în urma căruia au murit 63 de persoane.