„Așa cum am mai atras atenția public, în Contractul-cadru, pe baza căruia se contractează întreaga activitate din sistemul de sănătate, există nenumărate obligații, sancțiuni și imputări pentru furnizorii de servicii medicale referitoare la sistemul informatic, dar CNAS nu are nici obligații, nici sancțiuni în privința nefuncționării sistemelor informatice. Legiuitorii nu au prevăzut și nu au acceptat proceduri sau soluții de rezervă de validare și raportare în condițiile în care PIAS nu funcționează. Această situație nu mai poate fi tolerată”, se arată într-un comunicat de presă emis, joi, de Societatea Națională de Medicină Familiei (SNMF).
Medicii de familie se plâng că își asumă riscul de a lucra offline, iar serviciile efectuate în afara prevederilor contractuale le sunt imputabile în mod direct.
„Nu mai acceptăm să ne asumăm riscul de a lucra offline când sistemele nu funcționează, deoarece riscăm imputarea unor sume impresionante. Serviciile efectuate în afara prevederilor contractuale sunt imputabile medicilor, inclusiv costurile derivate din acestea. Pacienții noștri sunt cei care au cel mai mult de suferit de pe urma acestor grave disfuncționalități, iar noi suntem nevoiți să fim părtași la un atac la dreptul bolnavilor de a-și primi medicamentele de care au nevoie”, se mai arată în comunicat.
SNMF și Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) deplâng și modul greoi în care se desfășoară prescripția medicamentelor în România, listele de medicamente fiind pline de restricții și piedici și consideră că că medicii sunt șantajați cu controale abusive și interpretări excesive ale unor prevederi legale și primesc sancțiuni care îi depofesionalizează.
În consecință, SNMF și FNPMF cer demiterea celor responsabili, cercetarea modului în care a fost conceput și achiziționat sistemul informatic și găsirea unei soluții de urgență pentru funcționarea sistemului de sănătate la parametri optimi.