Sesiunea specială a bacalaureatului, care a declanșat controverse după ce reprezentanții COSR s-au declarat surprinși de numărul mare al celor aproape 900 de candidați, a avut, anul trecut, aproximativ 600 de candidați și o promovabilitate de 99%, față de 35% anul acesta.
În 2011, la bacalaureatul dedicat elevilor din loturile pentru olimpiade și concursuri internaționale sportive sau pe discipline, desfășurat în Râmnicu Vâlcea, au participat 596 de candidați, potrivit datelor Inspectoratului Școlar al Județului Vâlcea.
Examenul, potrivit Ministerului Educației, a fost un succes total pentru participanți. „Promovabilitatea a fost de 99%”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Stelian Fedorca, secretar de stat în Ministerul Educației.
Anul acesta, când la examen s-au înscris 880 de candidați, președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român (COSR), Octavian Morariu, s-a declarat surprins de numărul mare al acestora, subliniind că la Centrele Naționale Olimpice pentru Pregătirea juniorilor activează doar 108 sportivi cu vârsta de bacalaureat.
Mai mult, COSR a solicitat Autorității Naționale pentru Sport și Tineret (ANST) și Ministerului Educației demararea unei investigații privind numărul candidaților, demersul venind după ce a fost făcută publică promovabilitatea înainte de contestații, 34,2%, de trei ori mai mică decât cea din 2011.
„COSR a solicitat ANST și MECTS să demareze o investigație serioasă vizavi de modul în care au fost realizate înscrierile sportivilor de performanță pentru sesiunea specială de bacalaureat din acest an, neplăcut impresionat de promovabilitatea extrem de scăzută și surprins de numărul mare de candidați”, s-a arătat într-un comunicat de vineri al COSR.
În replică, Ministerul Educației a precizat că la sesiunea specială a bacalaureatului din 2012 au participat peste 800 de competitori la concursuri sportive. Mai precis, au subliniat reprezentanții ministerului, doar 47 dintre candidații de anul acesta sunt competitori la concursuri pe discipline de învățământ, restul fiind la cele sportive.
Altfel spus, grosul participanților a fost format de candidați competitori la parașutism, atletism, baschet, biliard-pool, box, canotaj, călărie-obstacole, ciclism- triatlon, bob-sanie, fotbal, fotbal-tenis, gimnastică aerobică, gimnastică ritmică, haltere, handbal, hochei pe gheață, hochei pe iarbă, judo, kaiac-canoe, karate, kempo, wushu, karate tradițional, karate WKC, lupte, ju-jitsu, motociclism, natație, pentatlon modern, orientare sportivă, polo, patinaj, rugby, radioamatorsism, schi-biatlon, scrimă, tenis, tenis de masă, tir sportiv, volei și karting, conform precizărilor făcute de minister, înainte de examen, pe baza listelor de înscrieri.
„Candidații care sunt competitori la concursuri sportive au fost înscriși pe baza listelor oficiale trimise de 64 de federații sportive și semnate de președinții și secretarii acestor foruri”, spune Stelian Fedorca.
Contestarea numărului mare de candidați determină însă Ministerul Educației să demareze o verificare internă legată de modul de înscriere. „Datele primite de la federații nu le putem verifica. Acestea sunt semnate, asumate și trimise la noi de către federații. Vom verifica, în schimb, modul de înscriere, mai precis cum au fost procesate datele din liste, pentru nu a se fi strecurat eventuale erori”, a mai spus secretarul de stat în Ministerul Educației.
Tot la sesiunea specială de anul acesta, din examen au fost eliminați 25 de candidați, care au fost prinși având asupra lor fițuici sau telefoane mobile, potrivit reprezentanților ministerului.
„Tentativa de fraudă a fost descoperită atât cu ajutorul camerelor de supraveghere din sălile de examen, cât și cu cel al profesorilor supraveghetori care și-au făcut datoria”, a informat Ministerul Educației.
În 2011, la sesiunea specială pentru participanții la olimpiade și competiții internaționale, în sălile de examen nu au fost instalate camere de supraveghere.
BACALAUREAT 2012. Totul despre BAC 2012. Calendar, subiecte, rezultate
Elvira Gheorghita, [email protected]