Carmen DAN îl cheamă pe GHIȚĂ în țară. Am observat că are MULTE de spus

Publicat: 26 02. 2019, 14:40
Actualizat: 25 03. 2019, 21:52

„Eu cred că ar fi mai degrabă bine să ne punem întrebare când vine Sebastian Ghiță, nu când a plecat. Eu zic că e bine să vină că am observat că are foarte multe lucruri de spus. Cred că o poate face mai bine din România decât din afară”, a declarat Carmen Dan, la bilanțul Poliției de Frontieră pe anul 2018.

În România, fostul parlamentar a fost văzut ultima oară în noaptea dinspre 19 spre 20 decembrie 2016, când pleca de la un eveniment organizat de SRI. Acolo a participat în calitatea sa de membru al Comisiei parlamentare de control, moment în care polițiștii care îl filau la cererea procurorilor l-au pierdut. Potrivit unor surse, Ghiță conducea pe DN1 cu peste 200 km/h, iar la un moment dat un alt autoturism i-ar fi blocat pe polițiști. Ulterior, mașina lui Ghiță a fost găsită la locuința sa, astfel că polițiștii au crezut că doarme. Fostul parlamentar a fost prins în Belgrad, pe 13 aprilie 2017.

Sebastian Ghiță a fost eliberat, la finele lunii mai 2017, în Serbia, după ce a plătit o cauțiune de 200.000 de euro, neavând însă voie să părăsească Belgradul.

La finele lui decembrie 2018, presa sârbă a scris că Sebastian Ghiță a donat peste 10.000 de euro în scopuri umanitare ca să scape de dosarul penal din Serbia, deschis pentru pașaportul fals pe care-l avea cu el când a fost arestat.

 Surse din cadrul Parchetului din Belgrad au declarat pentru site-ul de știri Krik.rs că procedura penală în cazul folosirii unui pașaport fals a fost oprită, după ce fostul deputat român Sebastian Ghiță a făcut o donație umanitară de 1,2 milioane de dinari sârbi (aproximativ 10.000 de euro).

 Sebastian Ghiță era vizat de o anchetă privind prezentarea de acte false în momentul reținerii acestuia la Belgrad, în aprilie 2017.

Curtea de Apel din Belgrad a confirmat, în august 2018, decizia Înaltei Curți de Justiție prin care este respinsă solicitarea de extrădare în România a fostului deputat Sebastian Ghiță. Curtea de Apel din Belgrad a confirmat decizia Înaltei Curți de Justiție din Belgrad ținând cont de faptul că Sebastian Ghiță este eligibil pentru obținerea azilului în Serbia „în contextul riscurilor de a fi persecutat în țara de origine din cauza opiniilor politice”, a informat publicația Danas și site-ul Insajder.net. Înalta Curte de Justiție a ajuns la „concluzia adecvată” că situația lui Sebastian Ghiță „s-ar înrăutăți” dacă ar fi extrădat în România.

 Înalta Curte de Justiție din Belgrad a respins, în iulie 2018, cererea autorităților române privind extrădarea fostului deputat Sebastian Ghiță și a stabilit că este eligibil pentru obținerea azilului. Prin această decizie, Înalta Curte de la Belgrad a admis că, în luna iunie, prin decizia Direcției pentru Azil a Ministerului sârb de Interne, fostul parlamentar a devenit eligibil pentru azil în Serbia, „din cauza acțiunilor de persecutare la care a fost supus în țara de origine ca reacție la exprimarea opiniilor politice”, a informat agenția Tanjug.

În România, fostul parlamentar a fost văzut ultima oară în noaptea dinspre 19 spre 20 decembrie 2016, când pleca de la un eveniment organizat de SRI. Acolo a participat în calitatea sa de membru al Comisiei parlamentare de control, moment în care polițiștii care îl filau la cererea procurorilor l-au pierdut. Ghiță conducea pe DN1 cu peste 200 km/h, iar la un moment dat un alt autoturism i-ar fi blocat pe polițiști, potrivit unor surse. Ulterior, mașina lui Ghiță a fost găsită la locuința sa, astfel că polițiștii au crezut că doarme.

Fostul parlamentar a fost prins în Belgrad, pe 13 aprilie 2017. Reținerea lui Sebastian Ghiță s-a făcut la ora 23:45, acesta fiind pe o stradă din Belgrad, alături de fratele său. La legitimare, Ghiță a prezentat un act de identitate și un permis sloven, în timp ce fratele său le-a dat polițiștilor actele reale. Fostul parlamentar a fost eliberat, la finele lunii mai 2017, în Serbia, după ce a plătit o cauțiune de 200.000 de euro, neavând însă voie să părăsească Belgradul.