Când vom avea o scăderea a numărului de cazuri de coronavirus? Andrei Baciu: Vine sezonul rece, deci o parte din activități se mută în interior, iar cele din spațiul extern devin mai puține

Când vom avea o scăderea a numărului de cazuri de coronavirus? Andrei Baciu: Vine sezonul rece, deci o parte din activități se mută în interior, iar cele din spațiul extern devin mai puține
Publicat: 15/10/2020, 07:57
Actualizat: 06/04/2021, 15:37

Secretarul de Stat în Ministerul Sănătății a explicat de ce avem o creștere considerabilă a numărului de cazuri de coronavirus și o transmitere comunitară ascendentă. Ne aflăm după o perioadă în care interacțiunea socială a fost pronunțată. Totuși, faptul că ne apropiem de sezonul rece ar putea reduce transmisibilitatea virusului deoarece ziua va scădea și nu se vor mai petrece atât de multe activități, spune Andrei Baciu. 

„Există o avalanșă de informații și e și normal de altfel să fi ajuns într-un punct în care ai obosit de la atât de multe solicitări și alerte, și recorduri negative. Nu mai vorbim și de importantul, și foarte larg răspânditul fenomen de fake news, care creează tensiuni suplimentare. Este normal să existe, totuși, o predispoziție și o anumită stare reziduală de anxietate, pentru că este o situație fără precedent la nivel global. Însă, cu toate acestea, trebuie să nu ne lăsăm conduși în mirajul acesta al situațiilor care amplifică aceste stări, și atunci este bine să explicăm ce se întâmplă. Suntem într-un moment în care constatăm o accelerare a transmiterii comunitare, se constată o creștere a numărului de cazuri, vedem cu toții acest lucru. Acum vorbim de diverse scenarii și de diverse borne. Trebuie să știm că, în linii mari, toate aceste chestiuni sunt în primul rând făcute pe baza unor analize, făcute de către experți din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică, din cadrul Ministerului Sănătății. Așa cum foarte bine a spus și domnul ministru Nelu Tătaru, toate deciziile se iau numai pe baza acestor recomandări”, a explicat Andrei Baciu. 

Secretarul de Stat în Ministerul Sănătății a explicat de ce cetățenilor le sunt precizate ratele incidenței pe plan local. Andrei Baciu a explicat că cele două rate de 1,5 și 3 sunt borne importante care marchează trecerea d ela un scenariu la altul.

„Din punct de vedere medical, epidemiologic, ai nevoie să evaluezi gradul și riscul de transmitere virală, riscul de infectare pe care o comunitate îl prezintă. Cum faci acest lucru? Poți să o faci într-o manieră foarte sofisticată, însă ai nevoie să o faci de o manieră mai accesibilă, astfel încât să poți implementa la nivel local, la nivel central, astfel încât toată populația să înțeleagă când treci dintr-o etapă în alta, dintr-un risc în altul. Ai nevoie de niște lucruri mai simple, de niște borne pe care să le înțeleagă și să le poată folosi absolut oricine, cum sunt aceste borne de care vorbim acum – o rată a incidenței de 1,5 – 3 sunt cele două borne importante de la care practic se trece de la un scenariu, la altul și dacă ne uităm foarte atent, o să vedem că, cu privire la purtatul măștii, cu privire la tot ceea ce înseamnă activitățile teatrelor, cinematografelor, restaurantelor, practic activitatea acestora este în oglindă cu rata de transmitere virală în societate”, a declarat Andrei Baciu la B1.

Andrei Baciu, despre previziunile potrivit cărora după creșterea explozivă de infectări, va veni o scădere: Vine sezonul rece când activitățile sunt mai puține

Întrebat pe ce se bazează ministrul Sănătății când afirmă că după explozia numărului de cazuri de coronavirus va urma și o scădere, secretarul de Stat Andrei Baciu a precizat că toate declarațiilr autorităților sunt bazate pe analize și interpretări științifice.

„Să știți că în primul rând cam toate previziunile de acest tip și-au dovedit până la urmă precizia, pentru că toate aceste chestiuni, așa cum am spus, sunt bazate pe analize și interpretări științifice metodologice, epidemiologice, de sănătate publică. Este bine să explicăm puțin și fenomenul. Suntem undeva la mijlocul lunii octombrie și practic suntem undeva la 14 zile, la sfârșitul perioadei de incubație, după o lună care a venit cu foarte multe evenimente suplimentare, cu o creștere semnificativă a interacțiunilor dintre persoane în societate, în mijloacele de transport în comun, la muncă, în birouri șamd. Mai mult decât atât, s-a scurtat ziua și ușor, ușor vine și sezonul rece, deci pe cale de consecință bună parte din activități se mută în interior, nu mai sunt atât de multe activități care se petrec în spațiul extern”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat aflat pe moarte își petrece ultimele săptămâni de viață creându-și propria versiune AI,...
Rezultate BAC 2024. 8.000 de elevi au picat examenul. Anunţ oficial de la minister
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce...
Un copil pierdut acum 28 de ani într-o gară chineză și adoptat în Olanda începe...
Ce a pățit Florentina din Iași, după ce s-a cuplat pe Facebook cu un tânăr...
Emily Burghelea, nevoită să stea o perioadă cu o TIJĂ în cap, după accidentul de...
Reacţia unui băimărean când a văzut cam cât ar trebui să cheltuiască pe zi la...
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
O femeie s-a aruncat cu propriul copil de pe acoperișul unui bloc! Mama și-a explicat...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Publicație britanică, despre Dacia Duster: Nu e mastodont electric de 400 CP...
ISU Tulcea emite RoAlert: Pot cădea obiecte din spaţiul aerian. România nu e vizată de...
Forme CIUDATE, observate în atmosfera superioară a Pământului
A VENIT ORDIN direct de la poliție. Șoferii români au total INTERZIS. Se aplică până...
Topul celor mai slabe filme. Cineaștii au rămas profund dezamăgiți
Cine ar fi, de fapt, iubita lui Babasha. Artistul nu se mai ascunde: „Fără cuvinte”
Perle la BAC 2024. Ireal ce au putut scrie: „Noi nu am studiat nuvela. Pe...
Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul....
Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta...
BANCUL ZILEI. Bulă la ora de Anatomie. Profesoara: – Bulă, ce este coloana vertebrală?
O formă rară de materie cuantică a fost creată, în premieră, cu ajutorul moleculelor
×