Cardinalul Mureșan îi cere lui Blaga să retragă un proiect inițiat de Oltean privind retrocedările
Șeful Bisericii Greco-Catolice din România, cardinalul Lucian Mureșan, i-a transmis o scrisoare deschisă președintelui PDL, Vasile Blaga, în care îi solicită să retragă un proiect legislativ privind retrocedarea proprietăților cultelor, inițiat de vicepreședintele PDL Ioan Oltean.
Cardinalul Lucian Mureșan afirmă în scrisoarea transmisă, joi, liderului PDL, Vasile Blaga, că vicepreședintele democrat-liberal Ioan Oltean a inițiat un proiect legislativ care „stârnește deosebită îngrijorare și neliniște” în rândul comunității greco-catolice, transmite corespondentul MEDIAFAX.
„Biserica Greco-Catolică a aflat despre inițierea unui nou proiect legislativ, anti greco-catolic, de către vicepreședintele PDL Ioan Oltean, care stârnește deosebită îngrijorare și neliniște în rândul comunității noastre. Proiectul respectiv caută prin toate mijloacele să oprească retrocedarea proprietăților greco-catolice confiscate în 1948 și date de către comuniști Bisericii Ortodoxe, chiar și când acestea sunt câștigate în instanță definitiv și irevocabil. Acest proiect de lege consfințește epurarea culturală și religioasă a comunității greco-catolice din România începută de către comuniști”, se arată în scrisoarea cardinalului Lucian Mureșan.
Cardinalul Lucian Mureșan susține că un proiect similar, 368/2007, inițiat tot de reprezentanți ai PDL, între care actualul vicepreședinte Ioan Oltean, a prevăzut ca proprietățile greco-catolice confiscate de comuniști să nu mai fie retrocedate, pe motiv că greco-catolicii sunt mai puțini în România, iar proiectul a fost respins recent de Camera Deputaților aproape în unanimitate, cu excepția unui vot „pentru”, dat de un deputat PDL.
„Soluția practică propusă de Biserica Greco-Catolică pentru rezolvarea situației proprietăților greco-catolice aflate în posesia Bisericii Ortodoxe a fost folosirea alternativă a bisericilor greco-catolice de ortodocși și greco-catolici. Același lucru se practică și în Occident, unde Biserica Catolică pune la dispoziția Bisericii Ortodoxe sute de biserici catolice pentru ca ortodocșii români să aibă unde se ruga și nu e nici o problemă. Din păcate, soluția practică propusă de Biserica Greco-Catolică a fost refuzată constant de Biserica Ortodoxă în cadrul acestor comisii de dialog, iar din 2004 Biserica Ortodoxă a sistat unilateral dialogul cu Biserica Greco-Catolică. Din cauza faptului că greco-catolicii sunt opriți să se roage în propriile biserici, există comunități greco-catolice care și astăzi se roagă în condiții improprii, în case particulare ori săli de clasă, în școli”, se mai arată în scrisoarea transmisă de Întâistătătorul Bisericii Greco-catolice din România.
Cardinalul Lucian Mureșan critică și faptul că proiectul legislativ care îi nemulțumește pe greco-catolici a fost inițiat fără consultarea reprezentanților Bisericii Greco-catolice, iar modul în care a fost conceput „încalcă libertatea religioasă și dreptul de proprietate”.
Capul Bisericii Greco-catolice din România, cardinalul Lucian Mureșan, îi cere președintelui PDL Vasile Blaga să retragă de îndată proiectul legislativ „rușinos” înaintat de deputatul Ioan Oltean.
„Domnul deputat Ioan Oltean nu este un simplu membru sau parlamentar PDL, ci vicepreședintele acestui partid, ca atare acțiunile domniei sale se înțelege că au în spate susținerea partidului pe care-l reprezintă. Biserica Greco-Catolică cere ca să-i fie respectate drepturile în conformitate cu prevederile Constituției. Și noi suntem români, am contribuit deplin la făurirea României moderne și dorim să lucrăm pentru binele țării noastre fără ca libertatea religioasă să ne fie îngrădită în vreun fel”, se arată în finalul scrisorii.
Potrivit site-ului Camerei Deputaților, vicepreședintele PDL Ioan Oltean a depus în Parlament o inițiativă legislativă prin care propune o serie de modificări și completări la Decretul-Lege nr.126 din 24 aprilie 1990 privind unele măsuri referitoare la Biserica Română Unită cu Roma (greco-catolică). Una dintre cele mai importante modificări propusă de parlamentar prevede ca situația juridică a bunurilor care au aparținut Bisericii Române Unite cu Roma și au fost preluate de Biserica Ortodoxă Română să fie stabilită de o comisie mixtă formată din reprezentanții celor două culte, dar care „să țină seama de dorința credincioșilor din comunitățile care dețin aceste bunuri”.
Inițiativa legislativă a fost prezentată în 8 mai Biroului Permanent al Camerei Deputaților și în aceeași zi a fost înaintată Senatului pentru dezbatere.