Carburanții s-au ieftinit de la miezul nopții cu 50 de bani. Cât costă acum litrul de benzină sau motorină
Prețul carburanților a scăzut cu 50 de bani de la miezul nopții. Măsura a fost decisă de Guvern, urmând ca această reducere să fie suportată în mod egal de stat și benzinării. Șoferii sunt însă în continuare revoltați. Așa că, au ieșit joi în stradă să protesteze în aproape toată țara, în fața instituțiilor, pe bulevarde și la stațiile de alimentare.
De exemplu, dacă aseară preţul motorinei era de 9 lei şi 27 de bani, iar un litru de benzină costa 8 lei şi 71 de bani, astăzi motorina costă 8 lei şi 77 de bani pe litru, iar benzina 8 lei şi 21 bani.
Aşadar, la un plin de 50 de litri de carburant, şoferii vor economisi în jur de 25 de lei. Reducerea va fi suportată în mod egal de stat și de operatori, fără a fi o obligație pentru toate benzinăriile.
Pentru început, benzinăriile vor suporta din propriile fonduri compensarea cu 50 de bani pentru fiecare litru de carburant, urmând ca, mai apoi, să plătească taxe mai mici către stat.
Cu o zi înainte de intrarea în vigoare a măsurii stabilite de Guvern, au fost noi proteste în toată țara. În București, în jur de 200 de oameni s-au adunat în Piața Victoriei, iar în Cluj-Napoca s-au așezat iar la cozi, au cumpărat cantități infime și au blocat astfel pompele. La Iași, șoferii nemulțumiți au plecat încolonați pe bulevarde. Compensarea e ridicolă, spun ei, după ce prețurile aproape s-au dublat în ultimele luni.
Ministrul Energiei: România va avea cei mai ieftini carburanți din UE, după Ungaria, în urma reducerii cu 50 de bani
Ministrul Energiei,Virgil Popescu, a declarat ieri că: „25 de bani vor fi suportați de la bugetul de stat și 25 de bani va fi o reducere pe care voluntar o vor aplica lanțurile de benzinării în cazul în care vor să ia această reducere de la stat, ordonanța intră în vigoare la noapte”.
Consumul de motorină în România este de 6,2 milioane de tone, de trei ori și jumătate mai mult decât cel de benzină. Suntem, însă dependenți de importurile de motorină, pentru că nu producem pe măsura necesarului.
Autoritățile susțin că vor fi cu ochii pe prețuri și că acolo unde vor fi majorări nejustificate, vor aplica sancțiuni conform ordonanței antispeculă. Asta înseamnă amenzi de până la 500 de mii de lei.