Când va începe Ministerul Sănătății consultările pentru stabilirea noilor proceduri de transplant: „Să fie făcute de profesioniști fără antecedente penale”

Publicat: 03 12. 2016, 18:04
Actualizat: 26 03. 2019, 15:20

Vlad Voiculescu a avut discuții în cursul zilei de sâmbătă cu principalii responsabili ai activităților de transplant derulate în România, iar la finalul întrevederii Ministerul a transmis că procesul de transplant se desfășoară ca și până acum, urmând ca săptămâna viitoare să fie discutate regulile după care se face recoltarea organelor și, mai departe, alocarea lor. 

„Ministerul Sănătății face precizarea că nu există niciun motiv pentru că această activitate să fie întreruptă. Finanțarea transplantului este continuă, nu există sincope, iar cadrele medicale implicate în acest domeniu au la dispoziție toate resursele necesare. De asemenea, procedurile pentru declararea morții cerebrale sunt cunoscute de ani întregi și nici nu sunt puse în discuție în acest moment. Sănătății va demara săptămâna viitoare consultări cu specialiștii din domeniul transplantului pentru elaborarea și implementarea unor proceduri clare referitoare la modul în care sunt alocate organele recoltate. O activitate atât de sensibilă din punct de vedere etic cum este transplantul, trebuie să fie guvernată de transparență și reguli elaborate de profesioniști a căror probitate profesională este în afară oricărui dubiu și nu este umbrită de antecedente penale”, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Sănătății remis sâmbătă MEDIAFAX.

Ministerul Sănătății a făcut din nou apel la responsabilitate pentru a se evita folosirea activității de transplant că tema de campanie electorală.

Nicio procedură de transplant nu a mai fost făcută în țară de când au început atacurile în spațiul public asupra Agenției Naționale de Transplant (ANT), a spus luni Radu Deac, președintele ANT, care a precizat că un medic a refuzat să își dea acordul pe o astfel de procedură de teamă să nu fie implicat și a acuzat „mediatizarea excesivă”. 

„Atacurile declanșate recent în spațiul public asupra Agenției Naționale de Transplant și asupra activității de transplant au drept consecință faptul că din acel moment nu s-a mai efectuat niciun transplant în România, fapt fără precedent. La singurul donator în moarte cerebrală, declarat la Satu Mare, în urmă cu o zi, în cursul zilei de sâmbătă, 26 noiembrie, medicul legist a refuzat să își dea acordul de teamă să nu fie implicat în scadalul mediatic la care asistă. În aceste condiții, dorim să subliniem că controlul asupra activității de transplant este necesar și erorile trebuie corectate prompt atunci când sunt dovedite.

Mediatizarea excesivă a unei situații neclarificate până la capăt, în lipsa tuturor informațiilor de care avem nevoie, afirmații uneori denigratoare, calomnioase la adresa unor persoane din activitatea de transplant sunt de natură să inducă în rândul pacienților, a celor aflați pe listele de așteptare precum și a pacienților transplantați, care sunt urmăriți tardiv în continuare, în general. Aceasta va atrage dificultăți în obținerea consimțământului de donare, o scădere a activității de transplant și creșterea mortalității în rândul celor care așteaptă să fie transplantați”, a declarat luni, într-o conferință de presă, Radu Deac, directorul executiv al Agenției Naționale de Transplant.