Carmen Dan după audierile din Comisia pentru Drepturile Omului : Ar trebui să ne uităm cu atenție și în legea privind adunările publice
This browser does not support the video element.
Ministrul de Interne, Carmen Dan, a declarat, marți, după audierea în Comisia pentru Drepturile Omului din Camera Deputaților, că nu ea stabilește vinovații în cazul violențelor de la mitingul din 10 august, precizând că ar trebui „să ne uităm cu atenție și în legea privind adunările publice”.
„Nu eu sunt cea care stabilesc vinovății și că sunt instituții abilitate care vor face aceste verificări. Sunt convinsă că vom afla răspunsul după analiza îndreptățită pe care o pot face aceste instituții”, a declarat ministrul Afacerilor Interne.
Întrebată dacă ar trebui îmbunătățite metodele de intervenție ale Jandarmeriei, Carmen Dan a răspuns: „Întotdeauna cred că se impune o analiză a reglementărilor legale, o îmbunătățire a acestora și este în competența parlamentarilor să ne susțină în demersul nostru. Avem o inițiativă depusă în Parlament pe legea de organizare și funcționare a Jandarmeriei. Cred că în perioada următoare ar trebui să ne uităm cu atenție și în legea care reglementează adunările publice”.
Ministrul Afacerilor Interne a fost audiat, marți, în Comisia pentru Drepturile Omului din Camera Deputaților, alături de comandantul Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei, Cătălin Paraschiv și de Avocatul Poporului, Victor Ciorbea.
Pe 11 septembrie, plenul Camerei Deputaților a dezbătut moțiunea simplă a partidelor de Opoziție, cu titlul „Bastoanele PSD peste obrazul democrației românești”. La dezbaterea moțiunii simple în care opoziția îi cere demisia, ministrul de Interne, Carmen Dan, a spus că acuzațiile care i se aduc sunt false, bazate pe „pasaje din presă” și că nu a ascuns de parlamentari raportul despre protestele din 10 august. Acesta a mai declarat, de la tribuna Parlamentului, că nu este nevoie ca prefectul să semneze ordinul de intervenție a Jandarmeriei în cazul unor proteste violente. Pe 12 septembrie, deputații au respins moțiunea simplă împotriva lui Carmen Dan.
Pe 13 septembrie, șeful Brigăzii Speciale a Jandarmeriei, Cătălin Paraschiv, a fost audiat la Parchetul Militar în dosarul mitingului din 10 august. Acesta a declarat, ulterior, că nu a fost pus sub acuzare, are calitatea de martor și că nu a avut informații despre o presupusă tentativă de lovitură de stat în acea seară.
Întrebat dacă avea informații despre o pretinsă tentativă de lovitură de stat din seara de 10 august, Paraschiv a răspuns: „Eu sunt comandantul Brigăzii Speciale de Intervenție. Cred că nu vă adresați cui trebuie. Eu nu am avut informații de această natură. Nu pot să dau mai multe explicații, dar sunt militar. Asteptăm să vedem care e părerea procurorilor. Îmi asum toate faptele jandarmilor mei, nu se pune problema, dar ale BSIJ (Brigada Specială de Intervenție a Jandarmeriei – n.r.), atâta tot. Brigada Specială a acționat conform legii, în literii și în spiritul legii”.
Este a doua audiere a lui Cătălin Paraschiv în acest dosar, după cea din 23 august de la Parchetul General.
Până în prezent, procurorii militari de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție au înregistrat, peste 800 de plângeri depuse împotriva jandarmilor care au intervenit la protestul din 10 august.
Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a declarat, marți, la sosirea în Comisia pentru Drepturile Omului din Camera Deputaților, că procurorii nu au chemat-o până acum la audieri la Parchet, în cadrul dosarului privind violențele de la mitingul din 10 august.
„Nu (am fost chemată la Parchet -n.r.). Ați fi aflat. Sunt convinsă”, a declarat Carmen Dan.
Ministrul Afacerilor Interne a mai fost audiat pe 21 august în Comisia de Apărare din Camera Deputaților, Carmen Dan susținând că nu a avut nicio atribuție operativă în cadrul intervenției la mitingul din 10 august și că nu a dat niciun ordin.
Procurorii militari de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție au înregistrat peste 800 de plângeri depuse împotriva jandarmilor care au intervenit la protestul din 10 august. Parchetul Judecătoriei Sector 1 a anunțat, luni, că în dosarul privind violențele de la mitingul din 10 august din Piața Victoriei pe care-l instrumentează sunt 78 de acte de sesizare și 169 de jandarmi care acuză că au fost agresați în timpul protestului.