Prima pagină » Știri » Când vor fi impuse noi măsuri de relaxare în Capitală / Explicațiile prefectului Alin Stoica

Când vor fi impuse noi măsuri de relaxare în Capitală / Explicațiile prefectului Alin Stoica

Când vor fi impuse noi măsuri de relaxare în Capitală / Explicațiile prefectului Alin Stoica
autoritățile monitorizează situația din ucurești pentru a vedea dacă trendul descendent în ceea ce privește infectarea se va menține / Sursă FOTO: Eduard Vînătoru - Mediafax Foto

Alin Stoica, prefect al Capitalei, explică în ce context pot fi luate măsuri de relaxare a restricțiilor din București ținând cont că joi, 29 aprilie, a fost înregistrată o incidență de 3,09 cazuri COVID-19 la mia de locuitori.

Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă va fi convocat la 48 de ore după ce este este înregistrată o incidență apropiată de pragul de 3, potrivit prefectului Capitalei.

Măsuri de relaxare în Capitală doar dacă trendul se menține descendent

„Vom aştepta să vedem că este o coborâre constantă. (…) Aici nu avem marjă, la 3 la mie, şi atunci trebuie să aşteptăm un pic şi probabil că vom aştepta 48 de ore până când vom lua o decizie. (…) Nu va fi o reacţie atât de rapidă cum a fost la 3,5 la mie, ci vom aştepta un pic să vedem că trendul de scădere se menţine şi nu este niciun fel de pericol să se întoarcă. (…) Dacă trendul se menţine descendent, avem 48 de ore la dispoziţie să ne întrunim în Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă şi să luăm hotărârea”, a explicat Alin Stoica pentru Agerpres.

Ultima raportare transmisă de Grupul de Comunicare Strategică arată că incidența din București a ajuns joi, 29 aprilie, la 3,09 cazuri COVID-19 la mia de locuitori, scăzând cu 0,03 procente față de ziua anterioară când Capitala înregistra o incidență de 3,12. Municipiul București este singurul din țară care se mai află în zona roșie, depășind pragul de trei.

Ce măsuri s-ar putea lua

Legea prevede un set de măsuri de relaxare dacă incidența este sub 3 cazuri COVID-19 la mia de locuitori:

  • activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/ sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor, în interiorul clădirilor, este permisă fără a depăşi 30% din capacitatea maximă a spaţiului şi în intervalul orar 6,00 – 22,00, dacă incidenţa cumulată la 14 zile din judeţ/ localitate este mai mare de 1,5 şi mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori;
  • organizarea şi desfăşurarea activităţii în cadrul cinematografelor, instituţiilor de spectacole şi/ sau concerte sunt permise cu participarea publicului până la 30% din capacitatea maximă a spaţiului, dacă incidenţa cumulată la 14 zile din judeţ/ localitate este mai mare de 1,5 şi mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori.

O parte din restricțiile din București au fost deja ridicate recent după ce Capitala a înregistrat o rată de infectare de sub 3,5 cazuri la mia de locuitori.

Citește și