Carmen DAN îl cheamă pe GHIȚĂ în țară. Am observat că are MULTE de spus
„Eu cred că ar fi mai degrabă bine să ne punem întrebare când vine Sebastian Ghiță, nu când a plecat. Eu zic că e bine să vină că am observat că are foarte multe lucruri de spus. Cred că o poate face mai bine din România decât din afară”, a declarat Carmen Dan, la bilanțul Poliției de Frontieră pe anul 2018.
În România, fostul parlamentar a fost văzut ultima oară în noaptea dinspre 19 spre 20 decembrie 2016, când pleca de la un eveniment organizat de SRI. Acolo a participat în calitatea sa de membru al Comisiei parlamentare de control, moment în care polițiștii care îl filau la cererea procurorilor l-au pierdut. Potrivit unor surse, Ghiță conducea pe DN1 cu peste 200 km/h, iar la un moment dat un alt autoturism i-ar fi blocat pe polițiști. Ulterior, mașina lui Ghiță a fost găsită la locuința sa, astfel că polițiștii au crezut că doarme. Fostul parlamentar a fost prins în Belgrad, pe 13 aprilie 2017.
Sebastian Ghiță a fost eliberat, la finele lunii mai 2017, în Serbia, după ce a plătit o cauțiune de 200.000 de euro, neavând însă voie să părăsească Belgradul.
La finele lui decembrie 2018, presa sârbă a scris că Sebastian Ghiță a donat peste 10.000 de euro în scopuri umanitare ca să scape de dosarul penal din Serbia, deschis pentru pașaportul fals pe care-l avea cu el când a fost arestat.
Surse din cadrul Parchetului din Belgrad au declarat pentru site-ul de știri Krik.rs că procedura penală în cazul folosirii unui pașaport fals a fost oprită, după ce fostul deputat român Sebastian Ghiță a făcut o donație umanitară de 1,2 milioane de dinari sârbi (aproximativ 10.000 de euro).
Sebastian Ghiță era vizat de o anchetă privind prezentarea de acte false în momentul reținerii acestuia la Belgrad, în aprilie 2017.
Curtea de Apel din Belgrad a confirmat, în august 2018, decizia Înaltei Curți de Justiție prin care este respinsă solicitarea de extrădare în România a fostului deputat Sebastian Ghiță. Curtea de Apel din Belgrad a confirmat decizia Înaltei Curți de Justiție din Belgrad ținând cont de faptul că Sebastian Ghiță este eligibil pentru obținerea azilului în Serbia „în contextul riscurilor de a fi persecutat în țara de origine din cauza opiniilor politice”, a informat publicația Danas și site-ul Insajder.net. Înalta Curte de Justiție a ajuns la „concluzia adecvată” că situația lui Sebastian Ghiță „s-ar înrăutăți” dacă ar fi extrădat în România.
Înalta Curte de Justiție din Belgrad a respins, în iulie 2018, cererea autorităților române privind extrădarea fostului deputat Sebastian Ghiță și a stabilit că este eligibil pentru obținerea azilului. Prin această decizie, Înalta Curte de la Belgrad a admis că, în luna iunie, prin decizia Direcției pentru Azil a Ministerului sârb de Interne, fostul parlamentar a devenit eligibil pentru azil în Serbia, „din cauza acțiunilor de persecutare la care a fost supus în țara de origine ca reacție la exprimarea opiniilor politice”, a informat agenția Tanjug.
În România, fostul parlamentar a fost văzut ultima oară în noaptea dinspre 19 spre 20 decembrie 2016, când pleca de la un eveniment organizat de SRI. Acolo a participat în calitatea sa de membru al Comisiei parlamentare de control, moment în care polițiștii care îl filau la cererea procurorilor l-au pierdut. Ghiță conducea pe DN1 cu peste 200 km/h, iar la un moment dat un alt autoturism i-ar fi blocat pe polițiști, potrivit unor surse. Ulterior, mașina lui Ghiță a fost găsită la locuința sa, astfel că polițiștii au crezut că doarme.
Fostul parlamentar a fost prins în Belgrad, pe 13 aprilie 2017. Reținerea lui Sebastian Ghiță s-a făcut la ora 23:45, acesta fiind pe o stradă din Belgrad, alături de fratele său. La legitimare, Ghiță a prezentat un act de identitate și un permis sloven, în timp ce fratele său le-a dat polițiștilor actele reale. Fostul parlamentar a fost eliberat, la finele lunii mai 2017, în Serbia, după ce a plătit o cauțiune de 200.000 de euro, neavând însă voie să părăsească Belgradul.