„Câteva concluzii pe care eu le-am tras după discuțiile cu oamenii și întâlnirile cu autoritățile locale:
1. În situații de urgență, măsura de evacuare preventivă a celor aflați în situație de risc aparține primarului sau prefectului ( adică președintelui comitetului local/județean pentru situații de urgență). Pentru că primarii și consilierii locali, cei aleși de comunitate, se bucură de încredere din partea celor care i-au ales, această decizie ar trebui să fie ușor de aplicat. În Căpeni nu a fost deloc așa, iar celor care se gândesc că este o problemă generală de încredere în autorități, le reamintesc că pompierii sunt cea mai de încredere instituție, iar jandarmeria se află și ea pe un loc bun în acest top.
2. Avem o adevarată problemă care ține de educația preventivă, iar de data asta, noi, ca autorități, avem responsabilitatea noastră. Lipsește conștientizarea riscului și interesul de a fi informat. Oamenii se bazează pe experiențele lor trecute, mai vechi sau mai noi, ori pe acel sentiment fals că mie nu mi se poate întâmpla.
3. Ne mai trebuie mult timp până când nu vom mai vedea birturile pline atunci când în jurul nostru comunitatea este confruntată cu o situație de urgență. Azi am vorbit cu câteva persoane, probabil unii sărbătoreau 15 martie, alții nu. Erau totuși solidari, iar asta e important.
4. Despre oamenii în uniformă – ei erau acolo, ca de obicei, probabil cei mai conectați la ceea ce se întâmplă în jurul lor. Indiferent de culoarea uniformei lor, nu pot decât să le transmit același respect și apreciere pentru munca lor. Dacă am plecat oarecum liniștită din acea localitate, este pentru că știu că ei sunt acolo”, a afirmat ministrul de Interne, într-o postare pe Facebook.
Ministrul Carmen Dan s-a deplasat joi în zonele afectate de inundații aflate la granița județelor Covasna și Brașov. Timp de mai multe ore un elicopter, în care se aflau și ministrul Carmen și Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a survolat localitățile Comăna și Augustin din județul Brașov și localitatea Căpeni din județul Covasna, pentru monitorizarea în ansamblu a situației din zona respectivă. Ulterior, ministrul de Interne a discutat cu autoritățile locale și cu reprezentanții structurilor MAI aflați în teren pentru găsirea celor mai adecvate soluții pentru protejarea vieții oamenilor și a bunurilor acestora.
Autoritățile au decis, miercuri seara, ca aproximativ 300 de persoane din 130 de locuințe din satul Căpeni, județul Covasna, să fie evacuate, din cauza probabilității crescute de rupere a digului de protecție care preia unda de viitură produsă pe cursul râului Olt, în Baraolt.