Care ar putea fi primul spital regional de urgență la standarde internaționale

Care ar putea fi primul spital regional de urgență la standarde internaționale
Publicat: 16/01/2013, 13:58
Actualizat: 04/07/2013, 00:48

Ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu, afirmă că Spitalul Clinic Județean de Urgență din Târgu Mureș ar putea fi primul spital regional de urgență din țară care îndeplinește normativele internaționale și că își dorește să se înființeze, în patru sau cinci centre sanitare regionale, centre de arși.

Ministrul Eugen Nicolăescu a declarat, sâmbătă, într-o conferință de presă, că Spitalul Clinic Județean de Urgență din Târgu Mureș – care are în prezent statut de spital regional de urgență și are cea mai bună clasificare, 1A – ar putea fi primul spital regional de urgență din țară din punctul de vedere al normativelor internaționale, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Spitalul din Târgu Mureș este spital clasificat la 1A – cel mai bine clasificat, are statut de spital regional de urgență, în consecință trebuie să aibă și un tarif de decontare care să se plieze pe modul de clasificare a spitalului”, a spus Nicolăescu, adăugând că, prin noul contract-cadru, începând cu 1 martie, va exista o finanțare suplimentară de la bugetul de stat, „peste ce dă Casa”, prin programul legat de ATI.

Totodată, finanțarea pentru asistența medicală în ambulatoriul de specialitate crește cu 50 la sută, astfel că „în cazul în care conducerea spitalului își va lua măsurile necesare ca foarte mulți pacienți să nu mai ajungă la UPU și să ajungă, așa cum trebuie, la ambulatoriul de specialitate, de acolo se face o finanțare suplimentară a spitalului”.

El a precizat că un colectiv de coordonare, condus de secretarul de stat Raed Arafat, va face, în două-trei luni, o evaluare legată de viitorul SCJU Târgu Mureș, existând două variante: înființarea unui spital nou sau modernizarea celui existent, care poate ajunge „într-o perioadă mai scurtă de timp și cu bani mai puțini” să fie un spital regional de urgență „așa cum prevăd toate normativele”.

„Mai departe va trebui să decidem care va fi drumul de urmat, ca să ne atingem obiectivul. Adică să avem spital regional de urgență, așa cum prevăd toate normativele. Și în felul acesta eu cred că primul spital regional de urgență, din punctul de vedere al normativelor internaționale, ar putea să fie cel de la Târgu Mureș”, a spus Nicolăescu.

El nu a putut preciza dacă acest obiect va fi atins într-un an sau mai mulți, dar a arătat că a făcut o vizită în mai multe secții ale spitalului și a constatat că trebuie să fie dezvoltate cu pioritate o serie de investiții „importante și destul de urgente” în zone precum Anestezie Terapie Intensivă, la blocul operator și la Clinica de Chirurgie Cardiacă pentru copii (fostul Institut de Boli Cardiovasculare și Transplant – n.r.).

Nicolăescu a afirmat că măsurile dispuse de Arafat în ce privește fostul Institut de Boli Cardiovasculare și Transplant (IBCvT) din Târgu Mureș „sunt complete” și că acesta va rămâne în structura SCJU Târgu Mureș, pentru ca spitalul să îndeplinească în continuare condițiile de clasificare 1A.

Nicolăescu a adăugat că și centrele de excelență de tipul IBCvT Târgu Mureș – de la Iași, Cluj, Timișoara sau Constanța – vor fi integrate în viitoarele spitale regionale de urgență.

El a adăugat că dorește înființarea unor centre de arși, la standarde europene, în patru sau cinci centre sanitare regionale, pe lângă cel existent în București.

Totodată, Nicolăescu a spus că va acorda o atenție sporită registrelor naționale ale pacienților, pentru că nimeni nu îi poate spune, în acest moment, câți bolnavi de cancer sau de diabet există în România, deși acestea trebuie să fundamenteze deciziile pe care le ia.

„Anul acesta facem tot ce se poate, ca să dăm drumul, ca registrele să înceapă să funcționeze. În primul rând, să existe, în al doilea rând, să fie scrise în ele (datele) și în al treilea rând să le utilizăm pentru decizii. Că dacă nu știi ce e în registrul acela, iei decizii după cum ți se pare. Au fost începute de mine în 2007-2008 și acolo au murit. Unele dintre ele au fost și distruse. De exemplu, tot ce înseamnă transplant – registrul de transplant a fost distrus. Vreți să vă spun de ce? Intuiți de ce!”, a spus Nicolăescu, care a refuzat să precizeze motivul.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO. Se vinde o fostă vilă a lui Ceaușescu. Cât cere statul pe clădire, după...
Ultimele ore din viața lui Andrei Versace. Pe cine a sunat înainte de a muri...
FOTO. Fotomodelul de 33 de ani se iubește în secret cu jucătorul mai tânăr cu...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Detaliul care a dus la prinderea criminalului din Brăila. Ce a început să facă după...
S-a transformat total în câteva luni: acuzată că a luat OZEMPIC pentru a slăbi! Vedeta...
Petruţa a plătit 12.000 de euro pe meditaţii şi a fost admisă pe poziţia 71....
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace! Cine era cu el în apartament
Când și unde va avea loc înmormântarea lui Andrei Versace. Sicriul cu trupul neînsuflețit al...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Războiul din Ucraina, ziua 881. Kievul primeşte în august 1,4 miliarde de euro din profiturile...
Obiceiul CIUDAT al lui Darwin! L-a ajutat să trăiască mai mult?
Adio, maestre! Marele actor s-a dus în ceruri. Era iubit și adorat de toți
Marele anunț pentru pensionari. Când vor primi bani în plus
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Ce i s-a întâmplat Getuței Sterp în timp ce mergea la oi? Tânăra și soțul...
Fratele lui Andrei Versace rupe tăcerea după moartea lui: ”Nu a fost ucis, nu avea...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Cum a plecat un medic român la război: Tată-meu mi-a dat sabia şi revolverul lui,...