Care a fost motivul pentru care DNA a cerut mutarea de la București a procesului în care Adrian Năstase cere întreruperea pedepsei
Procurorii DNA arată, în motivarea cererii de strămutare a dosarului lui Adrian Năstase de la TB, că președintele acestei instanțe, Laura Andrei, l-a avut ca îndrumător științific, la lucrarea sa de doctorat, pe fostul premier, iar judecătoarea Elena Burlan l-a achitat pe medicul Brădișteanu.
Tribunalul București (TB) are spre soluționare dosarul de întrerupere a executării pedepsei lui Năstase, procurorii anticorupție cerând strămutarea procesului la o instanță egală în grad din țară, pentru a se evita suspiciunile legate de lipsa de imparțialitate.
Procurorii DNA au verificat pe internet, cu ajutorul motorului de căutare google, dar și pe site-ul Universității București, și au constatat că judecătoarea Laura Andrei, președintele TB, l-a avut ca îndrumător științific pe Adrian Năstase în lucrarea de doctorat intitulată „Instrumente juridice internaționale privind protecția drepturilor omului. Evoluția jurisprudenței Curții Europene a Drepturilor Omului”.
Anchetatorii au căutat pe internet cu sintagma „laura andrei doctorand la adrian năstase” și au obținut mai multe rezultate.
Potrivit print-urilor preluate de pe site-uri și depuse de procurorii DNA la dosarul de strămutare, judecătoarea și-a susținut lucrarea în 7 iulie 2011.
Un alt aspect invocat de procurorii DNA în cererea de strămutare este acela că judecătoarea Elena Burlan, cea care judecă întreruperea executării pedepsei, este cea care a dispus achitarea lui Șerban Brădișteanu, caz în care, ulterior achitării de către instanța supremă, a dispus prin decizie definitivă casarea deciziilor din fond și din apel și trimiterea dosarului de corupție al medicului, pentru rejudecare, la TB.
DNA reamintește, în cererea de strămutare, că Brădișteanu este, în prezent, cercetat pentru favorizarea infractorului, în speță a lui Adrian Năstase.
Totodată, procurorii arată că, la dosarul de la Tribunal, instanța nu a depus procesul verbal de repartizare aleatorie a cauzei, aspect ce a fost invocat și de procurorul de ședință, la termenul din 28 iunie.
Până la ora transmiterii acestei știri, președintele TB nu a putut fi contactată pentru a comenta motivarea DNA.
Instanța supremă a stabilit, luni, un termen intermediar pentru 4 iulie, când procurorii anticorupție vor solicita suspendarea judecării dosarului de la Tribunalul București, până la dezbaterea cererii de strămutare în instanță.
Pentru solicitarea de strămutare, Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a stabilit termenul de 29 august.
În 28 iunie, Tribunalul București a amânat pentru 5 iulie dezbaterile în dosarul de întrerupere a executării pedepsei lui Adrian Năstase.
Pe de altă parte, ICCJ a admis cererea de preschimbare a termenului de judecată din 1 octombrie în cazul judecării contestației în anulare făcută de avocații lui Adrian Năstase împotriva deciziei definitive de condamnare la doi de închisoare cu executare în dosarul Trofeul Calității, noul termen fiind în septembrie.
Fostul premier Adrian Năstase, condamnat la doi ani de închisoare cu executare, a fost adus la Spitalul Penitenciar Rahova în 26 iunie, după ce a fost externat de la Spitalul Floreasca din Capitală, unde a fost preluat de polițiști.
Potrivit informațiilor oficiale, Năstase a încercat să se sinucidă, în 20 iunie, la locuința sa din strada Zambaccian, după ce a fost condamnat definitiv în dosarul Trofeul Calității. Năstase a fost internat la Spitalul Floreasca, unde, conform medicilor, a fost operat în 21 iunie.