Prima pagină » Știri » Când vor fi interzise în România țigările mentolate. Anunțul Ministerului Sănătății

Când vor fi interzise în România țigările mentolate. Anunțul Ministerului Sănătății

Când vor fi interzise în România țigările mentolate. Anunțul Ministerului Sănătății
Termenul de transpunere în legislația națională a Directivei 2014/40/UE privind fabricarea, prezentarea și vânzarea produselor de tutun este data de 20 mai 2016, potrivit unui comunicat al MS, remis miercuri MEDIAFAX.

Directiva europeană privind privind apropierea actelor cu putere de lege și a actelor administrative ale statelor membre în ceea ce privește fabricarea, prezentarea și vânzarea produselor din tutun și a produselor conexe și de abrogare a Directivei 2001/37/CE trebuie pusă în acord cu legislația din România până pe 20 mai a.c.

De asemenea, din 8 februarie, proiectul de Lege privind stabilirea condițiilor pentru fabricarea, prezentarea și vânzarea produselor din tutun și a produselor conexe va fi transmis, spre avizare, tuturor instituțiilor implicate.

Gândul a scris, la finalul anului trecut, despre proiectul de lege pregătit d Ministerul Sănătății pentru transpunerea în legislația națională a directivei europene. Punctele fierbinți sunt interzicerea țigărilor mentolate și a celor cu arome, avertismentele mai mari pe pachetele produselor din tutun și eliminarea posibilității de achiziționare a țigaretelor de pe internet. De asemenea, actul normativ prevede limite mult mai stricte și în ceea ce privește comercializarea țigărilor electronice sau a produselor de fumat din plante.

Proiectul de lege publicat pe site-ul Ministerului Sănătății atrage atenția asupra ingredientelor pe care le conțin țigaretele aflate la raft și interzice produsele din tutun care sunt îmbogățite cu arome deosebite ce se diferențiază de cea a tutunului simplu, fie că acestea se găsesc în compoziția țigării sau în filtre, hârtie, ambalaj, pentru cele din urmă fiind interzis să conțină nicotină. Mai mult, se precizează că producătorii de țigări vor raporta Ministerului Sănătății date precum emisiile țigărilor și ingredientele folosite în procesul de fabricație a produselor din tutun.

„În acest sens, se interzice punerea pe piață a țigărilor și tutunului de rulat ce au o aromă caracteristică (adică au un miros sau un gust diferit de cel al tutunului, care este perceptibil în mod clar, care este determinat de un aditiv sau de o combinație de aditivi, incluzând neexhaustiv fructe, condimente, ierburi, alcool, dulciuri, mentol sau vanilie, și care este perceptibil înainte sau în timpul consumării produsului din tutun), sau care au arome în filtre, hârtie, ambalaj, capsule sau în orice caracteristică tehnică care permite modificarea mirosului sau a gustului produselor din tutun respective sau modificarea intensității arderii”, se arată în proiectul de act normativ de pe site-ul ministerului.

În afara legii sunt scoase și substanțele numite „aditivi speciali”, de genul vitaminelor, al taurinei sau al cofeinei, asociate de cetățeanul de rând cu energia și vitalitatea. Acestea oferă fumătorului senzații suplimentare și încurajează, practic, actul de a fuma, fie pentru că dau impresia că țigareta nu este periculoasă pentru sănătate, fie pentru că proprietățile lor determină inhalarea și absorbția mai rapidă a nicotinei, iar astfel efectul toxic este mult mai puternic.

„Se interzice punerea pe piață și a tuturor produselor din tutun care conțin aditivi „speciali” (precum vitamine, cofeină, taurină, aditivi care creează impresia că un produs din tutun are un efect benefic asupra sănătății sau că prezintă riscuri mai mici pentru sănătate, sau care sunt asociați cu energia și vitalitatea, care colorează fumul, care facilitează inhalarea sau absorbția nicotinei”, scrie în expunerea de motive.

Textul legii reglementează și nivelul emisiilor per țigară, astfel că cea mai mare valoare nu are voie să depășească 10mg de gudron, 1mg de nicotină și 10mg de monoxid de carbon. Astfel, Ministerul Sănătății dorește să țină sub control nivelurile maxime de emisii, iar măsurarea valorilor se va face în laboratoare care urmează să fie înființate și monitorizate de oficialii de la Sănătate.

Chiar dacă legea se estimează că va intra în vigoare începând cu data de 20 mai 2016, însă lansarea pe piață a produselor care nu sunt conforme cu prevederile analizate este permisă timp de un an în plus, până în 2017. De asemenea, „interzicerea punerii pe piață a produselor din tutun cu o aromă caracteristică al căror volum al vânzărilor la nivelul întregii Uniuni reprezintă 3 % sau mai mult într-o anumită categorie de produse, se aplică de la 20 mai 2020″.

Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2006. Între ... vezi toate articolele

Citește și