Ministerul Sănătăţii a transmis, miercuri, precizări referitoare la informațiile din spațiul public conform cărora vaccinurile împotriva tuberculozei și a hepatitei B, incluse în schema obligatorie pentru copii, nu se mai găsesc în țară. Potrivit Ministerului Sănătății, peste 406.000 de doze împotriva tuberculozei vor fi livrate, joi, de către Unifarm.
De asemenea, țara noastră va primi și 160.000 de doze de vaccin hepatitic B care, de asemenea, urmează să fie livrate în perioada următoare.
Reprezentanții Ministerului Sănătății anunță că au încheiat toate procedurile necesare achiziţionării centralizate a unui număr de 406.000 de doze de vaccin BCG, doze ce vor fi livrate în cursul zilei de joi către Unifarm, și ulterior către direcțiile de sănătate publică.
La nivel național, la începutul lunii iunie a.c., existau stocuri de 48.781 de doze vaccin hepatitic B și 65.900 de doze de vaccin BCG. Consumul lunar de vaccin este, în medie, de 12.500 de doze/lună pentru vaccinul hepatitic B și 27.000 de doze/lună pentru vaccinul BCG. Ministerul Sănătății a efectuat mai multe redistribuiri de vaccin între județe, în funcție de necesitățile locale, în vederea asigurării continuității în derularea Programului național de vaccinare, anunță Ministerul Sănătății, într-un comunicat de presă.
Totodată, Ministerul Sănătăţii solicită direcţiilor de sănătate publică teritoriale să identifice dacă există copii născuţi în această perioadă și care nu au fost imunizaţi în vederea gestionării corecte pentru recuperare la vaccinare.
„Menţionăm că toţi copiii nevaccinaţi vor fi recuperaţi la vaccinare prin maternităţi şi cabinetele medicilor de familie, fără afectarea schemei de vaccinare obligatorie”, potrivit Ministerului Sănătății.
Potrivit postului de televiziune Digi24, România se confruntă cu o criză de vaccinuri împotriva tuberculozei și a hepatitei B, vaccinuri incluse în schema obligatorie pentru copii.
Valeria Herdea, medic de familie, a explicat la Digi24 care sunt efectele lipsei acestor vaccinuri. Potrivit medicului, situația este cu atât mai gravă cu cât România face parte dintre țările unde hepatita B și tuberculoza sunt răspândite.
„Ar trebui să renunțăm la această expresie în curs de achiziționare. În România sunt aproximativ 180.000 de nou-născuți anual, trebuie să avem o prognoză”, a spus medicul Herdea.