Când va fi gata laserul – gigant de la Măgurele. Ce salarii primesc cercetătorii angajați pentru construirea laserului. VIDEO
Laserul gigant de la Măgurele, ELI- NP -Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics, situat la 12 kilometri de București, va fi dat în funcțiune în aprilie 2015, atunci când întreaga construcție va fi gata. Laserul va fi de 10 ori mai puternic decât cel mai performant laser care există acum în lume. În prezent, muncitorii angajați în proiect lucrează la fundația clădirii în care va funcționa laserul.
„Până acum, construcția este aproape în termen, există câteva mici diferențe, sunt câteva puncte critice peste care va trebui să trecem, însă eu sunt încrezător că vom termina la timp. Până acum, construcția este în termen.S-a terminat infrastructura, adică tot ce înseamnă structura de rezistență și este îngropat în pâmânt. Se lucrează la suprastructură, adică structura metalică este deja ridicată, urmează sistemul de antivibrații”, a spus Nicolae Zamfir, directorul Institutului de Național de Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei” (IFIN-HH ).
Foto Octav Ganea// Parlamentarul Hannes Swoboda a primit o lecție de fizică despre laserul de la Măgurele
În total, pe platforma de la Măgurele vor lucra 200 de cercetători ca angajați permanent, iar alți 50 care vor face parte din personalul administrativ. Până acum, au fost angajați 20 de oameni, trei sferturi dintre aceștia fiind români aflați la universități străine.
„Toate pozițiile sunt deschise internațional, am avut până acum câteva sute de aplicații, dar în urma hotărârii Guvernului din octombrie anul trecut, prin care s-au aprobat salarii la nivel european, salarii competitive cu orice instituție din lume, a apărut o intensificare a aplicațiilor. În fiecare săptămână apar câteva zeci de dosare, se fac interviuri”, spune directorul IFIN-HH și al ELI-NP.
Interviurile se dau în fața unei comisii formate din speciliști de la IFIN-HH, ELI-NP și Universitatea Politehnica. „Activitatea primordială a acestui grup format din primii 20 de angajați este să găsească proiectele pentru viitoare experimente, care vor fi suspuse, în aprilie, unei analize a comunității științifice. Apoi urmează aprobarea din partea comitetului știițific al ELI-NP. Spre sfârșitul verii sau toamnei din 2015 se va trece la implementare, implementare înseamnă achiziția tuturor componentelor, de la detectorii cei mai sofisticați până la șuruburi”, a precizat Nicolae Zamfir.
Foto Octav Ganea// Muncitorii au ridicat structura metalică a clădirii ce va adăposti laserul
Salariile pe care le primesc cercetărorii angajați la ELI-NP încep de la 1.800 de euro și pot ajunge până la câteva mii de euro. De exemplu, un cercetător post doctoral poate primi până la 2.500 de euro, în funcție de performanță. În timp ce cercetător senior, conducător de grupuri de cercetare, va primi un salariu cuprins între 5000 și 6.000 de euro.
Directorul IFIN-HH a prezentat stadiul lucrărilor de la Măgurele lui Hannes Swoboda, președintele Grupului Alianței Progresiste a Socialiștilor si Democraților din Parlamentul European și membru al Parlamentului European, venit luni în vizită oficială în România.
Alături de cei doi miniștri de la Educație, Remus Pricopie și Mihnea Costoiu, Hannes Swoboda a aflat toate detaliile despre proiect.
„Suntem într-una dintre multiplele vizite pe care le avem pentru a prezenta munca cercetătorilor români pe de o parte, iar pe de altă parte de a prezenta stadiul laserului ELI-NP. Este important pentru noi să prezentăm perspectivele proiectului unor persoane extrem de importante la nivelul Uniunii Europene, de la nivelul Parlamentului European, al Comisiei Europene. Așa cum am făcut și în trecut, așa vom face și de acum încolo”, a justificat Mihnea Costoiu prezența parlamentarului socialist la Măgurele.
După o jumătate de oră de prezentare a proiectului, Hannes Swoboda a spus că „e foarte fericit că se află la centrul de la Măgurele”. „Laserul de la Măgurele este un foarte bun prilej pentru a aduce înapoi în țară oamenii calificați care au studiat în străinătate, care au făcut cercetare. Dar trebuie să aveți facilitățile. Nu contează atât de mult salariile, dar românii s-ar întoarce acasă dacă ar avea facilități să facă cercetare de calitate”, a declarat Hannes Swoboda.
Foto Octav Ganea// Hannes Swoboda a vizitat și experimentele care au loc în cadrul proiectului CERN
Pe lângă cercetătorii angajați permanent, la Măgurele vor veni punctual pentru proiecte aproximativ 1.000 de cercetători în fizică și chimie și ingineri din centre internaționale renumite.
Laboratorul de la Măgurele face parte dintr-o infrastructură europeană de cercetare ce implică 40 de instituții academice și de cercetare din 13 state membre. În paralel cu laserul de la Măgurele vor fi construite alte două laboratoare în Cehia și Ungaria. Centrul de cercetare de la Măgurele este cel mai important din proiect deoarece aici se vor face trei categorii de experimente: unele în care vor fi folosite fascicule de radiație gama, altele în care va fi folosit doar laserul și unele în care se vor combina fascicului gama cu fasciculul laser.
Pe lângă cercetarea de bază, experimentele de la Măgurele vor fi folosite în medicină și radiofarmacie și în tratamentul unor boli grave.
Așa va arăta clădirea laserului la final
Clădirea de la Măgurele este construită de un consorțiu de firme format din SC. Strabag SRL, ED Zublin AG și Strabag Sp.Z.o (Strabag Polonia). Construcția costă 270.166.334 lei, fără TVA, adică 76,1 milioane de euro, bani ce sunt alocați de Uniunea Europeană.
În total, proiectul laserului va costa 356,2 milioane euro, sumă din care UE a aprobat până acum 180 milioane de euro.