Capitala se confruntă cu probleme de calitate a aerului. Ce măsuri pregătesc autoritățile
Peste 150 de sesizări au fost înregistrate pe adresa Primăriei Municipiului București (PMB) din luna iulie până în prezent privind mirosul provenit de la gropile de gunoi din zona de Nord a Capitalei. Garda de Mediu a efectuat controale la gropile de gunoi Iridex și Giulești Sârbi, dar și la incineratorul de deșeuri periculoase. În cazul Iridex s-au luat măsuri reparatorii care au un termen de 60 de zile, nerespectarea acestora putând duce la suspendarea activității pe șase luni și chiar la retragerea autorizației de mediu, iar la groapa de gunoi Giulești Sârbi a fost sancționat atât operatorul, cât și operatorii transportatori, se arată într-un comunicat de presă emis de PMB.
Primarul General al Capitalei, Gabriela Firea, a declat că, pentru o mai bună monitorizare a problemei, urmează să fie încheiat un protocol între Garda de Mediu, Poliția Locală a Municipiului București și polițiile locale de sector și din comunele Chiajna și Chitila.
Astfel, vor fi stabilite „puncte fixe de control prin care să se asigure monitorizarea permanentă a activității din zonă cu echipe de specialiști, dar și cu montarea unor camere video”, se mai arată în comunicat.
În ceea ce privește construirea unui incinerator de deșeuri, Gabriela Firea a spus că este vorba, de fapt, despre o instalație de tratare termică și valorificare energetică a deșeurilor municipale. Instalația va neutraliza între 300.000 – 350.000 de tone de deșeuri pe an și va produce peste 120.000 MWh/an de energie electrică și 335.000 MWh/an de energie termică.
Instalația ar trebui finalizată până în anul 2022, costurile necesare fiind de 250 de milioane de euro. În acest moment, există 180 de milioane de euro alocați prin Programul Operațional Infrastructura Mare.
De asemenea, în luna august au fost făcute primele demersuri pentru realizarea unei „bănci de date în care vor fi înregistrate cantitățile de deșeuri colectate selectiv în Capitală”, a anunțat edilul șef al Bucureștiului.
Declarațiile au fost făcute în cadrul Comandamentului pentru analizarea problemelor urgente de mediu ale Capitalei la care au participat Primarul General al Capitalei, Gabriela Firea, Prefectul Bucureștiului, Paul Nicolae Petrova, Prefectul Județului Ilfov, Adrian Petcu, reprezentanți ai Agenției pentru Protecția Mediului București și Ilfov, ai Gărzii Naționale de Mediu, ai Direcției de Sănătate Publice a Municipiului București și a Județului Ilfov, ai Autorității Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor și ai Poliției Locale a Municipiului București.