Prima pagină » Știri » Când vor putea să circule clujenii cu zece autobuze electrice noi

Când vor putea să circule clujenii cu zece autobuze electrice noi

Când vor putea să circule clujenii cu zece autobuze electrice noi
Zece autobuze electrice noi, în valoare de 7,5 milioane de franci elvețieni, vor intra în circulație la Cluj-Napoca, la finalul anului 2016, acestea fiind achiționate, în premieră, de municipalitate, cu fonduri asigurate de Guvernul Elveției, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a declarat, miercuri, într-o conferință de presă prilejuită de semnarea acordului de finanțare cu Ministerul Finanțelor, Ministerul Dezvoltării Regionale și Ambasada Elveției, că proiectul referitor la autobuzele electrice va duce la reducerea noxelor din municipiu și la un mediu mai curat.

„Mulțumim Elveției pentru sprijinul acordat municipiului Cluj-Napoca, avem trei proiecte pe fonduri elvețiene, dintre care unul se referă la achiziționarea a zece autobuze electrice, o premieră pentru Cluj-Napoca, ce va duce la un mediu mai curat și la o diminuare a noxelor. Autobuzele vor avea o autonomie de 50 – 70 de kilometri, urmând să intre în circulație la sfârșitul anului 2016 și să înlocuiască autobuze vechi. Valoarea totală a proiectului este de 7,5 milioane de franci elvețieni. De asemenea, vor fi construite și trei stații de încărcare lente și zece de încărcare rapidă. Aceste fonduri elvețiene sunt complementare celor din fonduri europene, aduc o completare pe componenta de mediu”, a spus Boc.

Potrivit acestuia, tot din fonduri elvețiene urmează să fie finanțate alte două proiecte ale municipiului Cluj-Napoca, unul privind înlocuirea rețelei de iluminat public cu unul cu LED-uri a două clădiri ale primăriei și a 22 de străzi, și celălalt privind reabilitarea termică a unor unități de învățământ.

Ambasadorul Elveției în România, Jean-Hubert Lebet, a declarat, în aceeași conferință de presă, că, în urma implementării acestui proiect, Cluj-Napoca va fi la nivelul orașelor Geneva și Berna din Elveția.

„Elveția nu este membră a UE, dar avem relații speciale cu UE, iar ca parte a cooperării alocăm fonduri statelor noi membre. Suntem fericiți că municipiul Cluj-Napoca a reușit atragerea unui număr mare de proiecte, astfel încât cea mai mare sumă din contribuția elvețiană vine la Cluj. În urma implementării proiectului privind autobuzele electrice, care este o tehnologie nouă, Cluj-Napoca va fi la nivelul orașelor Geneva și Berna din Elveția”, a spus diplomatul elvețian.

Valoarea totală a celor trei proiecte cu finanțare elvețiană depășește 11 milioane de franci elvețieni.